Med sine nesten 800 sider er Geert Maks bok ”Europa” ikke ideell som strandlektyre. Men som selskap på rolige sommerkvelder og – netter på terrassen, er den perfekt!
I artikkelserien ”Min dag” her i Det Norske Magasinet, lyder et av standardspørsmålene ”Hvilken bok har betydd mest for deg?”. Hadde jeg blitt spurt, er svaret mitt – uten tvil: ”Europa” av Geert Mak.
Jeg husker godt da jeg stresset meg gjennom Oslo sentralstasjon på vei til flytoget. Jeg hadde vært på familiebesøk i Norge og var litt sent ute. Før jeg forlot gamlelandet for denne gangen, var oppdraget å raske med meg litt sommerlektyre, kjøpe billett til toget og så fortest mulig komme meg opp til Gardermoen.
Jeg svingte innom en av Narvesen-kioskene ved flytogterminalen og fikk øye på den tykke boka som lå utstilt på et lite bord med nyheter. Jeg kikket raskt på omslaget, skumme vaskeseddelen på baksiden og spurte for sikkerhets skyld også den blide jenta som sto bak disken om hun hadde lest den.
– Nei, den har jo nettopp kommet inn, svarte hun.
Jeg tok boka, la pengene på disken og hastet videre.
På flyet til Málaga, etter raskt å ha pløyd meg gjennom dagens norske aviser, plukket jeg fram Geert Maks bok og begynte å lese. De fire timene og 3.000 kilometer mellom Oslo og Málaga har aldri gått raskere.
Jeg kom til meg selv først da kabinsjefen kunngjorde at setene måtte rettes opp, setebeltene festes og at det nå var det tid for landing.
Siden den gang har boka vært fast følgesvenn på nattbordet, på terrassen og på stranda i et par uker. Jeg har dratt den fram så fort jeg har hatt tid og mulighet.
For den nederlandske forfatteren, juristen og historikeren Geert Mak serverer oss Europas historie fra 1900 til 1999 på en fascinerende og svært levende måte. Han tar oss med på en reise i tid og rom, gjennom Europas hovedsteder og til utkantstrøk. Han presenterer oss for menneskene, skildrer omgivelsene, lukt og smak, og setter alt inn i en sammenheng som utvider perspektivet og lar oss se Europas historie med nye øyne. Og for oss ”utenlandsnordmenn” er spesielt interessant. For her er perspektivet mellomeuropeisk. I den store europeiske sammenhengen som Mak skisserer opp, er Norge nesten ikke nevnt!
Her møter du luktene fra det kaotiske Berlin i tiden før Europa blir kastet ut i første verdenskrigen, en krig som egentlig ingen ønsket eller hadde den fjerneste anelse om kunne komme.
Europa var inne i en voldsom vekstperiode, de store byene opplevde en befolkningseksplosjon uten sidestykke, og den industriell revolusjonen hadde gitt velstand og overflod i store deler av de europeiske statene. Dessuten var jo så godt som alle innenfor Europas kongehus og keisere så preget av inngifte på kryss og tvers av landegrenser og kongedømmer. Hvordan skulle Tyskland gå til krig mot sine kongelige fettere og kusiner i England og Frankrike, undrer Geert Mak i det han reiser verdensdelen på kryss og tvers.
Den 28. juni 1914, lyder ett skudd gjennom gatene i Sarajevo. Keiserdømmet Østerrike-Ungarns kronprins Franz Ferdinand faller død om sammen med sin kone, Sophie. En måned senere var helvetet i gang. Jeg har neppe lest en bedre skildring av forutsetningene og bakgrunnen for at Europa i 1914 kunne kastes ut i sin første moderne storkrig.
Eller: Vil du høre historien om kunstmaleren Adolf Hitler – denne særlingen som aller mest ønsket å bli arkitekt – som omtrent samtidig gikk rundt i Wien og pratet alle i senk og forgudet det tyske folk. Kanskje vil du ha en skildrende virkelighet fra en utkant av Europa, Konstantinopel(nå Istanbul)? Høre hvordan livet i en borgelig familie artet seg midtsommers i de vakre omgivelsene rundt Bosporos-stredet og hvordan den fem år gamle gutten Irfan Orga opplevde hvordan idyllen plutselig raknet og forsvant da første verdenskrig var i gang?
Du kan bli med Geert Mak til Verdun og høre hvordan slaget som startet 21. februar 1916 og som pågikk i ti måneder, kostet rundt 260.000 menneskeliv. Nesten ett liv i minuttet!
Sånn fortsetter Mak med historiene om Lenin, Stalin og den russiske revolusjonen, om nok en verdenskrig, om jødeforfølgelser og utrydningsleire. Den nederlandske forfatteren tar deg med til de fleste stedene som har vært viktig for hele 1900-tallets europeiske historie. I møtet med mennesker skildrer han deres håp, tro og drømmer og ikke minst hvordan slike forventninger til framtiden ble knust. Gang på gang.
Her får du bakgrunnen for hvordan ”jernteppet” som i mer enn 40 år skilte øst og vest i Europa, høsten 1989 falt sammen som et korthus og hvordan den europeiske unionen – EU – hadde sine ideologiske forløpere allerede sent på 1800-tallet. Et av hovedmotivene var å sikre fred og utvikling på det europeiske kontinentet.
I 1999 ble Geert Maks engasjert av den nederlandske avisen NRC Handelsblad til å reise rundt i hele Europa og besøke steder som har hatt betydning for denne verdensdelens historie gjennom hele 1900-tallet.
Kanskje skulle man tro at dette blir kjedelig stoff. Men Mak som både er jurist, historiker og journalist, makter å skrive de overraskende historiene og gi perspektiver som ofte er annerledes enn dem andre historiebøker gir.
Så var da ”Europa” den mestselgende boken skrevet av en nederlandsk forfatter det året den kom ut, i 2004. Det året ble den solgt i mer enn 200.000 eksemplarer. I dag er den oversatt til mer enn 11 språk og blitt tv-serie. Og altså: Nå finnes den på norsk.
Og konklusjonen etter 800 tettskrevne sider? Om du bare skal lese én bok før 2000-tallets første tiår er forbi, så må det bli ”Europa”!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001