Månedsmagasinet på Costa del Sol
Tverrfaglig prosjektoppgave om Kroppen, sanser og følelser

Tverrfaglig prosjektoppgave om Kroppen, sanser og følelser

Med ansiktet fullt av lapper, ligger han musestille og prøver å holde øynene igjen. Lappen som ligger og vipper når han blunker med øynene har påskriften ØYE med store bokstaver. På nesen ligger NESE-lappen og blafrer litt når han puster. Så leser klassevenninnen øøørrrre, høyt mer rullende lang rr. Han skrår bittelitt på hodet for å hjelpe når hun plasserer ØRE lappen, men da kjenner han noe som sklir av.. -Ligg stille! befaler hun, og retter opp lappene. Så tar hun et bilde av ham. 

Det var første- og andretrinn som hadde dette tverrfaglige prosjektet om kroppen en uke i november. Alle oppgavene og aktivitetene ble samlet i en interaktiv bok på iPaden. Denne økta var på en måte både norsk og biologi i ett, med lesetrening og kroppsdeler. Når elevene jobber med tverrfaglige prosjekter tenker de ikke på om de har norsk eller naturfag. -Fordi det er lettere å se sammenhengene under prosjektarbeid lærer elevene bedre, sier forskningen.

Lengde og regning

Margrethe (Kontaktlærer) har tegnet en målestrek på veggen, med én-meters merke, og to-meters merke, og et intervall på midten påført centimeter. Ved siden av står Mette (Miljøarbeider). Med øyemål ser hun veldig høy ut. -Hvor høy er Mette tror dere? Spør Margrethe. -Er hun høyere enn én meter? -JA, svarer elevene enstemmig. -Er hun høyere enn to meter da? Siden elevene sitter på gulvet blir perspektivet litt forskjøvet, og jammen er hun høy også. Noen usikre stemmer prøver seg på et ja, men nei-koret blir det sterkeste. -Jeg har lest om en mann som var tre meter, forteller en elev entusiastisk.

Meter og centimeter, måling sammenligning, pluss og minus. Litt matte og litt naturfag. Klassen lager søylediagrammer og leker med tallene. -Hvis vi legger alle etter hverandre – blir vi til sammen like lange som ballbingen? Konklusjon: Vi mangler 2xMette.

-Alt vi har gjort har vi tatt bilder av og samlet på, og snart er boka om kroppen ferdig. Den har fine bilder, tankekart med kroppsdeler, sanser og organer. Der har vi identifisert følelsene våre med lydfiler på engelsk, og vi har skrevet setninger på norsk om hjertet og skjelettet. Vi har målt hvor høye vi er, regnet gjennomsnitt, laget skjelettkunst og lært mange nye ting, forteller kontaktlærer Margrethe.

For å legge gode rammer for dybdelæring, har utdanningsdirektoratet fylt på med nytt innhold og gjort tydelige prioriteringer. Læringsmålene er blitt færre men mer relevante. -Vi trenger barn og unge som reflekterer, er kritiske, utforskende og kreative, ytrer UDIR på sine nettsider. I tråd med fagfornyelsen tilbyr Den Norske Skolen, Málaga alle elever tverrfaglige prosjekter i løpet av skoleåret, og er ikke famlende i dette nye slik man får inntrykk av i mediene. Skolen her har trent på tverrfaglig tenkning i flere år, og var derfor godt forberedt.

Kilder: https://www.udir.no/laring-og-trivsel/lareplanverket/fagfornyelsen/nye-lareplaner-i-skolen/

Av Nina C. Kaasin Simarud

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.