Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hormonsystemet 
– handler om mer enn kvinnelige kjønnshormoner

Hormonsystemet 
– handler om mer enn kvinnelige kjønnshormoner

Denne og de følgende artikler vil handle om hormonsystemet vårt, om de forskjellige hormonproduserende kjertlene, om hvordan de påvirker oss og hva vi selv kan gjøre for å holde dem raske og velfungerende. Denne måneden er det skjoldbruskkjertelen jeg har valgt å sette fokus på.

Generelt om hormonsystemet vårt
Vi vet om ca. 100 hormoner. De dannes i våre organer, fettvev og i blodbanen. Først og fremst dannes de i våre forskjellige kjertler. De er kjemiske sendebudsstoffer som gjennom blodet p forbindelse mellom alle kroppens celler.
Hormoner inngår i så godt som alle funksjoner i kroppen. De flyter fritt rundt i blodbanen, og for at de kan bli aktivert, må de finne noen mottakere som kalles reseptorer. Disse reseptorene fungerer som en lås der det må en bestemt nøkkel til, nemlig det ønskede hormonet, for at reseptorene kan åpne seg for det riktige hormonet. Det kunne bli skikkelig rot hvis alle nøkler kunne låse opp alle reseptorer. Da ville det gått i ball for hele systemet. Bortsett fra at de riktige hormonene må være til stede, er det absolutt viktig at nøkkelhullene, nemlig reseptorene, fungerer som de skal. Når kroppens hormoner tilsynelatende ikke fungerer som de skal, er det like gjerne reseptorene som ikke fungerer slik de skal.
Hjernen og det ubevisste nervesystemet samarbeider med hormonsystemet som først og fremst styres av hypothalamus og hypofysen. Det er disse to sentra som samordner kroppens stoffskifteaktivitet. Hormonsystemet er ikke en fysisk enhet, men en rekke forbundne organer, alle med forskjellige funksjoner. For å kunne kalles en del av hormonsystemet, må organet være en kjertel som danner og utskiller et kjemisk stoff til blodbanen. Disse kalles de endokrine kjertlene. De viktigste hormonkjertlene er Hypothalamus, Hypofysen, Skjoldbruskkjertelen, Biskjoldbruskkjertlene, Binyrene, bukspyttkjertelen, eggstokkene, testiklene og pinealkjertelen.
Hormonsystemet hjelper til med å regulere funksjonen av cellene i hele kroppen. De overordnede sentra holder øye med hvor mye hormon det er i blodet. Når det mangler et hormon, sender de bud til det organet som produserer det ønskede hormonet for å få produsert litt mer. Er det for mye, bes det om å dempe aktiviteten. Hormonene lagres i vev og frigjøres når det er bruk for dem.
Et eksempel på hormonenes vidtrekkende funksjoner er f.eks. hvis du blir skremt, må slåss eller lignende, så utløses adrenalinet fra binyrene, og det skjer en masse reaksjoner. Hjertet ditt slår raskere, blodet omdirigeres straks til livsviktige organer, oppmerksomheten stimuleres, fordøyelsen bremses osv.

Stoffskiftet som kontrolleres av skjoldbruskkjertelen
Jeg velger denne måned å starte med skjoldbruskkjertelen, glandula thyreoidea, som ofte er den mest ignorerte kjertelen i kroppen vår. Skjoldbruskkjertelens jobb er holde øye med stoffskiftet. Den sitter ved pusterøret, rett under adamseplet. Den ligner en sommerfugl og veier ca. 50 g.
Tross dens beskjedne størrelse, produserer den hormoner som har betydning for de fleste av kroppens organer. De viktigste stoffskiftehormoner er thyroxine, kjent som T4 som utenfor skjoldbruskkjertelen blir omdannet til T3 (tri-iodothyronine) som er den aktive formen av hormonet.
Skjoldbruskkjertelen er ”ilden til livets kjeler”, som Kjeld Bruun-Jensen skriver. Keld Bruun Jensen har skrevet flere deilige, lett forståelige anatomi- og fysiologibøger. Skjoldbruskkjertelen kan best beskrives som et kraftverk som kontrollerer vekst og energiomsetning i kroppen.
Har du for lite stoffskiftehormon i kroppen, går alt i kroppen langsommere. Tarmene blir trege og vekten øker, du blir doven, tankemønstret blir tregt, du har kalde hender og føtter, selv om det er sommer. Et lavt stoffskifte er ofte et aldersfenomen. Så det er bra å ta vare på stoffskifte i tide, og det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å holde det friskt. Et lavt stoffskifte regnes for å være opp til sju ganger hyppigere hos kvinner enn hos menn.

Måles i blodet
Hos kvinner finnes en autoimmun sykdom som heter Hashimotos sykdom. Det er en lidelse der kroppen danner antistoffer mot de hormonproduserende cellene i skjoldbruskkjertelen. Den kan måles i blodet.
Er stoffskiftet derimot for høyt, kjører alt i høyeste fart med hjertebank, rystelser, diaré, svette, du er overaktiv, m.m. og har vekttap til tross for god appetitt. I vanskelige tilfeller sees utstående øyne. Det sees likevel relativt sjeldent. Lider du av disse symptomene, er det viktig at du søker legehjelp før du begynner på noen form for selvhjelp!

Det er et litt komplisert verksted, for hvor mye hormon skjoldbruskkjertelen skal utskille, avgjøres av hvor mye hypofysen frigjør, og dette organet er underlagt den ansvarshavende hypothalamus.
Stoffskiftehormonene er også viktige i dannelsen av progesteron og moderhormonet pregnenolon, som mange andre hormoner dannes utfra.
Det dannes enda et hormon i skjoldbruskkjertelen kalcitonin. Sammen med biskjoldbruskkjertlene regulerer den kalkstoffskiftet, men er ikke underlagt kontroll fra hypofysen.

KOST ved en underaktiv skjoldbruskkjertel
Skjoldbruskkjertelens hormonproduksjon er avhengig av jod, fordi skjoldbruskkjertelens hormoner inneholder jod. Man har derfor, i jodfattige land, tilsatt jod i kjøkkensalt. Har man jodmangel, kan skjoldbruskkjertelen svelle opp og man får struma som også kan ha andre årsaker.

Det er noen matvarer som blokkerer for jod, bl.a. soya, soyaolje og andre ferdiglagde retter, samt peanøtter. For mye fett av den flerumettede typen f.eks. planteoljer og margarin er belastende, fordi de blokkerer for dannelse av stoffskiftehormonene. Derimot anses kokosolje for å være bra, fordi den inneholder mellomkjedede fettsyrer som kan øke stoffskiftet og dermed fremme vekttap, men sørg for å få kokosolje av god kvalitet.
Mas som belaster en underaktiv skjoldbruskkjertel er den raffinerte maten med sukker og raffinerte kornprodukter som, hvete, pasta, poteter og ris med et høyt glykemisk innhold som stimulerer dannelsen av insulin som også er en belastning for skjoldbruskkjertelen.
Mat som stimulerer er jodholdige matvarer som tang, kelp, nori, osv. Krydre maten din med havsalt eller Himalayasalt. Spis rikelig med sesam, f.eks. i form av tahin, eggeplommer, gresskarkjerner, artisjokker, løk og hvitløk, sjampinjonger, bananer, avokado, radisser, tropiske frukter mm. Lag drg selv en deilig juice, f.eks. med vannmelon, litt lecithinpulver, banan og en tropisk frukt og putt en litt Aloe Vera i. Sørg for å få nok protein. Og igjen, bruk en masse kokosolje av beste kvalitet. Den hjelper til med å stimulere skjoldbruskkjertelen.

Gode kosttilskudd ved lavt stoffskifte
Du må som alltid ta en base av et godt multivitamin/mineralprodukt f.eks. Omnimin, Mivitotal, Spektro osv.
Ta evt. kelp i tablettform, men følg alltid doseringen. Det kan ha en uheldig virkning på stoffskiftet hvis joden overdoseres.
Aminosyren L-Tyrosin danner sammen med jod skjoldbruskkjertelhormonet T4 og T3. Velger du å ta denne aminosyren, bør den tas tidsisolert fra andre tilskudd. Tyrosin finnes i kjøttprotein.
Tilskudd med Tyrosin kan dempe appetitten og fremme kjønnsdriften, i tillegg som den også kan brukes ved røykeavvenning. Du må aldri ta tyrosintilskudd sammen med blodfortynnende medisin, samt ved malignt melanom eller andre cancerformer i hud eller nervesystem. I det hele tatt hvis du tar medisin eller lider av noen sykdommer, så ta legen med på råd.
Selen har vist seg å ha en særlig betydning når stoffskiftet er for lavt, akkurat som sink og B2, B3, og B6 er nødvendige for normal dannelse av stoffskiftehormonet.
Sibirsk ginseng kan være en god hjelp. Ta det en måned. Hold en måneds pause, osv. Finnes alene eller iOmni Vital som også består av apdatogener, Astragalus, Schizandra og Rosenrod.
C vitaminer 500 mg x 2 daglig hjelper energien
Q 10 100 mg 1 gang daglig er med på å løfte deg, din energi og velbefinnende.
D-vitamin har en enorm betydning for immunsystemets normale funksjon. Kanskje kan vitaminet motvirke den autoimmune sykdommen Hashimoto.

SMÅ TIPS
Sørg for regelmessig mosjon. Mosjon øker dannelse av stoffskiftehormonet og er særlig viktig hvis du er overvektig og på en kost med få kalorier – minst 1/2 time 3 – 5 ganger ukentlig.
Stopp eller kutt ned på røyking. Det har vist seg at sigaretter gjør en underaktiv skjoldbruskkjertel verre.
Unngå stress, sørg for å ha tid til deg selv.
Unngå tannpasta med fluor og klor i vannet fordi de blokkerer reseptorene i skjoldbruskkjertelen.
Ta hånd om fordøyelsessystem, jevnfør forrige artikkel. Tygg langsomt slik at maten blir blandet tilstrekkelig med dine enzymer, nyt maten din og spis langsomt. Ta evt. et tilskudd med enzymer.

Det kan være veldig vanskelig å finne rundt i vår tids matvarejungel. Hvis du mener du lider av en matvareintoleranse, eller er i tvil om hvilken mat som passer best akkurat for deg, finnes det en fremragende bok av Pernille Lund som heter ”Spis etter din stoffskiftetype.”

Ønsker du mer detaljert hjelp mht. hva slags kost som styrker deg og ditt stoffskifte, så bestill tid og ta en prat med Sami som studerer til Biopat/Naturopat. Sami snakker utfra spørreskjemaet i ovenfor nevnte bok og sin store erfaring og interesse i mat som støtter helbredet. Sami arbeider i Anni’s Vitalshop i Los Boliches fredag mellom 10-18 og lørdag kl. 10 – 14.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.