Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Et økt antall prostituerte i områdene rundt rundkjøringene i utkanten av Estepona, kobles nå til stengningen av en bordell. De prostituerte holder for det meste til i den vestlige delen av byen der potensielle kunder har enkel tilkjøring.

Det har nå fått byens innbyggere til å beklage at myndighetene stengte bordellet fordi de helst tross alt heller vil ha bordellen enn stadig å bli påminnet om sextrafikken på åpen gate. Det klages dessuten over at seksuelle handlinger foregår utendørs og i dagslys mens selv barn kan være vitner.

Kommunen hevder å ha satt inn ekstra politi da problemet startet for ett års tid siden, men dette synes likevel ikke å være nok.

Byrådet arbeider med et forslag som skal forby prostitusjon i byen.

Gigantisk ”flyplassby” skal bygges ved Alhaurín de la Torre
– 3.783.276 kvadratmeter.
– 240 millioner investeres i prosjektet.
– 25.000 arbeidsplasser, 80.000 indirekte jobber.
– 4 prosent av Andalucías bruttonasjonalprodukt.

Dette er noen av tallene for ”flyplassbyen” som regjeringen nå har gitt grønt lys til. Prosjektet, kalt Ciudad aeroportuaria del ocio y la investigación, kan nærmest beskrives som et gigantisk kontor- og industrilandskap for firmaer med tilknytning til luftfartsindustrien. Landområdet mellom byen og selve lufthavnen er utpekt, og nå venter man bare på at byggearbeidene skal starte.

Málaga ikke blant finalistene til Kulturhovedstad 2016
Det lyktes ikke for Málaga å gå videre til finalen i konkurransen om å få bli Europeisk Kulturhovedstad 2016.

Den europeiske dommerkomiteen, ledet av Manfred Gaulhofer, meddelte under en seremoni på museet Reina Sofia i Madrid, at finalistene i stedet blir Burgos, Córdoba, Las Palmas, San Sebastián og Zaragoza.

Det er ikke gitt noen forklaring på hvorfor Málaga ble ekskludert.

Byens ordfører, Francisco de la Torre, tok nederlaget med fatning og forsikret at de mange tiltakene som er satt i gang i anledningen av kandidaturet vil bli ferdigstilt.

 

Anklagede må bevise sin uskyld
Lovgivningen rundt diskriminering er ikke klar, mener regjeringen. Bakgrunnen er at ansatt i en bedrift i 2002 brukte diskriminerende uttrykk i en firmas stillingsannonser. Firmaet kunne likevel ikke saksøkes fordi den ansatte allerede var avskjediget da saken for dagen.

Et nytt lovforslag vil muliggjøre rettsforfølgelse av både firmaer og enkeltpersoner, i tillegg til at spansk lovgivning for første gang vil legge bevisbyrden hos den anklagede.

I dag kan man naturligvis anlegge sak mot en enkeltperson eller et firma, men prosedyren er langsom og ofte dyr, og dermed får den diskriminerte enda flere ulemper. Heretter er det den sterkeste parten som må forsvare seg. Er det for eksempel snakk om en bank som ikke har villet gi en utlending et lån, selv om utlendingen oppfyller vanlige krav, f.eks. bevis på fast inntekt, o.l., må banken gi bedre begrunnelse for avslaget enn at man av prinsipielle årsaker ikke gir lån til utlendinger.

Politiet ruller opp FARC-nettverk
Spansk politi har i samarbed med ecuadoriansk og colombiansk politi rullet opp et nettverk som mistenkes for å drive hvitvasking av penger for den colombianske organisation FARC. Organisasjonen anses for å være en militant terrororganisasjon som bl.a. livnærer seg av narkohandel.

Aksjonen fant sted 1. oktober. 41 personer ble arrestert, anklaget for å ha hvitvasket mellom seks og 20 millioner euros.

Nettverket involverer flere parter, bl.a. med narkohandlere som solgte kokain i Spania. Pengene fra denne virksomheten skal ha blitt sendt til kartellene i Colombia av en annen person som overførte dem i mindre beløp, skjult som pengeoverføringer fra immigranter.

Stadig flere arrestasjoner av ETA-medlemmer
Selv etter at ETA har erklært våpenhvile, fortsetter spansk politi med å arrestere antatte medlemmer av terrororganisasjonen og med å beslaglegge våpen og sprengstoff.

Tre mistenkte ble arrestert 29. september i byen Villabona i Guipúzcoa. Samtidig beslagla Guardía Civil 100 kg sprengstoff og flere pistoler. Pistolene blir nå undersøkt for å finne ut om de kan settes i forbindelse med ett eller noen av drapene som ETA skal har begått.
200 politimenn deltok i aksjonen.

Innenriksministeriet beskriver aksjonen som et ”viktig anslag” mot ETA fordi den hindret at denne terrorcellen ble gjenaktivert og fordi den etterfulgte arrestasjonene av flere medlemmer av gruppen Askapena.

Dermed later det til at det innenfor ETA er uenighet om hvorvidt våpenhvilen skal være reell, slik organisasjonens politiske talerør, Batasuna, insisterer på, eller om erklæringen om våpenhvile kom som et forsøk på å få et pusterom for politiets forfølgelse.

Alberto Contador mistenkt for doping

Den tredobbelte Tour de France-vinneren, Alberto Contador, er nå også under mistanke om å ha dopet seg.
Det viser seg at den spanske rytteren under årets Tour de France – som han som kjent vant – testet positivt på det forbudte stoffet clenbuterol, et steroid som vanligvis brukes på dyr.

Selv sa Contador i begynnelsen av oktober at han må ha blitt matforgiftet. Det internasjonale sykkelforbundet ICU erkjenner da også at mengden av det forbudte stoffet var så liten at man må foreta ytterligere analyser, før Contador blir fratatt tittelen. Fram til det er han suspendert.
Det spanske sykkelmiljøet frykter nok en skandale. Man har fortsatt ikke kommet over den siste og største dopingsaken noensinne innenfor sporten, den såkalte Operation Puerto. Alejandro Valverde som vant Vuelta a España i 2009, ble tidligere i år suspendert for to år.

Al-Qaeda medlemmer utvises
Spanske myndigheter har bestemt seg for å utvise to medlemmer av den spanske Al-Qaeda-cellen som var involvert i terrorangrepet 9/11 i USA.
De to mennene som ifølge avisen El País er Mohammed Zaher (43) og Mohammed Needl (48), er begge syriske statsborgere og kan regne med å bli fløyet til Damaskus i midten av måneden.

De ble anrrestert i 2001, mistenkt for å tilhøre en avdeling av Al-Qaeda som ble ledet av Imas Eddin Barakat, også kjent som Abu Dahdah. Han grunnla den spanske avdelingen. Zaher og Needl ble sammen med 12 andre dømt i det som den gang var den hittil største saken mot muslimske terrorister (den neste skulle bli den som fulgte etter angrepet på forstadstogene i Madrid i 2004).

Høyesterett fant dem først skyldig i å ha deltatt i angrepet 11. september, men dommen ble anket, og de ble frikjent for denne tiltalen, men dømt til åtte års fengsel for å ha tilhørt en terroristgruppe.

Etter endt soning, venter neste straff; utvisning.

Zaher som er gift med en spansk statsborger, en kvinne fra Ceuta, anket saken, men ble avvist. Advokaten hans argumenterte med at de som tidligere fanger og mistenkt for å ha vært involvert i terrorhandlinger, risikerer å bli fengslet og utsatt for tortur når de kommer tilbake til Syria.
Den spanske dommeren sa likevel i sin begrunnelse at sikkerheten for spanske innbyggere er viktigere enn noe annet.

De to mennene var begge aktive medlemmer av Al-Qaeda-gruppen. Den ble nøye undersøkt av Baltasar Garzón. Han konkluderte med at gruppens medlemmer arbeidet for å finne ”hellige krigere” i Spania og sende dem til treningsleire i Bosnia, Tsjetsjenia eller Afghanistan, og for å samle inn penger til støtte for ”hellig krig”.

Obs, der var det visst en spansk grense!

Gibraltars lokalregjering måtte i september unnskylde seg overfor spanske myndigheter etter at to politifolk fra den britiske kolonien krysset grensen til Spania under tjeneste.

Hendelsen fant sted i august da de to politifolkene ransaket en bolig i Alcaldesa, uten først å ha innhentet tillatelse til dette. Det fikk Spanias utenriksminister, Miguel Ángel Moratinos, til å sende en klage til Storbritannias ambassadør og lederen av lokalregjeringen i Gibraltar, Peter Caruana, der han gav uttrykk for ”store utilfredshet” med episoden.

Peter Caruana gjorde i sin skriftlige unnskyldning oppmerksom på nyttig det er at spansk og britisk politi kan ”samarbeide” om å bekjempe kriminalitet. Spanske myndigheter har naturligvis akseptert unnskyldningen.

Tidligere har også spansk politi krysset grensen til Gibraltar. Betjenter fra Guardia Civil jaktet i fjor en båt som de mente hadde narko ombord. De fulgte etter båten inn i havnen i Gibraltar der de stanset av britisk politi. Også denne hendelsen krevde en unnskyldning.

Elektrisitetsregningen steg 1. oktober
4,8 prosent. Så mye steg el-regningen med for rundt 20 millioner husstander fra 1. oktober.
Det er industriministeriet som fastsetter tariffen. Først var det meningen at prisen per kilowatt skulle økes med 5,6 prosent, men i slutten av september ble økningen endelig fastsatt til 4,8 prosent.

Årsaken skal være at elektrisiten har blitt dyrere å produsere, og el-selskapene mener at prisene bør øke med 20 prosent for å dekke utgiftene. Ifølge Europapress.es mener forbrukerforeningen Facua likevel at det overhodet ikke finnes grunner til prisøkningen. De peker på at prisen på elektrisitet de siste årene har økt med rundt 30 prosent, samtidig som el-selskapenes overskudd har økt.

Ikke-spiselige snegler skal fjernes fra Ebro

Landbruksrådet i den katalanske lokalregjeringen har formelt bedt EU om tillatelse til å tørrlegge en del av elvedeltaet i Ebro for å kunne bekjempe de søramerikanske sneglene i elven.

Rundt 10.000 hektar skal renses. Deler av området er i dag brukt til risdyrking. Bøndene får tilskudd fra EU til risdyrkingen. For at de ikke skal miste denne støtten, har katalanske myndigheter bedt EU om dispensasjon.

Sneglene som antas å ha kommet fra Sør-Amerika, lever av unge risplanter og betegnes som svært aggressive.

Pave-bilen bare gjennom Barcelonas smale gater

Pave Benedict XVI besøker 7. november Barcelona. Med seg har han bilen som skal føre ham gjennom byen og fram til La Sagrada Familia.
Vatikanet har bedt om at ruten ikke omfatter byens brede bulevarder fordi paven der vil være mer utsatt for attentat på grunn av den store menneskemengden.

Politiet jobber nå med å sjekke innbyggerne langs ruten opp mot strafferegistrene. I tillegg holder de nøye øye med alle eiendommer med skilter om utleie eller salg. 100 kjempestore tv-skjermer blir satt opp i byen slik at alle kan få et glimt av paven.

Myndighetene, i dette tilfellet Barcelonas byråd og lokalregjeringen, har ikke offentliggjort hva pavebesøket koster byen, men begge parter antas å få utgifter på 150.000 euros til overtidsbetaling av politi og andre offentlige ansatte. Paven besøker storbyen for å vigsle det kjente kirkebygget.

AVE-toget til Valencia

Den nye lyntogforbindelsen mellom Madrid og Valencia skal stå ferdig til bruk mellom 15. og 20. desember.

Strekningen er på 438 kilometer som det tar rundt halvannen time å tilbakelegge. Det vil bli mellom 13 og 17 daglige avganger mellom de to byene, og togene vil dessuten stanse ved de største byene i Castilien-La Mancha. Banen har kostet 12,4 milliarder euros og beregninger viser at den vil transportere 2,8 millioner passasjerer i året.

Dermed vil Spania være det land i verden som har det lengste nettverket av lyntog. Målet er 10.000 kilometer rundt år 2020.

Ifølge samme ambisiøse planer skal banen mellom Madrid og Lisboa åpne i 2013.

Chiringitos i Mijas holder åpent utenfor sesongen

Selv om sommeren for lengst er forbi, vil det fortsatt være mulig å nyte grillede sardiner på strandbarene i Mijas. Kommunen tillater nå nemlig at chiringitos´ene får holde åpent hele året.

– Fordi vi nyter bra vær hele året, er det ingen grunn til at våre chiringitos ikke også holder åpent resten av året. Vi håper at initiativet vil åpne opp for større tilstrømming til strandbarene, forteller turistformann Fuensanta Lima til La Opinión de Málaga. Han satte fram forslaget sammen med formannen for sammenslutningen for de forretningsdrivende på Mijas’ strender, Salvador Gallardo. Forslaget fikk under et møte om Mijas’ aktuelle turistframstøt støtte fra representanter for så vel offentlig som privat sektorunder. Rent praktisk kommer det til å foregå slik at Mijas’ 15 chiringitos skifter på om å holde åpent i en form for turnusordning. Heretter vil det derfor være mulig å finne en åpen chiringito i Mjas hele året.

Vil, vil ikke, ha atomgravplass

Da industridepartementet ved årsskiftet ba landets kommuner om å stille tomter til rådighet for en ny gravplass for atomavfall, ATC (Almacén Temporal Centralizado), fikk de svar fra 11 små kommuner.

Departementet lokket med investeringer på 700 millioner euros, inkludert en ”husleie” på 10 millioner euros og rundt 300 arbeidsplasser. Det syntes mange småkommuner høres interessant ut, for mange av dem står i fare for å bli avfolket.

Departementet har siden den gang finlest søknadene fra kommunene. I september ble det kunngjort at kommunen Zarra i Valencia nå blir ansett for å være den beste for en slik ny gravplass.

Dette har likevel fått den valencianske lokalregjeringen, Generalitat Valenciana, til å reagere. Problemet er, mener lokalregjeringen, at industridepartementet har gått direkte til kommunene, og dermed utenom landets autonome lokalregjeringer. Samtlige lokalregjeringer mener at en eventuell atomgravplass i høyeste grad angår dem. Først var det Katalonia og Castilien-La Mancha som beklagede seg. Men når valget nå falt på Zarra, har Valencia også gått mot departementet og truer med rettssak om det endelige valget skulle falle på den valencianske kommunen.

Zarra har 511 innbyggere og ligger i dalen Ayora som huser i alt 2.000 mennesker.

Vellykket utflukt for eldre

I år igjen lyktes det Bodil og Børge Lok å samle inn nok penger til å kunne arrangere en sommerutflukt for de eldre på pleiehjemmene i Guaro og Torrequebrada.

– I år hadde vi 98 deltakere. Det er vi svært stolte av, gjennomsnittsalderen er jo høy – vår eldste gjest var 98 og et halvt år. Det halve året må med, for som hun sa – jeg vet jo ikke om jeg lever til 20. april, forteller Bodil Lok, som fortsetter:

– Været var perfekt, litt sol, uten for mye varme. Vi var i år igjen i Coín, på restaurant Moreno. Det har blitt veldig fint, med nyrestaurert terrasse med et flott anlegg med blomster og rislende vann. Fint for de av deltakerne som kunne gå en liten tur.

Paret forklarer at de har forsøkt å finne et nytt spisested, men at det er mye vanskeligere enn de trodde. Dels fordi det er viktig med god og tilrettelagt innkjøring slik at det kan brukes heis ved av- og påstigning og at toalettforholdene er gode og helst uten trapper.

– Da vi endelig fant et par muligheter, var ikke innehaverne interessert i eldre mennesker, beklager Bodil.

Turen var likevel vellykket i år igjen. Restauranten serverte frityrstekt fisk, oliven og brød, deretter ovnsstekt kjøtt med grønnsaker og pommes frites, og til slutt en dessertkake.

– Det er en middag som de eldre ikke får til daglig, og bare én gang har jeg endret på dette, men det gjør jeg ikke mer.

I år hadde også begge med blomster hjem og i tillegg en liten gave laget av en av beboerne. En svært søt tanke av de ansatte. Det ligger et stort arbeid i at alle de eldre får bruke fint tøy, mv. Men alle pleiere påstår at det er dagen verdt.

– tusen takk til alle dere som kom og hjalp med å kjøre de eldre inn og ut av restauranten. I år hadde vi flere rullestoler og rullatorer enn tidligere. Min hjerteligste takk til alle sponsorer som gjorde det mulig å arrangere denne turen. Men bare vent, det varer ikke lenge før vi kommer på nytt og ber om penger til julefestene, avslutter Bodil og Børge Lok.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet