Månedsmagasinet på Costa del Sol
Absorberer du det du spiser?

Absorberer du det du spiser?

Del

Sliter du med oppblåsthet, halsbrann, forstoppelse, diaré, hodepine, tretthet og nedsatt immunsystem? Fortvil ikke, det finnes hjelp. Ofte er det bare små vaneendringer som skal til for å bedre plagene. 


Du er hva du spiser. Det er et gammelt uttrykk som jeg har hørt siden jeg var barn, og som jeg stadig ofte hører. Like inntil en dag min gamle venninne Ellen Møller vennlig korrigerte meg og sa, NEI, du er ikke hva du spiser, men hva du absorberer.

Hvorfor er det så viktig med god fordøyelse?

Siden Ellen sa de kloke ordene under min utdannelse som kostveileder hos Eva Lydeking, har jeg vært ekstra oppmerksom på viktigheten av en god fordøyelse.

Det er ikke bare for moro skyld at jeg minner mange av mine kunder om at de skal spise langsomt og huske å tygge maten godt, spesielt hvis de sier at de har problemer med tarmsystemet. Å tygge langsomt må ikke være en stressfaktor. Spiser du i en stresset situasjon, absorberer du mindre av næringsstoffene fra maten og kosttilskuddene du tar. Det er like viktig å tygge maten ordentlig, som å puste. I vår forvirrede og forurensede hverdag bør vi gjøre en innsats og ha det i minne.

Nyt maten, takk for den og spis langsomt. La ditt måltid vare mellom 30 – 40 minutter. Ordtaket ‘skynd deg langsomt’ er verdt å skrive seg bak øret.

Nedbrytningen starter i munnhulen. Derfor er tygging av stor betydning, og det er viktig med et godt fungerende sett tenner. Har du vanskelig for å danne tilstrekkelig med spytt, kan det være en god idé å drikke litt vann før maten, men aldri til maten. I munnen startes findelingen av maten, og i munnhulen finnes enzymet Amylase som starter nedbrytningen spesielt av karbohydratene. Melkesyrebakterier på slimhinnene i munnen passer på angrep fra skadelige bakterier. Når maten tygges til den er flytende, blir den findelt så godt at alle fordøyelsesvæskene virker som de skal, så vi absorberer best mulig det vi putter i munnen.

Hele fordøyelsessystemet består av munnen, spiserøret, magesekken, tynntarmen, bukspyttkjertel, lever, galle, tykktarm og endetarm. I tillegg har vi også nyrene som renser blodet for avfallsstoffer og lager vår urin. Fungerer vårt fordøyelsessystem dårlig, reduseres absorberingen av maten og kosttilskuddene vesentlig. Livsstilen vi har i dag medfølger flere og flere fordøyelsesproblemer. Symptomene på at det kan være noen galt med ditt opptak av mat og kosttilskudd er ofte f.eks. hårtap, tretthet og tørr og rynket hud.

Kosten

Mitt helt store og litt naive ønske er at alle matvarefabrikanter, regjeringer og andre myndigheter sørger for utelukkende å produsere spiseverdig mat. Mat hvor det i hver lille detalj er tenkt på hva som gagner vårt velvære og helse best og hvor omsorg for både dyr og planter som vi er en del av, er tatt i betraktning. Etter min mening ville det ovenstående spare enorme mengder på sykehusutgifter og medisin, og miljøet ville samtidig nyte godt av det. Det ville gjort oss så klare, glade til sinns og ivrige at vi også ville begynne å forbedre andre områder som påvirker vår livskvalitet.


For å bevare et tarmsystem hvor maten og dine kosttilskudd blir absorbert best mulig, er det noen kostregler du vil ha glede av å følge.


Begrens rødt kjøtt og tunge måltider. Unngå alle former for hurtigmat. De lekre spanske croissantene bør bare komme på bordet når noe helt ekstraordinært skal feires. Det samme gjelder selvfølgelig wienerbrød, burgere, stekt mat og mat med masse sukker og fett. Ost er også tungt fordøyelig. Mange har vanskeligheter med glutenholdig mat. Jo mer maten er forarbeidet, jo mer må kroppen jobbe for å bryte ned næringsstoffene. I tillegg brukes enzymer og vitaminer/mineraler. Ofte har vi ikke de nødvendige stoffene i kroppen til disse prosessene. Så får vi forskjellige former for ubehag som luft i maven, forstoppelse, diaré, hodepine mm.


Hvis du drikker til maten, så vent til du er ferdig med å spise og drikk så med små slurker.


Både papaya og ananas inneholder en rekke enzymer som hjelper å oppta mat. Finnes også i pilleform. Begge fruktene er veldig gode til å hjelpe nedbrytningen av maten. Mange som har problemer med vanlig hvete, tåler bedre spelt, hirse, quinoa, bokhvete, ris eller mais.


Har du problemer med melkeprodukter, finnes et hav av velsmakende melkealternativer som for eksempel mandel, havre, soya, kokos m.fl. Et enkelt glass rød- eller hvitvin kan også hjelpe til bedre fordøyelse.

Kosttilskudd

Mange mennesker tror at de har for mye magesyre, men ofte er det motsatt. Er det for lite magesyre, blir maten ikke omarbeidet slik at tarmen kan absorbere den. Og slik taper kroppen proteiner, vitaminer og mineraler.


For å sikre en god matabsorbering kan det være godt å ta enzymer som finnes i kapselform. F.eks. Mave i Form fra Solaray, Absorb-N-Zyme fra Kal, Digestive Enzyme fra Terra Nova.


Molkosan 1 ts 2 – 3 ganger daglig i vann virker regulerende både ved for lite og for mye magesyre.


Hos mange av oss eldre og selv hos yngre er fordøyelsen ofte litt sluskete. For at enzymene skal virke, kan det være nødvendig med vitaminer og mineraler. Vanlige mangler er spesielt B-6, zink og magnesium. Så husk det daglige vitamin/mineraltilskuddet.


Er du en av de som føler at de absorberer maten dårlig, kan årsaken ofte finnes i bukspyttkjertelen. Dels fordi den har så mange oppgaver, dels fordi den belastes sterkt av alle følelsesmessige og ernæringsmessige inntrykk. Du kan støtte bukspyttkjertelen med Mariatistel, f.eks. fra Solaray, Active Liver fra New Nordic og Boldocynara fra A.Vogel.


Det kan være bra med tilskudd av B-vitaminer, evt. med ekstra tilskudd av B-5 og B-6. Krom og te med lakrisrot kan være en god hjelp. Husk også de gode oljene.


Tynntarmen er viktig for hvordan du absorberer næringsstoffer. Har tynntarmen det dårlig, kan næringsopptaket reduseres med helt opptil 60 %. Det kan da kreve 2 – 3 ganger større inntak av både vitaminer og mineraler. 


Har tynn- og tykktarmen det bra med de rette bakterier, forsyner denne delen av fordøyelsessystemet oss med en rekke vitaminer f.eks. mye B- og K-vitaminer. En gang iblant kan det derfor være en god idé å ta ekstra tilskudd av melkesyrebakterier F.eks.  OmniVegan Biotic Balance fra Biosym eller Vita Biosa som består av 19 fermenterte urter og probiotika.

Pass på tarmsystemet ditt. Her produseres mellom 70 – 80 % av ditt immunforsvar!

Gode tips

I Spania har vi en tendens til å spise sent, men det er ikke godt for vårt fordøyelsessystem, og du har sikkert erfart at også nattesøvnen blir dårligere etter en sen middag.


Sitt ned, men ikke foran TV eller datamaskinen. Spis i en avslappet og hyggelig atmosfære, og tygg langsomt. Ikke spis store måltider i stressfulle situasjoner. Vår psykiske tilstand henger i høy grad sammen med hva vi putter i munnen, som igjen henger sammen med hvordan vi absorberer og utnytter vår ernæring.

Hvis du skal trene kraftig, så vent minst én time etter spisning.



Raw Food hvor maten ikke er oppvarmet over 42 grader kan greit kombineres med lett tilberedt mat.


Andre kostretninger bygger på at man bør skille proteiner fra stivelse eller redusere inntak av karbohydrater, de såkalte Low Carb dietter (også kalt Keto). Det kan være nødvendig i hvert fall en periode, men jeg synes det er aller best hvis man gradvis kan trene seg opp til å kunne tåle å spise litt av hvert.

Hvis tennene dine ikke er sterke nok til å tygge mange grønnsaker, kan det være en god idé å anskaffe seg en saftpresser, blender og kjøkkenmaskin. Det kan lages mange spennende og velsmakende retter med disse. Mangler du inspirasjon, er siden www.highonlife.dk en meget spennende side. Lager du juice eller smoothies, så husk å ‘tygge’ disse for å få dem blandet med munnens enzymer.

Vær oppmerksom på hva din fordøyelse forteller deg før, under og etter maten og merk hvor dine evt. ubalanser sitter. Det kan være en vei til mye større velbehag i din hverdag.

Riktig god fordøyelse!

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.