Månedsmagasinet på Costa del Sol
Membrillo – Manchego-ostens søte venn

Membrillo – Manchego-ostens søte venn

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I rå tilstand er kvedefrukten emmen i smaken og så hard i konsistensen at den nesten er umulig å tygge. Men etter noen timers koking og tilsatt store mengder sukker, blir den en delikatesse som spanjolene nyter sammen med den eksklusive manchego-osten, som ofte finnes på spanske dessertbord.

Kvede (membrillo på spansk) er en relativt ukjent frukt for oss skandinaver, men den har vært dyrket i Spania og andre Middelhavsland i mange tusen år. Kvedetreet liker varme, er følsomt for frost og trives best i kalkrik jord. Frukten kan bli så stor som en grapefrukt og har form som en forvokst pære. Den inneholder mye pektin (stivelse) og blandes ofte sammen med annen frukt, som epler, for å tykne syltetøyet. Dessuten brukes den som fyll i bakverk, og det lages også membrillo-likør. Men mesteparten nytes som carne de membrillo, i selskap med smakfulle og ofte litt salte oster, som blant annet manchego-osten. Selve osten er kjent langt utenfor Spanias grenser, men det er nok hovedsakelig i hjemlandet at den nytes sammen med kvedesyltetøy. Og i motsetning til sitrusfrukter, som vi skandinaver ofte anvender sammen med ost, og som vinkjennere hevder ‘dreper’ rødvinen, fremhever membrillo vinens egenskaper.

Carne de membrillo fås i de fleste supermarkeder. På grunn av det store sukkerinnholdet er syltetøyet holdbart i mange uker, selv etter at emballasjen er åpnet.

Det finnes mange oppskrifter på carne de membrillo, og sukkermengden i forhold til mengden frukt varierer fra halvparten av vekten på kveden til det dobbelte.  Vi valgte en oppskrift med like deler frukt og sukker:

1 kg renset og skrelt kvede
1 kg sukker
Vann

Skrell frukten, fjern kjernene og skjær den i små biter. Hell på vann til det dekker frukten og la det koke i 30–40 minutter til bitene er myke. Kjenn på dem med en gaffel. Hell av vannet, mos frukten (eventuelt med en kjøkkenmaskin), tilsett sukker og kok i ytterligere 1 ½ time. For å få syltetøyet til å stivne i en pen ‘blokk’, kan du ha det over i en ildfast form med smurt bakepapir og la det stå i stekeovnen i en time på ca 50 grader.  

Ifølge et gammelt sagn kommer kveden fra Venus, og med daglig inntak skal man være sikret et lykkelig liv fylt med kjærlighet og fruktbarhet. 

¡Que aproveche!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet