Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


Vi produserer en million liter olivenolje og eksporterer rundt 80 prosent av produksjonen, sier den daglige lederen av familiebedriften Nuñez de Prado.

Nei, det handler ikke om vin. Dette skal handle om olivenolje og om familiebedriften som har vunnet 15 internasjonale og spanske priser for sine gode olivenoljer.

Selv nøler ikke Francisco Nuñez de Prado med å kalle dette en av verdens beste ekstra virgen olivenolje. Det er egentlig ikke så rart, for han leder jo familiebedriften med samme navn, høyt oppe i byen Baena i Cordoba-provinsen, et par timers kjøring inn fra kysten.
Men den godeste Francisco hevder han har sitt på det tørre. For gjennom årenes løp har olivenoljen herfra vunnet mange priser og høstet mye heder og ære, både nasjonalt og internasjonalt.
– Det hele er egentlig ganske enkelt, smiler Fracisco på et pertentlig engelsk:
– For å framstille god olivenolje må man gå fram med forsiktige steg, etappe for etappe. Gjør du noen feil, blir oljen dårlig og da er det ingen ting mer å gjøre!

Over 200 år
Francisco tilhører sjuende generasjon av Nuñes de Prado-familien som har dyrket oliven og framstilt olje her i Baena.
– Bedriften ble etablert i 1795 da familien kjøpte en mølle av en hertug som inntil da hadde hatt monopol på olivenoljeproduksjonen her i byen, forteller Francisco der han viser oss inn i de gamle, men svært velholdte produksjonslokalene.
Francisco legger ut om hvordan hans familie i alle år har håndplukket oliven, aldri slått på trestammene for at olivenene skal falle ned på bakken, slik skikken ofte er her i Spania.

– Denne møllesteinen veier tre tonn og er den første prosessen de nyplukkede olivenene går igjennom, forklarer Francisco Nuñez de Prado.

– Bare oliven som akkurat har skiftet farge fra dyp oliven til svart farge, blir høstet. Oliven som faller på bakken blir kastet. Våre drevne plukkere kan renske et oliventre på rundt 20 minutter. De bruker en godt innarbeidet teknikk der fingrene langsomt glir nedover kvistene og nærmest ”melker” dem rene for oliven, uten å skade kvistene eller treet, sier Francisco.

11 kg oliven = 1 kg olje
Beste kvalitet olivenolje som Nuñez de Prado produserer, har typebetegnelsen ”Flor de Aceite”, eller ”oljens blomst”, fritt oversatt. Når de modne olivenene blir plukket, oftest fra slutten av november og fram til februar, blir de hver kveld fraktet fra olivengården til fabrikken. Her blir de umiddelbart malt av tre tonn tunge granittsteiner, før oljepastaen går gjennom et spesielt thermofilter. Den bittelille delen av oljen som pipler ut herfra og som blir samlet opp, er Flor de Aceite. Den selges bare på firkantede halvliterflasker, hver flaske er nummerert, korket og forseglet med rødt segl.
– Det spesielle er at denne oljen altså ikke er presset, men drypper naturlig ut av pastaen. Når oliven presses på vanlig måte, får vi rundt et kilogram olje ut av fem kg olivenpasta. Men for å få den ypperste kvaliteten uten pressing, går det med 11 kg oliven for å få ut 1 kg olje, forklarer Francisco.

Kaldpresset og dekantert
– Se her, sier Francisco og drar oss med bort til fire hydrauliske presser som står et stykke lenger inn i lokalet:
– Hver av disse pressene kan presse et tonn olivenpasta i samme operasjon. Væsken som presses ut av pastaen, renner videre ned i et separeringssystem der oljen skilles fra det svarte vannet under en naturlig prosess. Den ferdige oljen blir deretter ført til lagringstankene.
– Tidligere brukte vi bare underjordiske kar til lagringen av den ferdige oljen, nå har vi også tatt i bruk nye og store aluminiumstanker for å lagre den ferdige oljen, sier Francisco.
Han heller opp et par ulike kvaliteter med olje i to stettglass, kjæler med innholdet og holder dem opp mot lyset som om han enda en gang vil sjekke kvaliteten. Det minner sterkt om å være på besøk i en vinbodega. Men her er altså råstoffet en helt annen frukt enn druer.

Francisco kjæler varsomt med sitt ypperste produkt; ”Flor de Aceite”

160.000 oliventrær
Familiebedriften er selvforsynt med oliven. Til sammen disponerer familien to gårder med til sammen 160.000 oliventrær. På gårdene er det plantet ulike typer lokale typer oliventrær om hverandre for å oppnår den beste blandingen, bl.a. Picudo-trær på grunn av blomsteraromaen, Hojiblanca for den søte smaken og Picual for å få en viss bitter smak. All olivenproduksjon foregår etter økologiske prinsipper.
– Vi produserer hvert år rundt en million liter olivenolje og eksporterer rundt 80 prosent av produksjonen. Vi eksporterer til 19 forskjellige land, forteller Francisco.

I disse underjordiske karene ble mye av oljen lagret. Nå har nye og store aluminiumstanker overtatt store deler av jobben.

Som et tilbud til lokalbefolkning og tilreisende som ønsker å høre mer om olivenolje og hvordan den framstilles, har familiebedriften åpnet for gratis, guidede turer på engelsk og spansk. Nuñez de Prado kan også tilby lunsj med smaksprøver på ulike typer olje, men dette koster penger. Vil du se nærmere på en spansk olivengård, kan det også ordnes. Prisen her er satt til 6 euros. Etter omvisningen på fabrikken, er det mulig å kjøpe produktene som framstilles.

Nuñez de Prado
Cervantes 15
Baena
Tlf.: 957 670 141
e-post: nunezdeprado@hotmail.com


Fakta om olivenolje
• For å produsere en liter olivenolje går det vanligvis med opptil 10 kg oliven
• Det finnes flere hundre forskjellige typer oliventrær
• Olivenolje tilhører den såkalte Middelhavsdietten og regnes for å være svært gunstig for helsen
• Olivenolje hjelper på fordøyelsen og beskytter mot utbredte lidelser, bl.a. hjerte- og karsykdommer, diabetes 2 og allergier
• Forskere ved Universitetet i Granada arbeider med å lage en vaksine mot kreft, basert på små bestanddeler fra olivenfrukten
• Oliventreet ble først dyrket i Syria omkring 6000 år før Kristi fødsel. Etter hvert spredte oliventreet seg til de fleste land rundt Middelhavet
• Spania er verdens største olivenprodusent med 2 millioner hektar olivenmarker. Dette er hundre ganger mer enn Frankrike og utgjør ca 40% av EUs olivenoljeproduksjon. De beste spanske oljene kommer fra Andalucía og Katalonia
• Mange av olivenoljene fra Andalucía er beskyttet med strenge opprinnelsesbetegnelser(Denominacíon de Origen), bl.a. gjelder det olje fra Baena, Priego de Cordoba, Sierra Magina og Sierra Segura
• All olivenolje ment for menneskelig konsum skal være en ren fruktjuice presset av oliven med stein og der alt vann er skilt ifra.
• Oljen må være kaldpresset(ikke over 28 grader under pressingen) og ikke inneholde mer enn 1% frie fettsyrer for å kunne få betegnelsen extra virgin.
• Tidspunkt for høsting av olivenfruktene er vanligvis fra november til februar
• Pass på at olivenoljen alltid står mørkt, med korken på og i jevn romtemperatur. Da holder dens seg i månedsvis. Ikke bruk kjøleskap
• Olivenolje er ideell til de fleste former for matlaging
• Olivenolje består først og fremst av umettet fett, i motsetning til f. eks. smør og margarintyper som hovedsakelig inneholder mettet fett.
• Mettet fett er hovedårsaken til høyt kolesterolnivå og påfølgende hjerte-/karsykdommer. Fettet i olivenolje bryter ned det farlige kolesterolet(LDL) og bygger opp det gode(HDL).


 Sagt om olivenoljens påvirkninger på sexlivet

Eat olive oil and come at night
Eat butter – and sleep tight.

Av Arne Bjørndal

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet