Månedsmagasinet på Costa del Sol

Ulver i fjellene rundt Madrid

Innbyggere i landdistriktene i det nordlige Spania merket ved årsskiftet at ulvene kommer nærmere og nærmere.
Det dreier seg særlig om fjellene Guadarrama i Madrid-provinsen, rett nord for hovedstaden. Her er den iberiske ulven sett mange ganger av jegere og skogvoktere som hevder at det store dyret flere ganger har angrepet husdyr, noe som eierne av dyrene nå krever erstatning for. De har henvendt seg til myndighetene som foreløpig har sagt at det er en forsikringssak, slik det også er i naboregionen Castilla-La Mancha. Miljøorganisasjoner mener det offentlige må gripe inn fordi man frykter at resultatet ellers vil bli en ytterligere rovdrift på ulven.
Det er også sett ulver rundt bebygde områder ved Ávila og Segovia.
Den iberiske ulven (canis lupus signatus) er unik. Den er litt mindre enn sine europeiske slektninger. I 2002 beregnet man at det fantes færre enn 2.000 i Spania og mellom 300 og 400 i Portugal. Ulvene har siden den tid vært beskyttet.
Likevel fryktes det at de siste ulvene i Andalucía, retter sagt i Sierra Morena, nå er forsvunnet.

Mindre arbeidsløshet i Andalucía

Ferske tall fra arbeidsministeriet forteller at arbeidsløsheten i Spania steg i fjor. Totalt steg antallet i løpet av året med 176.470 og endte på over 4,1 millioner arbeidsløse, det høyeste tallet noensinne, og en økning på 4,5 prosent i forhold til året før.
Det er likevel noen gode nyheter på denne fronten, og det er at det i desember var 17.335 færre arbeidsløse i Andalucía enn måneden før, noe som svarer til et fall i ledigheten på 1,88 prosent. Det var det største fallet i en enkelt region. Der er økning i sysselsettingen i nesten samtlige bransjer, bortsett fra byggebransjen.
Antallet jobbsøkende var likevel fortsatt på 903.999 personer, av dem var 450.338 menn og 453.661 kvinner.
Sett på årsbasis steg arbeidsløsheten i regionen likevel med 52.506 personer, eller 6,17 prosent, i forhold til 2009.
Arbeidsminister Mari Luz Rodríguez har i forbindelse med offentliggjøringen av tallene sagt at de viser at det nå er slutt på økt arbeidsløshet og at det første kvartal i år vil bli skapt rundt 50.000 nye arbeidsplasser.
Ikke alle er enige i hennes syn. Ifølge en meningsmåling foretatt av Centro de Investigaciones Sociológicas tror 49,8 prosent av spanjolene at arbeidsløsheten blir verre i løpet av 2011.
Over halvparten av befolkningen mener ifølge samme måling at man er nødt til å spare for å tenke på framtiden. 23,2 prosent mener derimot at man bør leve i nuet, fordi framtiden er alt for usikker. 21,3 prosent er delvis enige, men tror også at alt etter hvert vil ordne seg.

Russland utviser to spanjoler – anklages for spionasje
Russland har utvist to spanske diplomater fordi de skal ha drevet spionasje i landet.
Det skjer påfallende nok kort tid etter at Spania selv reagerte mot to russiske utsendinger.
Det var utenriksminister Trinidad Jiménez som ga direktør for Spanias etterretningstjeneste, Félix Sanz Roldán, rett til å trekke tilbake akkrediteringene for to medarbeidere ved den russiske ambassaden. Forklaringen var at de skal ha ”deltatt i aktiviteter som rt uforenelige med deres diplomatiske status”. Det er en annen måte å si fra om at man mistenker dem for å spionere.
Andre mener at de to hadde støttet en såkalt russisk mafia og deres lysskye operasjoner her i landet.
Russlands reaksjon kalles drastisk fordi man i stedet for å trekke tilbake de diplomatiske rettighetene, valgte å svare igjen ved å utvise to spanjoler. Det er den verste diplomatiske knuten på tråden siden de to landene i 1977 gjenopptok ordinære diplomatiske forbindelser.

Minimumslønnen økes minimalt

Statsminister José Luis Zapatero hadde satt en minimumslønn på 800 euro som mål, men må likevel skuffe de lavest lønnede ved bare å gå med på en økning på kun 1,3 prosent i år.
Dermed er minimumslønnen nå 641,40 euro, fortsatt blant de laveste i Europa.

Utilfreds medarbeider skjøt arbeidsgiveren og tre andre
En svært utilfreds medarbeider i et konstruksjonsfirma i Olot ved Girona tok i desember saken i egne hender.
Først gikk han inn på en bar i utkanten av byen der han skjøt sin tidligere arbeidsgiver og dennes sønn mens de holdt på å spise forkost. ”Han sa ingenting. Han kom bare inn med en rifle, skjøt og stakk ut igjen,” fortalte bareieren etterpå til TV3.
Deretter kjørte mannen til banken sin, Caja de Ahoros del Mediterráneo, i Olot og her skjøt han to av bankens medarbeidere og såret en tredje.
Mannen som heter Pere Puig Puntí, hadde ikke fått utbetalt lønn siden mai, i tillegg til at han regnet med å bli sagt opp. Og da han fikk en sjekk, ville ikke banken innløse den på grunn av manglende dekning på arbeidsgiverens konto, noe som åpenbart ble i meste laget for mannen.
Han ble arrestert kort etter den siste skyteepisoden.
– Jeg er kanskje landsbyidioten, men ingen skal le av meg. Jeg gjorde det jeg måtte gjøre, sa han.

Oljeboring i Málaga-bukten
Spania har lenge hatt håp om å kunne finne olje utenfor kysten. Nå har regjeringen gitt grønt lys for oppstart av prøveboring etter gass og olje i Málaga-bukten samt i havet utenfor kysten av Granada- og Almaría-provinsene.
CNWL Oil España, et datterselskap av det canadisk eide Sherrit International Corporation, fikk konsesjonen.
Det spanskeide selskapet Repsol har søkt om å få prøvebore utenfor Mijas og Fuengirolas kyster. Her har spesielt turistsektoren reagert negativt, men regjeringen mener at et eventuelt funn vil ha mye større betydning for spansk økonomi enn turisme. Hos Greenpeace er innstillingen den at man i stedet burde satse mer på fornybare energikilder.
For øyeblikket kommer 99 prosent av all olje og gass fra utlandet. En rapport fra Red Eléctrica de España (REE), det offentlige selskapet som kontrollerer strømforsyningene, opplyser at grønn energi i 2010 stod for 35 prosent av landets energibehov. Sjefen for REE uttaler til El País at håpet er at i løpet av neste par årene, vil sol- og vindenergi levere mer energi enn atomkraft som nå leverer nest mest.

Miljøvennlig fornøyelsespark i Elviria
Marbella kommune har planer om å bygge en miljøvennlig forlystelsespark i Elviria. Parken skal ligge ved Avenida de España, bli på 22.000 kvadratmeter og ha 96 forskjellige attraksjoner. Kommunen forsikrer at byggingen av parken ikke vil gå ut over trærne og at noen av pinjetrærne på området skal integreres i broer og andre konstruksjoner.
Lignende parker eksisterer allerede i Madrid, Barcelona og Santander.

Ansatte redd for å sykmelde seg
Tallet på sykmeldinger i Spania har de siste to årene falt med ca. 25 prosent.
Ifølge helsedepartementet hadde medarbeidere på spanske arbeidsplasser gjennomsnittlig 20 sykedager i året og – fortsatt ifølge departementet – falt disse ofte før eller etter helligdager.
Tallet har likevel falt, noe man mener skyldes at mange ikke lenger tør være borte fra jobben uten gyldig grunn.
Fagforeningene ser likevel annerledes på saken. Fra UGT, én av landets største fagforeninger, heter det at nedganen i antall sykmeldinger skyldes at folk er redd for å sykmelde seg og at de i stedet går på arbeid selv om de er syke.

Mann døde etter å ha blitt stanget av okse
Da en okse i desember skulle fraktes til slakteriet, ble den så rasende at den stanget ihjel eieren sin.
Den 61 år gamle mannen ville transportere oksen og en annen okse fra gården i Tejina som ligger i La Laguna på Tenerife, til slakteriet. Da han forsøkte å få dem opp rampe til lastvognen, gikk den ene amok og stanget mannen i magen med det ene hornet. Bonden døde på stedet.
Oksen hadde vokst opp på gården og ansås ellers for å være et fredelig og godmodig dyr, og eieren hadde ikke mistanke om at den kunne reagere voldelig.

