Månedsmagasinet på Costa del Sol
Benskjørhet – osteoporose

For noen måneder siden fikk jeg ved en skanning konstatert at jeg hadde knokler som en 45–åring, noe jeg jeg selvfølgelig ble svært glad for å høre.
Forleden kom en av mine mannlige kunder innom og fortalte at han hadde fått stilt diagnosen benskjørhet. For noen år siden var benskjørhet mest kjent som en kvinnelidelse, men mennene har dessverre halt godt innpå oss. Det antas at nesten hver fjerde mann over 60 år vil få benbrudd som følge av osteoporose. En god mannlig bekjent av meg på ca 70 år brakk lårbenet ved bare et fall fra et trappetrinn.
Benskjørhet er etter hvert blitt en slags folkesykdom med alt som følger av brudd, smerter og handikapp.
Ifølge WHO regner man med at 400.000 dansker lider av osteoporose. Det er et stort helseproblem både for den enkelte, for familien, og for samfunnet, både når det gjelder livskvalitet, økonomiske – og praktiske forhold. Personlig frykter jeg at tallene vil stige de kommende årene. Jeg er nesten sikker på at alderen da osteoporose oppstår også vil falle. Begrunnelsen er at professor Grace Wyshak fra Havard School of Public Health har påvist at jenter i 9. – 10. klasse som drikker brus og cola, har tre ganger så stor sjanse for benbrudd enn jenter som drikker annet drikke. Det er virkelig grunn til bekymring fordi en undersøkelse fra et sykehus viste at 1/3 av tenåringene mangler kalk i knoklene. Antakelig må disse også regnes blant kommende osteoporosepasienter.
Av andre risikofaktorer er det, bortsett fra en viss arvelig tendens, tobakk, koffein, alkohol, raffinerte, sukkerholdige matvarer, hormonmangel (særlig østrogen, progesteron, testoron, parathyreoideahormonet og calcitonin), samt forskjellige former for medisin, bl.a. binyrebarkhormon.

Det nytter å gjøre noe selv
Plassen tillater ikke å gå i dybden med alt det du selv kan gjøre, men det finnes en internasjonal osteoporoseforening (www.springerlink.com) der du kan lete etter flere detaljer.

Kosten
Det du spiser, påvirker selvfølgelig også knoklene dine. Riktig kost inneholder bra med kalk og magnesium som er minst like viktig som kalk. Dessuten inneholder bra kost også bor, kalium, kisel, kobber, mangan, sink, selen molybden, det spesielt viktige D-vitaminet, K-vitaminen, B – og C-vitaminer, m.m. Underskudd på K-vitamin kan gi svake knokler og medvirke til forkalkede blodårer. Vær oppmerksom på at om du får blodfortynnende medisin, må du ikke ta K-vitamin.
Pass på ved for mye kjøtt, fisk, egg, ost, alkohol og kaffe og i det hele tatt mat som er svært syredannende. Pass også på ved raffinerte matvarer og de raske kullhydratene. Det er en kjent sak at sukker trekker kalken ut av knoklene. Det kan være en god ide å sette seg inn i syrebasebalansen.
Spis bra med grønnsaker, husk papaya og ananas, rosiner, brun ris, linser, fullkornprodukter og sesamfrø. Silisium er et viktig mineral for sunne knokler og finnes i salater, selleri, hirse, havre, m.m. Bor finnes i rosiner, svisker, forskjellige nøtter. Også i grønnsaker og frukt.
Det er viktig å holde deg fysisk aktiv. Og husk at det aldri er for sent å begynne.

Verdifulle tilskudd
Flere studier viser at melk ikke har den store betydning for forebygging av benskjørhet. Kalk er bra, men trengs ikke i store doser slik det hittil har vært antatt. 500 – 600 mg kalk anbefales daglig. Altfor store doser kalk kan kanskje bidrag til stivhet og evt. åreforkalkning.
Magnesium er et viktig mineral og bør alltid tas ved kalkinntak. Ca. 50% av kroppens magnesium finnes i knoklene. Magnesium er nødvendig for lagring av kalk i kroppen og for at det forblir der. Daglig doser på ca. 600 mg.
Bevisstheten om D-vitaminets viktighet er styrket de seneste årene. Mange mangler D-vitamin. Hvis vi ikke får tilstrekkelig av det, er vi ikke stand til å oppta kalk. En tysk medisinjournalist har beskrevet at D-vitamin styrer de samme reseptorer i cellekjernen i de knokkelbyggende cellene som østrogen. Dermed kan D-vitamin være fritt for bivirkninger og et alternativ til hormontilskudd. Daglige doser 400 – 2000 i.e. D-vitamin kan overdoseres ved omkring 5000 i.e.
Kanskje kan B- vitaminer også være med på å gi sterkere knokler, fordi det viser seg at lavt innhold av B-12 også kan føre til benskjørhet. Det er lettest å ta opp i seg B-12 som sugetablett. Også folinsyre antas å ha en viss betydning. Jeg anbefaler et kompleks B-vitamintilskudd, f.eks. Multi B 1 tablett daglig.
La din basis være et godt multivitamin/mineralprodukt og husk også de essensielle oljene som også har betydning for knoklene.

 

 

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.