Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ojén – Andalucías skjulte perle

Ojén – Andalucías skjulte perle

Rundt 10 km. nordøst for Marbella finner man den idylliske hvite landsbyen Ojén. Byen er omgitt av fjell på alle sider og godt beskyttet mot vær og vind, men nyter likevel samme klima som kystbyene. Med sine rundt 3000 innbyggere oser byen av ekte spansk landlig hygge. De smale gatene er så bratte at pulsen øker for hvert skritt man tar. Uansett hvilken gate man tar, er den full av blomsterpotter, slyngplanter som klatrer opp snøhvite murer, mens grener tynget av sitroner, vindruer, pasjonsfrukt og fargerike blomster sender en parfymert duft til byens fjerneste kroker.

Et stolt snaps-eventyr

Selv om Ojén er ukjent for mange, har den utrolig mye å by på. Byen kan bl.a. reklamere med å ha vært produsent av en kryddersnaps som oppnådde så stor popularitet at den ble kjent langt utover Spanias grenser. Og selv om de fleste ikke visste hvor byen lå, kjente alle til snapsen!

Snapsedynastiet startet i 1830, da Andrés Morales Guido fra Ronda etablerte en snapsfabrikk i Ojén. Hemmeligheten bak den berømte snapsen var at det bare ble brukt vindruer og spesielle krydderurter fra Ojén til fremstillingen som ga den ettertraktede smaken. Snapsfabrikken fortsatte sin produksjon inntil 1920, og da den siste Morales-slektningen døde i 1930, ble produksjonen også innstilt. Det var nemlig ingen igjen med snapsens hemmelige oppskrift. Fra 1931–37 ble fabrikken møtelokale for fagforeningen C.N.F. Deretter ble den til kino, kaffebar og teater hvor berømte flamencodansere opptrådde. I 1960-årene fant de noen autentiske flasker med den opprinnelige snapsen. Innholdet ble analysert, og byen forsøkte igjen å puste liv i den populære snapsen, men smaken ble aldri helt den samme. Etter bare noen få års produksjon stengte fabrikken. I 1970 åpnet et diskotek i den gamle fabrikken, men i 1997 besluttet Ojén kommune å restaurere bygningen og åpne et vinmuseum.

Kaffe introduseres

Av alle de romantiske reiseskribentene som besøkte Málaga-provinsen i det 18. århundre, var Francis Carter, Richard Ford, Théophile Gautier og H.C. Andersen de mest kjente. Carter kom til Gibraltar år 1776 og beskrev i sin reisebok om den anstrengende turen han hadde på den nesten ufremkommelige veien mellom Marbella og Ojén. Selv om det var knappe ti kilometer, tok det mange timer å gå de små fjellveiene til den lille landsbyen. Forskjellige frukttrær dekket landskapet, og han ble spesielt betatt av vindruenes mange farger og de utallige bekkene som strømmet ned fjellsidene. Da han nådde frem, trengte han noe å styrke seg på. Han fant en liten kro og ble vist til et bord. Der ble han servert en leirkopp med geitemelk sammen med vindruer og fikener. Han var overrasket over at han ikke ble budt på hverken te eller kaffe, for vertshuset bugnet av alle andre varer. Men Carter ville ha kaffe. Han tok frem en pose, forærte den til eieren og fortalte hvordan drikken skulle tilberedes, og snart nøt alle den skjønne duften og smaken av Carters kaffe. Beboerne i Ojén var så begeistret for drikken at skribenten fortalte dem hvordan de kunne få kaffen bragt til Ojén, og snart duftet hele Málaga-provinsen av velsmakende kaffe.

El Refugio de Juanar

El Refugio de Juanar ligger på veien fra Ojén mot Monda. Fra hovedveien følger man en idyllisk fjellvei med bratte grønne skråninger og mørke silhuetter av fjelltopper frem til hotellet Refugio de Juanar. Jaktpalasset ble bygget i det 18. århundre for Marquis de Larios, Málagas kjente forretningsgeni som hadde jakt som hobby og ønsket å samle sine fornemme gjester i et av provinsens vakreste og beste jaktområder. Kong Alfonso XIII var en av jegerne som var fast gjest der. I 1965 ble det gamle palasset kjøpt av turistdepartementet og gjennomgikk en omfattende restaurering og ble utnevnt som Parador Nacional, men i 1984 overtok kooperative arbeidere fra Ojén hotellet.