147.181 kjøretøy Málaga uten forsikring
Ifølge trafikkdirektoratet DGT er det 1.044.361 registrerte biler, motorsykler og lastebiler i Málaga-provinsen. Samtidig har det andalusiske statistiske instituttet AEA regnet ut at av disse har bare 897,180 biler gyldig forsikring. Altså har 147.181 kjøretøy ikke forsikring.
Myndighetene opplyser at man antar at tundt to millioner kjøretøy i Spania ikke er forsikret.
AEA opplyser likevel at av disse kjører kanskje omkring halvparten ikke på veiene, men venter på opphogging eller står etterlatt ett eller annet sted. Eierne har bare ikke rapportert til myndighetene om dette.
I Málaga betyr det at det fortsatt er knapt 74.000 biler på veiene uten forsikring.
Blir man tatt av politiet og forsikringen ikke er i orden, må man regne med bøter på mellom 601 og 3.000 euro, i tillegg til at bilen blir beslaglagt fram til man har gjort oppfor seg og ordnet ny forsikring.

Veien mellom Nerja og Almuñécar er den farligste i Spania
Den gamle veien N-340 mellom Nerja og Almuñécar har fått en trist tittel; den farligste i Spania.
De siste tre årene har det vært seks ulykker med dødelig utfall og 25 ulykker der mennesker har kommet alvorlig til skade.
Spesielt gjelder det kilometer 296 og 312 der halvparten av ulykkene har funnet sted.

Verdensmester insisterer på å være uskyldig

Verdensmesteren i 3000 m hekk, Marta Domínguez, som i desember ble arrestert, mistenkt for doping, insisterer på at hun er uskyldig.
Hun ble kort etter arrestasjonen satt fri mens saken undersøkes.
Ikke bare mistenkes hun for selv å ha tatt ulovlige stoffer, men også for å ha solgt dopingpreparater.
Den 35 år gamle Marta Domínguez hvis blodtester ikke viste tegn til at hun selv hadde tatt stoffer, avviser ifølge avisen El País at politiet skal ha funnet ulovlige preparater i hennes hjem i Palencia. Likevel bekreftet hun ikke at hun aldri selv har tatt ulovlige preparater.
Hun har likevel trukket seg fra vervet som viseformann for det spanske atletikkforbundet.
14 andre er også mistenkte for å ha deltatt i salget av stoffene. Noen av dem er satt i forbindelse med dopingskandalen ”Operation Puerto” som for et par år siden herjet blant spanske syklister.

ETA oppfordres til å legge ned våpnene
Den baskiske, nasjonalistiske venstrefløyen kalt Abertzale og som ledes av Batasuna, partiet som ble bannlyst i 2002, har oppfordret terrororganisasjonen ETA til å erklære permanent våpenhvile.
Kravet kommer etter fredsforhandlinger der den sørafrikanske forhandleren Brian Currin og fire vinnere av Nobels Fredspris, inkludert Nelson Mandela, har bedt om en internasjonalt kontrollert og permanent våpenhvile.
ETA erklærte våpenhvile i september 2010, men unnlot å si at det var ment å være en permanent våpenhvile.
Særlig Batasuna er ivrige etter å finne en holdbar løsning, ettersom den spanske regjering har gjort det klart at det ikke kan bli snakk om å legalisere partiet før det skjer. En legalisering er også nødvendig for at partiet skal kunne få stille opp ved det baskiske parlamentsvalget som avholdes i mai. Fristen for å bli registrert som parti ved valget er 28. januar.
En av lederne i Abertzale, Niko Moreno, som også er ordfører i Elorrio, har uttalt til avisen El Mundo at det er opp til ETA å si fra om når og hvor en permanent våpenhvile vil bli erklært, men at han er sikker på at det vil skje – før eller senere. Senere sier han at det ”er mulig” det blir fred i 2011, for baskerne og alle oss andre.
Rettssaken mot den tidligere lederen av Batasuna, Arnaldo Otegi som, sammen med sju andre er beskyldt for å ha reaktivert partiet under et nytt navn, er fortsatt ikke avsluttet. Han soner nå en dom for sine forbindelser til den baskiske terroristorganisasjonen.
Den siste våpenhvilen endte i 2006 – etter at regjeringen i et par år hadde forsøkt seg med fredsforhandlinger – med bomben i Madrids lufthavn Barajas der to ble drept.
Samtidig har tre medlemmer av ETA sammenlagt blitt dømt til 1.038 års fengsel for attentatet i mai 2010 i Álava. En politimann fra Málaga ble drept og 27 ble skadd da en bilbombe ble sprengt. Fire betjenter fra Guardia Civil er dømt til mellom seks måneder og fire års fengsel for å ha torturert, fornærmet og truet de to ETA-medlemmene som stod bak attentatet på lufthaven i Madrid etter at de ble arrestert i 2008.

Ni prosent færre drepte i trafikken

Antallet trafikkofre falt igjen i 2010 da ni prosent færre ble drept i forhold til 2009.
Det var innenriksminister Alfredo Pérez Rubalcaba som i begynnelsen av januar presenterte statistikken som oppsumerer antallet ulykker, skadede og omkomne på spanske veier. I alt 1.730 personer døde i fjor på veiene, mens 1.897 personer mistet livet året før. De omkom i 1.548 ulykker. Omkring 8.000 personer ble alvorlig skadd. Også her er det en nedgang, fordi dette antallet i 2009 var på ca 9.000 personer.
– Det har vært et oppmuntrende år, selv om det fortsatt er 1.730 grunner til å fortsette arbeidet med sikkerheten på veiene, sa innenriksministeren som ved den siste omrokkeringen i regjeringen også fikk tittelen visestatsminister. Han sa dessuten at myndighetene framover vil fokusere på de ”bløte” trafikantene; barn og eldre, syklister og motorsyklister.
De siste ti årene har antallet omkomne falt med 57,7 prosent, og dermed har man klart å innfri EUs krav om en halvering av tallet på omkomne.

Fem lik fjernet fra kirkegård
Fem lik er rapportert stjålet fra kirkegården i Arico på Tenerife.
En kvinne som besøkte kirkegården for å legge ned blomster hos en av sine kjære avdøde, oppdaget de åpne gravnisjene og tilkalte politiet.
Guardia Civil tror at det enten er en afrocubansk, satanisk sekt som står bak tyveriet eller at det er snakk om vandalisme. Fire av de forsvunne likene var menn, én var kvinne. Tilsvarende gravrøverier har skjedd to ganger tidligere det siste året.

Farlige hunder dreper igjen

En 45 år gammel kvinne ble på årets første dag overfalt og bitt ihjel av sine to rottweilere som hun hadde som vakthunder. Det var kvinnens sønn som fant henne ved familiens hjem ved Villanueva de las Cruces i Huelva. Da betjenter fra Guardia Civil ankom stedet, så de at hun hadde dype bitt fra hundene, noe også obduksjonen senere bekreftet.
Saken er ikke enestående. I løpet av ett år har fem mennesker, blant dem to barn under fem år, blitt drept av hunder, og de siste ti årene har 20 mennesker dødd som følge av overfall og bitt av farlige hunder.
En av årets første dager ble en jente på bare fire år overfalt av en pittbull i Algarrobo. Hun blev operert og skal nå være utenfor livsfare.
I 2002 ble det innført en lov som pålegger spesielle lisenser for en rekke hunder, men resultatene uteblir. Eksperter mener at lovgivningen bør inkludere trening av eier og hund.

Færre immigranter – og større motstand
Antallet ikke-europeiske utlendinger med fast opphold i Spania falt i fjor med 6,5 prosent til under 2,4 millioner.
I Madrid falt antallet med 13,5 prosent og i Valencia med ni prosent. I Barcelona utgjør utlendinger fra ikke-europeiske land fortsatt 20 prosent av befolkningen. Marokkanerne utgjør med sine 700.000 mennesker den største gruppen.
Omkring en tredjedel av alle utlendinger er arbeidsløse, cirka 10 prosent mer enn landsgjennomsnittet, og nettopp mangel på arbeid antas å være årsaken til at mange har vendt tilbake til hjemlandet.
I Andalucía er det nå større og større motstand mot immigrasjon. En undersøkelse dom nylig ble foretatt viser at 60 prosent av regionens innbyggere anser immigrasjon for å være negativt.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.