Månedsmagasinet på Costa del Sol
Meglerspalten: Flytterengjøring! ¿Eso qué es?

Meglerspalten: Flytterengjøring! ¿Eso qué es?

I for eksempel Norge er det en selvfølge at man rengjør huset man skal selge før en ny eier tar over. I norske kjøpekontrakter finnes det ofte en paragraf som dekker rengjøring før flytting. Dette innebærer at selgeren har ansvaret for at boligen er skikkelig ryddet og rengjort når kjøperen tar over.  Kjøpere og selgere kan ha veldig forskjellige oppfatninger om hvordan en rengjøring skal foregå, og for å komme rundt dette irritasjonsmomentet, oppfordres man til å benytte profesjonelle rengjøringsfirmaer og ikke gjøre det selv.  

I Spania fungerer det ikke som i Skandinavia! Vi er veldig tydelige med å informere kundene våre om at i Spania ”rydder man seg inn og ikke ut”. Mange anerkjente meglerfirmaer tilbyr naturligvis denne rengjøringstjenesten slik at det ikke blir noen irritasjonsmoment, men hvis man ikke kjøper av et anerkjent firma, kan man være riktig uheldig.

Vi meglere som jobber mye med skandinaver som selger sine eiendommer, pleier ikke å ha noen problemer ettersom våre eiere passer på at alt er tipp-topp før de leverer nøklene til oss. Likevel går vi alltid og inspiserer eiendommen noen dager før for å forsikre at våre kunder kan flytte inn i en ren og pen bolig. Det er viktig å huske på at vi jobber med så utrolig mange forskjellige nasjonaliteter her, og noe som er selvklart for en skandinav, er kanskje ikke en selvfølge for en person fra et annet land.  

Som mange kanskje er klar over, er det jo slik på Costa del Sol at vi noen ganger formidler ‘andre’ megleres objekter til våre egne kunder. Det vil si at vi har et utbredt samarbeide mellom meglerfirmaene som betyr at megler A kan vise megler Bs objekt til sin kunde og formidle den handelen. Oftest går det utmerket, men noen ganger kan man som sagt være uheldig. Jeg hadde en overtakelse som skulle skje for noen uker siden, og i det tilfellet hadde ‘min’ kjøper bestemt seg for en annen megleres objekt. Vårt firma førte altså hele forhandlingen og hjalp kjøperen hele veien, og noen dager før underskrivningen hos notaren, skulle vi dra og inspisere boligen. (Ekstra viktig hvis kunden ikke befinner seg på stedet.) Jeg avtalte tid med megler B som egentlig ikke syntes at det var nødvendig å dra dit i det hele tatt, for «her selges jo boligene som de er». I kontrakten hadde vi en ekstra paragraf om at huset skulle overlates tomt for møbler og hvitevarer, og det var mest det jeg ville sjekke.   

Min inspeksjon kom som et stort sjokk. Dette var ikke det vakre synet vi ble møtt med på visningen to måneder tidligere! Nå var bassenget nesten svart av alger, huset var fremdeles fullt av gamle møbler, kjøkkenet hadde blitt forlatt med ødelagte hvitevarer, råtten mat og søppel, ingen av nøklene virket som de fungerte og garasjen var avstengt med en hengelås. Og nå hadde vi 48 timer på oss til å ordne med grovrengjøring av bassenget, tømming av hele huset på tre etasjer og ordne ny lås og frivillig rydding.

Den ikke-skandinaviske selgeren som den andre megleren representerte, syntes ikke at det var noen ”big deal”. De nye eierne skulle jo likevel renovere huset og kunne vel da ta hånd om dette selv. Den andre megleren opplevde situasjonen som unødvendig, for dette var normalt for dem. Uansett måtte de ta seg av å frakte vekk møblene, for det sto jo i kontrakten. Selvfølgelig tok vi på oss å organisere alt for den uvitende kjøperen, før denne kom til sitt nye hus og var selvsagt veldig fornøyd.

Med dette vil jeg si at man ikke bør forvente seg at man kommer til å ta over et flytterengjort hus her i Spania. Hør alltid med deres meglere hvordan det står til med eiendommen noen uker før planlagt overtagelsesdato, så slipper dere ubehagelige overraskelser.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.