Refugio de Juanar er i dag et utmerket hotell med en god restaurant. Om sommeren kan man nyte livet på den staslige terrassen, i hagen og ved bassenget. Fra hotellet fører flere stier gjennom krokede oliven, pinje- og kastanjeskoger, og én av disse leder til en gammel gård som tidligere ble brukt som herberge. En del er nå restaurert som vandrerhjem, og foran i skyggen av enorme gamle kastanjetrær, er det installert trebord og benker hvor man kan hvile seg og nyte en medbragt piknik. Det er en opplevelse å komme dit en høstsøndag når det vrimler av spanske familier som samler kastanjer. Fra herberget går en nesten usynlig sti ned til en liten bekk og derfra videre til en innhegning med et rådyr-reservat. Hvis man går rundt innhegningen gjennom olivenlunden, forsvinner stien i en tropisk jungel av eføy og buskas som får en til å føle seg i en helt annen verden. Plutselig går stien bratt opp til et åpent platå hvor man har en fantastisk panoramautsikt over fjellene. Litt lenger fremme kommer man til El Mirador hvor man ser dalen hvor byen Istán ligger gjemt, og i horisonten kan man skimte kysten med det azurblåe havet. I skogen finnes to slags ville orkideer, Olososa og Avejera, og flere endemiske planter. Kongeørn og andre rovfugler kretser over fjellene, og om natten glir den flotte uglen el Búho Real lydløst gjennom mørket.

Litt historie

Arkeologiske funn i Cueva de Pecho Grande forteller at Ojéns første innbyggere var neandertalere. Senere i romertiden var hele kysten inkludert Ojén og omegn bebodd av folk som dyrket jorden og drev med kvegdrift. De første nedskrevne linjene om Ojén finnes i Crónica de las hazañas de los Emires de Córdoba. Ifølge kronikken innledet emiren Abderramán fra Córdoba en krig mot de som sluttet seg til opprørslederen Omar Ben Hafsúns revolusjon mot det mauriske styre i Córdoba. Det siste slaget mellom Abderramán og Hafsún foregikk ved Ojén og førte til Hafsúns død. Abderramán overtok styret og Hafsúns hemmelige kirke ble omdannet til moské i år 921. I 1485 kapitulerte maurerne og Ojén ble en del av den kristne verden. På den tiden sendte Ojén produkter som rosiner, tørket frukt, mandler, silke og honning til Marbella som de eksporterte videre til Afrika. I år 1492 overtok de kristne Andalucía, og Ojén kom under Marbellas rettsinstitusjon. For å unngå at maurerne skulle samarbeide med berbere og pirater som konstant raidet kysten, forbød de kristne kongene maurerne å bli boende ved kysten. Derfor flyttet mange opp til Ojén, og resultatet ble at bare fire av de 114 innbyggerne var kristne. I 1505 befalte erkebiskopen i Sevilla Diego de Deza at Ojén bygget en kristen kirke. Skattene steg slik at det var umulig å betale dem, og det hele endte med et opprør i 1568. Etter å ha drept de kristne beboerne og satt fyr på husene og avlingen, flyktet maurerne i Ojén ut i fjellene med familiene sine. Felipe II ga deretter makten til Duque de Medina de Sidonia og Duque de Arces over hele Serranía de Ronda for å avslutte krigen mot maurerne. I år 1570 forsvant de siste maurerne i nattens mulm og mørke etter å ha betalt en klekkelig sum til berbiske pirater som transporterte dem til Afrika. Ojén ble bebodd av kristne innflyttere, mens i Andalucía fortsatte konflikten med maurerne inntil de ble totalt utvist av landet.

Nåtidens Ojén

Til tross for sin dypt forankrede historie, er Ojén ikke fanget i fortiden. Byen har utviklet seg ved å blande tradisjonell spansk arkitektur med moderne fasiliteter for både dens beboere og det stigende antall besøkende. Små butikker, hyggelige caféer og gourmetrestauranter ligger langs gatene og skaper en fin kontrast mellom det gamle og det nye. For musikkelskere er den årlige Ojeando Festival en magnet. Denne musikkbegivenheten tiltrekker grupper og artister fra hele Spania og omdanner byen til et pulserende rytmesentrum. Ojéns kulturelle kalender er ellers preget av livlige fiestas, tradisjonelle feiringer og musikkfestivaler. En av byens mest forventede begivenheter er Fiesta de la Castaña eller Kastanjefestivalen som feirer avlingen med musikk, dans og selvfølgelig ristede kastanjer.

Kjøreanvisninger:

Kjør mot Marbella på N-340, og ta av ved Marbella hvor det er angitt innkjørsel til Ojén. Veien opp til landsbyen er veldig bra. Det anbefales å stoppe rett før tettstedet ved El Mirador hvor man kan få et godt overblikk av Ojén og det omkringliggende landskapet.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.