Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


Mens størstedelen av landets befolkning i 2009 så bankkontoene minske, steg tallet på velstående spanjoler med 12,5 prosent til 143.000 personer, avslører en ny analyse fra instituttet Merrill Lynch.
På verdensplan steg antallet med 17,1 prosent til 10 millioner personer.
For å bli klassifisert som velstående må man have en formue på over 800.000 euros, pluss et bosted.
Ifølge analyseinstituttet betyr det økte antallet rike et økende salg av lystyachter, malerier og luksusbiler, spesielt i Brasil og Kina, noe man forventer vil vare ved i hvert fall året ut.

12 omkomne var selv skyld i ulykken
De 12 ungdommene som omkom St. Hans-aften i Castelldefels ved Barcelona, var selv skyld i ulykken, heter det i en foreløpig uttalelse fra spanske myndigheter.
Myndighetene fikk først ansvaret for tragedien, fordi en gangtunnel skal ha vært for dårlig markert, og en gangbro stengt, noe som skal ha forvirret gruppen av ungdommer. De valgte derfor å gå over skinnene. De var på vei til stranden i den katalanske kystbyen for å feire St. Hans.
Plutselig kom hurtigtoget på vei fra Alicante til Barcelona, og av gruppen på rundt 30 personer, døde 12 i sammenstøtet. Ettersom redningsarbeidet var svært vanskelig, og identifiseringen av de drepte tok flere dager, mente man på et tidspunkt at 13 var omkommet, men det var likevel ikke tilfelle.
Andre har lagt skylden på togselskapet, Renfe, fordi toget kjørte i 149 km/t.
Men José Blanco, minister for offentlige arbeider (Fomento), har avfeid alle beskyldninger og uttalt at det i stedet burde ungdommene selv være klar over risikoen ved å forsøke å gå over togskinnene. De drepte var alle søramerikanere som bodde i Spania.

Coín første andalusiske by som forbyr burkaen


Byrådet i Coín har vedtatt å forby bruken av burka i byen. Forbudet gjelder i alle offentlige bygninger.
Vedtaket ble fattet med stort flertall og med støtte fra både de sosialistiske og de konservative byrådsmedlemmene. Venstrefløykoalisjonen IU mener likevel at forbudet diskriminerer muslimske kvinner.
Forbudet ventes ikke å få store konsekvenser, for verken dem eller innbyggerne i Coín fordi det muslimske klesplagget knapt er sett i byen. Faktisk mener noen at det slett ikke finnes eksempler på bruk av plagget i byen. Initiativet kan like gjerne være av preventiv betydning.
Det lokale forbudet ble innført etter at flere katalanske byer, blant annet Leeida og Barcelona, har forbudt klesplagget, og etter at landets senat anbefalte et landsdekkende forbud. I denne avstemmingen stemte 131 for et forbud, 129 imot. Det var først og fremst de sosialistiske senatorene som stemte imot, og selv om regjeringen prinsipielt bør innføre loven nå når senatet har bestemt det, regner mange med at regjeringen vil forsøke å finne måter for å hindre at vedtaket blir satt ut i livet.

2,02 prosent færre arbeidsløse i juni


Antallet arbeidsløse i hele Spania falt i juni med 2,02 prosent i forhold til mai, mens den i Andalucía bare ble 0,17 prosent mindre. Det siste tallet betyr at bare 1.523 personer kom i jobb. Dette til tross for at det ellers normalt har vært langt flere arbeidstakere i jobb i sommermånedene mens turismen er på sitt høyeste.
Det betyr at det var 3.982368 arbeidsløse i hele landet, hvorav 866.935 finnes i den sørspanske regionen. Det vil si at 21,7 prosent av alle arbeidsløse spanjoler er andalusiere.
I Andalucía kom det største fallet i Málaga-provinsen der 3.404 flere kom i arbeid, mens 2.023 mistet sine jobber i Almería.
Sammenligner man tallene med tidligere år, var det cirka 10 prosent flere arbeidsløse i juni, eller 78.823 personer flere enn i samme måned i 2009.

Mann fengslet for å sage armen av Jesus-statue
En mann hvis identitet bare avsløres som Luis C.O., er arrestert i Sevilla for å ha saget armen av en statue av Jesus i den andalusiske hovedstaden.
Statuen ble skapt av Juan de Mesa som ble født i Córdoba i 1583 og døde i Sevilla i 1627. Den stod på Plaza San Lorenzo ved basilikaen og klostret med samme navn i byens sentrum.
Politiet fant den avsagde armen i Luis C.O.s ryggsekk, og han er nå anklaget for vandalisme mot historisk eiendom.
Det skal etter sigende være enkelt å sette armen tilbake på statuen.

Spanjolenes tørst overgår de flestes


Spanjoler er det tredje mest tørste folket på kloden. I hvert fall hvis man ser på statistikkene over hvor mye flaskevann som drikkes. Hvert år drikkes det over 150 liter flaskevann per innbygger, mens de som drikker mest, er italienerne som skyller ned 177 liter i året.

Fem prosent færre nyfødte


I 2009 ble det født fem prosent færre barn enn året før. Det var første gang på 10 år at det fødtes færre babyer. Helt nøyaktig ble det født 10,73 barn per tusen innbyggere.
Antallet falt i alle landets 17 regioner. Tallet på barn født av utenlandske mødre falt med seks prosent. Spanske mødre har nå gjennomsnittlig 1,40 barn, mot tidligere 1,46, mens tallene på utenlandske mødre er hhv. 1,69 og 1,81.
Folk har dessuten blitt mindre giftelystne. Det ble i 2009 inngått 10,8 prosent færre ekteskap enn året før. 175.952 par valgte i fjor å gifte seg, og av disse var en eller begge utlendinger i 36.715 av tilfellene.

Kongefamilien på billigferie på Mallorca


Kong Juan Carlos og familien drar også denne sommeren på ferie til palasset Marivent på Mallorca. Som så mange andre, må kongefamilien også spare på feriebudsjettet i år.
De lokale myndighetene på Balearerne som bidrar til familiens opphold, har i år satt av drøyt 1,3 millioner euros til familiens ferie, noe som er 200.000 euros mindre enn i fjor. Det betyr blant annet mindre personal på Marivent der det alltid holdes hoff i løpet av sommeren.
Kongehuset har ikke på forhånd opplyst om kongens lystbåt, Fortuna, vil kunne sees i Palma-bukten eller om den vil ligge stille denne sommeren. Som resten av Spania.
Til vanlig ligger yachten i marinen i Porto Pi, mellom Palma og Cala Mayor, der det koster den nette sum av 120.000 euros å vedlikeholde den, pluss utgifter til besetning. Den 41 meter lange båten som har toppfart på 70 knop (120 km/t), hadde opprinnelig en prislapp på 18 millioner euros og var en gave fra en gruppe forretningsfolk. Det koster 26.000 euros bare å tanke den opp.
Alt tatt i betraktning er det naturligvis snakk om småpenger, men symbolikken kan bety at den nå 72 år gamle og seilglade kongen holder seg på land, mener avisen El Mundo.
Mens kongefamilien er på Mallorca, kan man treffe på statsminister Zapatero på strendene på Lanzarote (La Mareta) eller i Huelva (Las Marismillas), samt under et besøk hos kongen på Mallorca. Tidligere somre har statsministeren avlagt kongen to besøk, men det ene besøket er i år spart inn.

Dommer i Cóin undersøker sak om mishandlet kalv
Dyrevernsorganisasjonen El Refugio har nå også anlagt sak mot flokken av ungdommer som en morgen i mai slo i hjel en kalv i Alhaurín el Grande. Det skjedde som kjent under avslutningen på byens festuke der det tidlig om morgenen ble arrangert et okseløp med unge kalver i byens tyrefekterarena.
I Alhaurín kom byens unge direkte fra nattens festligheter til arenaen for å leke San Fermin. I år ble dette ”løpet” tatt opp på video av miljø- og dyrevernforeningen Colectivo Andaluz Contra el Maltrato Animal y Medioambiental, som la videoklippet ut på nettet.
Her kan man se hvordan unge menn overfaller de forsvarsløse og skrekkslagne dyrene. En av kalvene dør av slagene og sparkene.
Arenaen var fylt med tilskuere, det var politifolk og til og med dyrleger til stede, men ingen gjorde noe for å forhindre mishandlingen.
Byens ordfører Juan Martín Serón (PP) kunngjorde senere at økseløpene fra nå av ikke vil bli arrangert.
– Vi ønsker å slå fast at ingen kalver ble drept under festen fordi døden inntraff etter sammenstøt mellom de to kalvene, fortsatte han. Dette står i motsetning til det de fleste så på videoen, og ordføreren har senere måttet erkjenne at dyret døde på grunn av mishandlingen.
Den før nevnte dyrevernforening har anmeldt de unge, og det samme har El Refugio som også saksøker ordføreren. Domstolen i Coín skal nå avgjøre om de impliserte skal stilles for retten.
Det er første gang i landets historie at en sak om dyremishandling i forbindelse med tyrefekting eller okseløp kommer for retten.

Nedsatt dom til kvinne som satte fyr på datterens voldtektsmann
María del Carmen G.E. som var dømt til åtte år og seks måneders fengsel for å ha satt fyr på mannen som hadde voldtatt hennes datter, har av Høyesterett fått nedsatt straffen til fem år.
Datteren var 13 år da Antonio C.V, voldtok henne. Han ble fengslet, men da han i 2005 ble prøveløslatt, dro han hjem til moren og spurte henne hvordan datteren hadde det. Moren fulgte deretter etter ham til en bar der hun helte bensin på mannen og deretter tante på ham. Mannen døde 10 dager senere.
Høyesterett setter ned straffen med den begrunnelse at moren led av angst og depresjoner da hun tente på voldtektsmannen.

Spanias verste miljøkatastrofe for retten


Oljetankeren Prestige var i 2002 skyld i den verste miljøkatastrofen i Spanias historie da den dumpet 77.000 tonn olje utenfor kysten av Galicia.
Det 26 år gamle skipet var registrert på Bahamas, eid av et liberisk selskap som hadde leid det ut til et gresk selskap. Oljen tilhørte et sveitsisk selskap.
Skipet var på vei fra Baltikum til Gibraltar. Derfra skule det seile videre til Singapore. Utenfor den galiciske kysten begynte skipet å ta inn vann. Skipets kaptein, grekeren Apostolos Mangouras, sendte ut SOS-signalet, og kystvesenets helikoptre transporterte de fleste av de 27 besetningsmedlemmene inn til land. Kapteinen og et par andre mann ble om bord. Kapteinen ba om tillatelse til å gå til havn i Spania og forsøkte også Portugal. Han ble avvist begge steder, og ble av spanske myndigheter beordret til å seile lengre ut på havet.
Det skjedde ikke, og da skipet knakk i to deler, rant mange tonn olje i havet. De miljømessige konsekvensene for Galicia var katastrofale.
Nå er saken mot kapteinen og rederiet kommet opp for retten i La Coruña. Anklageren krever at kapteinen dømmes til 12 års fengsel og en bot på 43.200 euros, mens rederiets forsikringsselskap, The London P&I, risikerer et erstatningskrav på 2,33 milliarder euros.
Rettssaken forventes å kunne avsluttes til høsten.

Film med Tom Cruise og Cameron Dias lanseres i Sevilla


Deler av filmen ”Knight and Day” med Tom Cruise og Cameron Diaz i hovedrollene ble i vår spilt inn i Sevilla. Produsenten, Fox, bestemte derfor at verdenspremieren også skulle gjennomføres i den andalusiske hovedstaden.
Filmen er en actionkomedie om et par på et glamorøst og farlig eventyr.
De to skuespillerne gjentok en scene fra filmen som førte dem via katedralen og de Indiske arkiver, før 85 filmdistributører og 200 journalister, sammen med skuespillerne, 150 medarbeidere fra Fox og en håndfull kjendiser som Duquesa de Alba, sammen så filmen.
En talsmann fra Fox i Spania uttrykte stor tilfredshet med at filmen ble lansert i Sevilla, og det ville ha vært umulig å betale for den fra samme mengde Spania-reklame som filmen viser.

Aktor krever 30 års fengsel for Roca
Den offentlige anklagemyndigheten i rettssakene i Malaya-saken, krever 30 års fengsel for sakens hovedperson, den forhenværende formannen for teknisk utvalg, Juan Antonio Roca. Han er mistenkt for å ha skummet og hvitvasket 245 millioner euros.
Roca kan dessuten se fram til bøter på 810 millioner euros som Marbellas ordfører Ángeles Muñoz (PP) mener bør tilfalle kommunen og ikke statskassen.
Rettssakene som starter 27. september ved retten i Málaga, involverer 95 personer som alle er mistenkte for korrupsjon, hvitvasking av penger, utpressing og bestikkelser.

Omstridt pool endelig klar i Torrox
Den kommunale swimmingpool i Torrox, oppkalt etter María Palaez, skal stå klar i oktober.
Arbeidet med poolen startet i 2006, men ble stoppet i 2009 på grunn av problemer med byggefirmaet. Det var eid av Leonardo Chaves som er bror til Manuel Chaves, tidligere leder av den andalusiske lokalregjeringen og nåværende tredje visestatsminister. Leonardo erklærte selskapet konkurs.
Siden har en arbeidsgruppe bestående av medlemmer fra IU, PSA, PIU og PP forsøkt å få aftalen med Leonardo Chaves’ selskap annullert slik at man kunne få ferdigstilt arbeidet med poolen.
Det har nå lykkes, og et nytt selskap er hyret inn for å ferdigstille arbeidet.

Dommer setter immigranter på tortilla-test

En dommer i Madrid-bydelen Getafe har skapt sin egen, uortodokse test for utlendinger som søker om spansk statsborgerskap.
Spørsmålene handler om historiske data, om idrettsstjerner som Rafael Nadal og om hvordan man lager en omelett, en tortilla.
Søkeren må kunne bevise at immigranten er tilstrekkelig integrert og dermed har oppnådd kjennskap til spansk kultur og livsstil. Det er her den spanske dommeren mener at man også bør ha kjennskap til omeletter.
Ifølge avisen El País sirkulerer kopier av listen over dommerens spørsmål blant immigrantene i Getafe.

Guggenheim nr. 2 er utsatt
Bilbaos byråd hadde lenge arbeidet med å skape ytterligere et Guggenheim- museum i kommunen. Det var planen at dette – ikke som det første – skulle ligge i selve byen, men i Urdaibai som er et nærliggende naturreservat.
Det nåværende museet, Frank Gehrys imponerende Guggenheim Bilbao, tiltrekker seg rundt 680.000 besøkende i året, og håpet var at det med et nytt ”tilbygg” ville øke turisttallene med 148.000 i Urdaibai. De besøkende blir nå i byen gjennomsnittlig i 1,8 dager, men med ytterligere et museum å besøke, håpet myndighetene at turistene ville bli gjennomsnittlig i 2,6 dager. Flere og lengre besøk ville naturligvis resultere i flere arbeidsplasser i museene og også på hoteller, m.v.
Planen var at kommunen og regionen hver skulle betale halvparten av utgiftene som samlet var budsjettert til 200 millioner euros. De baskiske myndighetene har på tross av planene bestemt at man ikke vil støtte prosjektet. Derfor er det foreløpig skrinlagt.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet