Månedsmagasinet på Costa del Sol
Sobrasada – Et evigvarende kjærlighetsforhold

Sobrasada - Et evigvarende kjærlighetsforhold

Del

Det sies at de som forelsker seg i sobrasada, går inn i et evigvarende kjærlighetsforhold. Men den rødlige, krydrete pølsen som stammer fra Mallorca er lite kjent blant oss nordboere, på tross av at den fås kjøpt i ethvert supermarked, også på det spanske fastlandet.

Det finnes flere teorier om hvordan sobrasada ble unnfanget. Enkelte mener at den smakfulle pølsen ble introdusert på Mallorca av romerne for over to tusen år siden. Baleariske bønder hevder imidlertid at oppskriften er deres egen og ble utviklet for lettere å kunne bevare kjøttet. Etter at maurerne ble fordrevet, og forbudet mot å spise svinekjøtt ble opphevet, ble svinekjøtt svært populært over hele Spania. Men på Mallorca er luftfuktigheten for høy til at skinker kan lufttørkes slik de gjorde, og til dels gjør, på fastlandet. Derfor måtte bøndene på Mallorca tenke alternativt når det gjaldt oppbevaring av svinekjøtt.

Sobrasada kan brukes både i en gryterett og på brødskiven.

Sobrasada består av rått, hakket kjøtt fra porc negra (svart gris), som har navnet sitt fra sin svarte hud og lange, svarte bust. Grisen blir omtrent 80 cm høy og kan veie opptil 150 kilo. Den fôres med bønner, frukt fra johannesbrødtre, alfalfagress, eikenøtter og fiken. Særlig fiken er med på å gi kjøttet en søtlig smak. Det hakkede kjøttet blir presset tørt, rørt sammen med sterk paprika, salt og pepper og deretter fylt i pølseskinn før endene snøres med hyssing. Pølsene ble tidligere tørket i ca 15 uker, mens i dag tørkes de i spesiallagede tørkerom i 5–6 uker.

Det produseres nå også sobrasada av vanlig hvitt svinekjøtt.  Ønsker du å smake på den originale varianten, må du forsikre deg om at det står ‘Sobrasada de Mallorca de Cerdo Negro’ på etiketten.

Den smakfulle pølsen kan smøres på brødskivene nærmest som en smørbar chorizo, men brukes også i diverse gryteretter. Vi anbefaler denne retten:

Sobrasada tørkes i spesiallagede tørkerom.

Oppskrift

4 kyllingfileter, skåret i biter
200 g kikerter på glass, avsilt og skyllet
6 flådde og hakkede tomater
100 g sobrasada
1 stor, hakket løk
Olivenolje, salt og pepper

Varm opp olivenoljen og stek løken til den er gyllen. Tilsett kylling og stek i ytterligere noen minutter. Del sobrasadaen i små biter og rør forsiktig, slik at den blander seg med kraften fra kyllingen. Tilsett tomater, salt og pepper.  Hvis du foretrekker en ‘hot’ utgave, så tilsett litt chili. Kokes med lokk i 50–60 minutter, deretter uten lokk i ytterligere 15 minutter.  Serveres med nystekt brød.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.