Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norsk Forening Costa Del Sol – April 2019

Norsk Forening Costa Del Sol - April 2019

Fra Norsk Forening Costa del Sol
v/Solveig Tandberg
tlf. 004741107882
soltandberg@gmail.com
 
Nytt styre valgt på ekstraordinær generalforsamling 20. mars
Tilstede var 66 medlemmer og 10 hadde levert fullmakter. Både presidenten og visepresidenten sluttet på kort varsel i Norsk Forening. De frammøtte ble forklart lovligheten av innkallingen. Der og da ble ny president og visepresident foreslått, begge med lang erfaring i styret, og begge ble klappet inn:
President Olaf Jakhelln
Visepresident Gunnar Finholth
Sekretær Britt Helen Johansen
Kasserer Anette Langfeldt
Styremedlemmer
Elisabeth Petterson
Marit Braute
Grete Klavenes
Varamedlemmer
Bjørg Størkersen
Helen Gusjås

Gravearbeider i hele området foran Norsk Forening

På kort varsel fikk foreningen beskjed om å fjerne toldoen innen 18 mars. Denne dagen inntok gravemaskiner hele området. Her skal alt omgjøres til en vakker park. P.g.a. bråk og støv ble det noen dager umulig å holde foreningen åpen for medlemmene på dagstid. Etter styremøtet 25. mars ble det besluttet at fra 26. mars starter foreningen forsiktig opp igjen noen timer på dagen og åpent for eventuelle aktiviteter på kvelden. Fortauet fliselegges i begynnelsen av april. Da må foreningen stenge noen dager. Foreningen holder stengt i påskedagene. 27. april er siste åpningsdag før sommerlukking.

Kunstnertreff 27. februar og utstilling 28. mars

Kunstnertreffene i våre malelokaler er alltid hyggelige og intime. Treffene trekker mange gjester til seg. På veggene henger et utall av malerier, og det tennes mange levende lys. Ingen stoler er like rundt langbordet. Ved bardisken kan gjestene kjøpe seg litt mat og drikke til selvkost. Denne gangen var det Tove Røv som tok for seg en del av Caravaggios bilder. Denne maleren ble bare 39 år da han døde i 1610. Han regnes som den første store barokkmalekunstneren, kunstarten som ledet til den moderne kunsten. Mange av de storslåtte og kjente motivene hans, er hentet fra bibelen.
Knut Kråkevik og alle hans malere har forberedt årets fire ukers utstilling – ”Bordets gleder” – som 28. mars åpner i Sjømannskirken. Utstillings-bildene sto framme til beskuelse. Elsa Frogner opptrådte med en fantastisk egen sang og med sin Øystein ved gitaren.

Rekeaften 9. mars

Til tross for at en type luftveisinfeksjoner herjet blant medlemmene i Norsk Forening, møtte tjuefire stykker opp denne lørdagskvelden. Det angrer de sikkert ikke på. Det ble slik en vellykket kveld. Rekene var deilige med all slags tilbehør. Til dessert fikk vi iskake og krem, toppet med et stort søtt jordbær, kaffe avec til avslutning. Underholdning ble det med Elsa og Øystein Frogners sang og musikk, Hypokonder blues. Alle fikk utdelt en gjettelek med 29 ordspråk. Konsentrasjonen var til å ta og føle på.
 
Boulegruppa NORUEGOS 25 års-jubileum 16. mars på Restaurant Lucia
 
Boulegruppas æresmedlem Helge Mossin, tok initiativet til å starte Norsk Forenings Boulegruppe Costa del Sol, i 1994. Norsk Forening hadde den gangen sine lokaler i Avenida Acopulco, og Helge var foreningens formann.
En gruppe nordmenn hadde fått en viss interesse for boule og fikk spille sammen med svenskene i Los Vikingos, på baner ovenfor Plaza Hispanidad. Det endte med at det ble for mange nordmenn, de ble bedt om å forlate gruppen. Det endte bra, vi fikk vår egen boulegruppe. Gruppen vår vokste sakte til 70-80 medlemmer på det meste. I 1998 laget kommunen ti nye boulebaner ved Feriaplassen. Disse mistet vi igjen i 2018 og fikk kun tre baner igjen. Disse omgjøres greit til seks baner. De første årene deltok vi i internasjonale konkurranser. I dag satses det på årlige internkonkurranser.
Jubileumsfesten samlet 38 glade boulere på Lucia. Det var lagt opp til stort program i løpet av kvelden, Olaf Jakhelln ledet oss gjennom det.. Kapellmester Yngvar Sofiedahl spilte til våre boulesanger, Solveig Tandberg sto for kveldens festtale, Elsa og Øystein Frogner underholdt med sang og musikk og Arne Wold takket for maten. Formann Grete Folkedahl delte ut premier til årets vinnere av internkonkurransen. Den gjeveste prisen gikk til Ingvar Thorsholt som ble, etter mange års trofast arbeide, kåret til ”Verdens beste banemester”.
Vi hadde laget en liten utstilling med gamle bilder med mer, og mimret litt om dette.

Alpingruppens overnattingstur til Badlands 21. – 22. mars

Trond Høiklev hadde lagt opp en fantastisk tur til Gorafe og Badlands og overnatting ved innsjøen Negratin. Ingen av de 29 deltagerne var forberedt på det enorme landskapet som åpnet seg i Badlands – Los Colorados – et unikt canyonområde som kalles Europas Grand Canyons. Det ble diskusjon om El Torcal eller Gorafeområdet er det mest storslagne vi har opplevd i Andalucía, eller hele Spania for den saks skyld.
Strålende solskinn laget ulike nyanser på fjellene som varierte i størrelser, formasjoner og med dype raviner, fjell som en gang i tiden lå på havets bunn. Fjellene er myke, de består av små stein bundet sammen med leire. Området er derfor utsatt for erosjon.
Det var et eventyr å vandre på grusvei – noen steder med stup på begge sider – gjennom landskapet. Noen gikk kortere turer, andre langt ned mot Gorafedalen.
I Gorafeområdet finnes to hundre og førti Dolmens, noen kunne dateres til 6000 år før Kristus.
Hotell Balneario Zujar, hvor vi overnattet, lå flott til ved den store innsjøen Negratin, 1175 meter over havet. Området er kjent for sine svovelkilder. Populært var det for vandrerne å få en dukkert i det svovelholdige og varme vannet i et stort basseng like ved hotellet. Ut fra hotellet gikk fine gå- og klatreturer.

Medlemsmøte 28. mars

Til tross for utearbeider og uten toldo, ble medlemsmøtet gjennomført. Rekordmange møtte opp, vi talte 56 medlemmer. Det ble gitt informasjon om oppgavefordeling i det nye styret. Og litt om aktiviteter framover. Det blir fortsatt litt lav aktivitet i foreningen på grunn av den dårlige tilgjengeligheten.
Alltid aktuelle journalist og forfatter Alf R. Jacobsen, fortalte fra sin bok som kom ut i oktober: ”I Stalins skygge” 1946 -1949. Nye opplysninger om hendelser som var avgjørende for Norges og også Europas framtid, i siste del av krigen, var uhyre spennende å få høre om. Nord-Norge, Bjørnøya, Spitsbergen, hele Barentshavet opp mot de arktiske strøk, kunne like gjerne tilfalt Sovjetunionen. Den røde hær sto klar i nord. Atombomben over Hiroshima gjorde at Stalin ble bekymret. Han endret sine planer. Vårt fattige land, uten forsvar og en industri som lå nede, ble tilbudt hjelp fra Amerika, Marshallhjelpen. Regjeringen ville av taktiske grunner først ikke ta i mot hjelpen, men det var den hjelpen som hjalp Norge på fote igjen. Det kom fram mange nye opplysninger. Jeg som skriver dette, har tilfeldigvis lest boka, den er virkelig interessant å lese. Mye er også gjenkjennende når man leser om oppbyggingen av industrien i Norge etter krigen.
Som vanlig fikk alle litt ost, skinke og kjeks, og den drikke de ville ha. Lotteri ble det også. Stor stemning.
 
I mainummeret vil vi fortelle litt om:
• Turen til Sitrusland med Trond Høiklev den 20. mars
• Årets Alpinfest på Restaurant Mani den 26. Mars
• Kunstnertreffet om ”Bordets gleder” C. Monet – N. Astrup den 27. mars
• Åpning av Malegruppen Artic Circles utstilling i Sjømannskirken den 28. mars
 
 


 

HURRA FOR 17. MAI

Det nærmer seg tiden for å feire Norges nasjonaldag 17. mai, og for å gi alle en mulighet til å planlegge dagen på best mulig måte bringer Det Norske Magasinet deg dagens program for 17. mai allerede nå. Nordmenn på Costa del Sol har mange muligheter, og her følger programmet fra Norsk Forening i Fuengirola samt Den Norske Skolen Málaga, som feirer dagen i Benalmádena.
 
Program 2019
 
09.30 Flaggheising ved Club Nordico.
09.50 17. maikomitéen spanderer bløtkake
så langt det rekker.
11.00 Gudstjeneste i Turistkirken i
Los Boliches.
11.30 Toget går fra kirken, langs paseoen og det avsluttes ved havnen i Fuengirola.
Her markeres dagen med eget program. Tale for dagen er ved Gunvor Sørhus.
19.30 Dagen avsluttes med festmiddag på Restaurant Reginas.
Påmelding på tlf. 951 53 419
Norsk Forenings 17. maikomité ønsker alle hjertelig velkommen.
 
Velkommen til norsk nasjonaldagsfeiring i Benalmádena!

 
Den 17. Mai starter dagen med høytidsgudstjeneste kl. 10:00 i kirken ved stasjonen, Parroguia de la Inmaculada.
17. Maitoget går fra kirkeplassen kl. 10:30, med korps og barnetoget fra Den Norske Skolen, Málaga i spissen. Toget går en runde gjennom sentrale deler av Arroyo de la Miel, og ender opp utenfor Casa de la Cultura i hovedgaten.
Et kort underholdningsprogram med 17. Maisanger og taler blir holdt på trappa utenfor kulturhuset, Casa de la Cultura (ved det store blå treet).
Kl. 12:00 er alle som vil velkommen til 17. Maifeiring på skolen, med salg av grillmat, pølser kaker og is. Det blir tradisjonelle leker og konkurranser, styltegåing, sekkeløp etc. Arrangementet varer til kl. 14:30.
Skolen har adresse Colegio Noruego Avenida Cerro del Viento s/n.
 
 
 
 
 
 
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.