Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spania har de beste strendene

Spania har de beste strendene

Med sin 522 utmerkelser kaprer Spania på nytt førsteplassen på den eksklusive og internasjonale listen over land med flest "Blått flagg"-strender.Rent hav og rene strender er blant de viktigste kriteriene for å få rett til å heise det mørkeblå flagget.

I årets kåring av verdens beste strender har hele 28 nye spanske strender fått den høythengende utmerkelsen som forteller at her finner badegjestene de absolutt beste forholdene.

Dermed er totaltallet for Spania oppe i 522 strender og 84 havner og marinaer. Det betyr igjen at ingen av de andre 32 landene som er med i denne årlige kåringen, kan vise til bedre resultater. Det hører også med til historien at kravene for å få tildelt et "Blått flagg", i år er strengere enn noensinne.

100 flere enn Hellas
Den internasjonale juryen som bestemmer hvilke strender og havner som har gjort seg fortjent til utmerkelsen, har i år delt ut til sammen 3.511 "Blå flagg". 2884 av flaggene gikk til strendene og 627 til havner.
Det er bare strender og havner i Europa, Canada, Marokko, Tunisia og nabolandene som hittil er vurdert. Hvor mange "Blå flagg" som Karibia, New Zealand, Brasil, Sør-Afrika og de omkringliggende landene vil få, blir først avgjort 1. november i år. Uansett er det ingen land som kommer til å gå forbi Spania på listene.
Med sine 522 strender, har Spania 101 flere "Blå flagg"-strender enn nærmest konkurrent, Hellas.
Dette betyr at det på hver sjette strand i Spania vil det denne sommeren vaie et "Blått flagg", men samtidig også at hver sjette strand i hele verden med "Blått flagg" ligger i Spania.

Galicia på topp
Men om du trodde at det var de spanske Middelhavsregionene med sine solfylte strender som skulle ta storeslem og stikke av med seieren, tar du helt feil. Regionen Galicia helt i nord, ble årets suverene vinner. Her kan nemlig hele 122 strender heise "Blått flagg" i år.
Valencia-regionen med Alicante-provinsen havnet på andreplassen med til sammen 96 godkjente strender. På tredje plass følger Katalonia (85 strender), mens Balearene sikret seg fjerdeplassen på lista med sine 72 strender. Andalucía og Costa del Sol havnet på femte plass med 66 "Blått Flagg"-strender.
Som en liten kuriositet tar vi med at alle spanske strender med "Blått flagg" ligger i tilknytning til havet, men ett unntak: Badestranden i innlandsbyen Badajoz i regionen Estremadura, rett ved grensen til Portugal, sikret seg for første gang den ettertraktede utmerkelsen. Badestranden i byen ligger ned til elven Guadiana som renner gjennom byen på vei til havet.

Strenge krav
"Blått flagg" er en eksklusiv utmerkelse og en årlig miljøsertifisering av flere tusen strender og havner verden rundt. Det hele startet opp i Frankrike i 1985 to år etter ble ordningen introdusert i hele EU-området. Fra 2001 har "Blått flagg"-utmerkelsen blitt verdensomspennende og verdsettes høyt av turister og turoperatører.
En rekke kriterier, alt fra krav til topp vannkvalitet, tilgjengelighet, økologi, vedlikehold, vakthold, sikkerhet, renslighet og renovasjon må oppfylles før det blå flagget kan heises på badestrendene.
Det er den uavhengige, non-profit-organisasjonen FEE (The Foundation for Environmental Education) med sine 58 medlemsland verden rundt som deler ut de årlige "Blått Flagg"-utmerkelsene. Blant samarbeidspartnerne er FN, EU og flere internasjonale turistorganisasjoner.
Sertifiseringen gjelder bare for ett år av gangen. Ingen kan ta for gitt at man automatisk får noen ny godkjenning. Det har Fuengirola kommune fått erfare. I fjor satte kommunen spansk rekord med sju "Blått flagg"-strender av sju mulige. I år har en av strendene – Playa de Ejido-Castillo – mistet sin "Blandera Azul"-sertifisering.


Ti på topp*
Her er landene som har flest strender med "Blått flagg"-utmerkelser i 2009/2010. Tallene i parentes viser hvor mange havner i de respektive land som har fått årets utmerkelse:

 1. Spania: 522 (84)
 2. Hellas: 421 (9)
 3. Frankrike: 321 (74)
 4. Tyrkia: 314 (14)
 5. Portugal: 241 (14)
 6. Irland: 75 (2)
 7. Danmark: 216 (69)
 8. Kroatia: 116 (20)
 9. Irland: 75 (2)
 10. England: 71 (0)

Kilde: Blue Flag

Best i Norden*

 1. Danmark: 216 (69)
 2. Sverige: 36 (51)
 3. Norge: 5 (6)
 4. Island: 2 (4)
 5. Finland: 0 (23)

* Havner med "Blått flagg" i parentes
Kilde: Blue Flag

Best i Spania
Her er oversikten over "Blått flagg"-strender fordelt på regionene:

 1. Galicia 122
 2. Valencia 96
 3. Katalonia 85
 4. Balearene 72
 5. Andalucía 66
 6. Kanariøyene 34
 7. Asturias 19
 8. Murcia 15
 9. Cantabria 5
 10. Baskerland 3
 11. Ceuta 2
 12. Melilla 1
  Estremadura 1

Kilde: La Fundación para la Educación Ambiental (FEE)

De viktigste "Blå flagg"-kravene

 • God vannkvalitet
 • Enkel og sikker adgang
 • Tilgjengelig drikkevann
 • Synlig informasjon om dyreliv, økosystem og sårbar natur
 • Synlig informasjon om vannkvaliteten
 • Egen strandkomité som er ansvarlige for at kriteriene overholdes
 • Ingen industri- eller kloakkutslipp som forurenser området
 • Rent og søppelfritt
 • Søppelkasser med hyppig og regelmessig tømming
 • Rene toaletter og minst ett til rullestolbrukere
 • Ikke uautorisert camping
 • Ingen bilkjøring
 • Tilgjengelighet med offentlig kommunikasjon
 • Tilgjengelig førstehjelpsutstyr, livreddere og/eller livbøyer
 • Kriseplan for eventuell forurensning

Les mer om Blue Flag: http://www.blueflag.org/

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.