Månedsmagasinet på Costa del Sol
Blant delfiner og hvaler på Tenerife

Blant delfiner og hvaler på Tenerife

Skipperen på katamaranen Bonadea II er dreven på speiding etter hval, delfiner og skilpadder.

 – Der, roper skipperen og peker over mot nabobåten 20 meter unna. Alle snur seg lynraskt og oppdager delfinen som svever i lufta. Sekundet etter forsvinner den i vannet og fortsetter svømmeturen i en stim sammen med fem-seks andre delfiner.

Plutselig blir det liv om bord. Folk er oppglødde og ivrige. Det skarpe sollyset reflekterer seg i kameralinser og kikkerter. Alle mann til rekka! I nesten en halv time har vi navigert for halv maskin rundt i farvannet mellom de to Kanariøyene Tenerife og La Gomera.

Nabobåten når først fram til de to pilothvalene. De synes å ta alt oppstyret med stor ro.

Sjøen er speilblank, det finnes ikke en sky på himmelen og sola kaster varme høststråler ned mot oss. Forholdene kan knapt bli bedre for en skikkelig hvalsafari.

I flokk og følge
Plutselig er det som om vi har truffet blink. Den ene delfinstimen etter den andre, alle med mellom to og sju-åtte delfiner, dukker plutselig opp på begge sider av båten vår.

Delfinene trekker inn mot skutesiden og bytter på å svømme foran båten og på samme kurs. Der vi står helt framme i baugen og titter ned på de elegante dyrene, er det utrolig å se hvordan de skyter fart gjennom vannet.

Ellevill begeistring om bord når delfinene viser seg fram for turistene på havet utenfor Tenerife.

Kroppene beveger seg elegant og kontrollert. I tur og orden skjærer de ut mot styrbord eller babord, for så å vende om. Akkurat i det de er et par meter foran båten, tar flere av dem gjerne et lite hopp. Mest for å imponere oss tilskuere, tenker jeg.

– For noen skapninger, sukker den svenske kvinnen ved siden av meg.

Ny kurs
Plutselig skifter skipperen kurs: – Ballenas!
Han legger roret hardt over til styrbord og gir gass. Katamaranen ”Bonadea II” har muligens sett sine aller beste dager, men følger likevel lydig skipperens befalinger. Vi andre reiser oss på tå på fordekket for å prøve å finne ut hvor hvalene er.

Først et par minutter senere oppdager vi de to svarte klumpene som i sakte tempo beveger seg framover i vannskorpa. Skipperen holder kursen rett mot hvalene som nå befinner seg bare drøyt hundre meter foran oss.

Stimer på inntil 7 – 8 delfiner følger båten vår, krysser ut til styrbord for så å vende om. Det er som om de elsker å vise seg fram.

Det er mange båter ute på havet denne flotte høstdagen, og en av dem når fram til de to hvalene før oss. Der om bord er passasjerene like gale som oss. De henger over ripa, peker og fotografer.

De to små pilothvalene derimot, synes å ta alt oppstyret med stor ro. Dovent fortsetter de framover i vannskorpen og lar seg ikke sjenere av at to båter med elleville turister ønsker nærkontakt.

Store kolonier
I dette stredet mellom de to Kanariøyene finnes det en stabil koloni på rundt 250 hvaler, i tillegg til store mengder delfiner. Faktisk er hele 26 av verdens 80 ulike hvaltyper representert her, i tillegg til ulike raser av delfiner.

Blant de vanligste hvaltypene er de kortfinnede pilothvalene som kan bli drøyt seks meter lange og veie inntil tre tonn. Men også de mye større spermhvalene og finnhvalene dukker opp med jevne mellomrom. Dessuten store havskilpadder, forklarer skipperen.

– Hval i sikte, roper skipperen og alle speider febrilsk dit skipperen peker.

Det er den klassiske delfintypen ”tumlere” som lever her på sørsiden av Tenerife. Den blir mellom 1,75 og 3,7 meter lang og kan veie fra 150 til 650 kg. Mens pilothvalen er gjennomført svart, er delfinkroppen mørkegrå på oversiden og lysegrå på undersiden.

Populære cruise
Hvalsafari er svært populært blant turistene på Tenerife. Hver dag hele året rundt, setter utallige båter ut fra havnene i Los Cristianos, Puerto Colón og Puerto Santiago, alle på sørsiden av øya.

I tillegg til slike safarier, kan Tenerife også tilby gode muligheter for andre varianter av sjøsport, blant annet seiling og windsurfing.

Dypvannsfiske er svært populært. Å få en tunfisk eller en sverdfisk på kroken, er ingen sjeldenhet. Men den virkelige stjernen er likevel en skikkelig blue marlin. Den kan veie helt opp mot 650 kg og bli inntil fire meter lang.

For sportsdykkere kan Tenerife også by på gode muligheter. Det finnes mer enn 500 ulike fisketyper og andre skapninger i havet rundt Tenerife. I tillegg uttallige undersjøiske grotter, rev og gamle skipsvrak som er spennende mål for en dukkert.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.