Månedsmagasinet på Costa del Sol
Reise: 10 år med superjumboen A380

Airbus kan i år feire 10 års jubileum for kommersiell flygning med A380. Verdens største fly, og det eneste med to etasjer i flyets fulle lengde.

Da superjumboen kom til verden, ble den mottatt med skepsis: ”det blir økonomisk uforsvarlig, og lufthavnene kan ikke håndtere den”. – Og det ble mottatt med jubel: ”det er to etasjer om bord, og det er kjempe-fascinerende”.
Både kritikere og tilhengere fikk rett.
 
Allerede i 1988 startet ingeniører i Airbus-selskapet EADS’s hovedkvarter i Toulouse i hemmelighet med å jobbe på et kjempefly, som skulle gjøre sortimentet på den europeiske flyprodusentens hyller fullkomment. Det skulle dessuten bli en konkurrent til det amerikanske flyet Boeing 747.
I 2005 ble flyet presentert i forbindelse med en første prøveflyging i Toulouse.
Deretter fulgte videreutvikling og testflygninger, 20 måneders forsinkelse, og en overskridelse av budsjettet på 5 milliarder euro. Men i oktober 2007 ble det første flyet overdratt til kjøperen, Singapore Airlines, som satte det inn på ruten mellom Singapore og Sydney.
Senere har foreløpig 13 selskaper mottatt flyene. Blant dem er Air France/KLM, Lufthansa og British Airways, samt Emirates, som er den største operatøren av A380.
Mens de fire millioner delene som et fly består av ble satt sammen og leveransene startet, bygget lufthavnene nye terminaler og gates for å kunne få gangbroene ut til de nye flyenes første etasje.
Det var nødvendig, for opptil 853 passasjerer kan presses inn, hvis alle seter i økonomiklassen (med 11 seter i hver rekke), er fullsatt. Dog har ingen flyselskap hittil valgt denne konfigurasjonen. Normen hos de fleste flyselskaper er to eller tre klasser og cirka. 600 seter.
Det har et kabinareal på 550 m2, hvilket er 40 prosent mer enn verdens nest største fly, Boeings 747-8.

10 år med presset økonomi

Prisen for et fly er offisielt 432,6 millioner USD, men flyselskapene forhandler og pruter seg til bedre priser. F.eks. kostet Singapore Airlines første fly 197 millioner USD via en leasingavtale.
I midten av 2017 var totalt 210 fly blitt levert, mens Airbus fortsatt jobber med å ferdigstille 107 til. Emirates er den største kunden, og det Dubai-baserte selskapet har for øyeblikket 94 fly, mens man har ordrer på ytterligere 48.
Det er langt fra de 1.500 maskinene som selskapet satset på å ha solgt her ved flyets 10 års fødselsdag. Dermed fortsetter spekulasjonene om hvorvidt Airbus vil stoppe produksjonen, noe som selskapets salgssjef, John Leahy, dog avviste i juni. Man er parat til å gi prosjektet kunstig åndedrett, inntil stadig flere overfylte start- og landingsbaner får flere selskaper til å gå over til superjumboen.
Det ville også være synd om A380 skulle lide samme skjebne som Concorde.

Passasjer-favoritt

De fleste passasjerer elsker ganske enkelt dette flyet. Første gangen man er med får man den samme beundring for flygningens mirakel, som den aller første gangen man fløy. Får man gleden av å bli kjørt ut til flyet ser man hvor hårreisende stort det er.
Det er jo de passasjerer som kan sette seg på første etasjes business- og førsteklasse med private suiter, lounge, spa og gulvvarme på badeværelset. For ikke å glemme den fantastiske trappen, hvis man skulle komme til å gå ombord via stue-etasjen.
Men selv om man sitter i økonomiklassen og kanskje lengst bak i de totalt 89 rekkene, er det en fornøyelse og en opplevelse.
Ved hvert sete er det en skjerm med ICE-underholdningssystem. Det inkluderer et program med utsikt over flyet, og turen sett via kameraer som er festet i flyets hale og nese. Man kan følge med på det hele, og glemme alt om annen underholdning.
Støyen er begrenset i forhold til andre flytyper, men sitter man midt i flyet, høres en del skrammel når hjulene skal inn og ut. For øvrig avgir flyet en lavere CO2-emission per passasjerkilometer enn noe annet passasjerfly.
Lysene i loftet ligner en stjernehimmel, og etter en nattflyging tennes de ganske langsomt for å simulere starten på dagen – og forhåpentligvis nye ti år med flyet.

Store fakta

Lengde: 72,72 m.
Vingespenn: 79,75 m.
Høyde ved haleroret: 24,09 m.
Rekkevidde: Opp til 15.200 km.
Tom vekt: 280 tonn.
Maksimal startvekt: 560 tonn.

Verdens lengste flygning

Det var en A380 fra Emirates, som i 2016 innviet verdens lengste rute, som er på 14.200 km. Den går mellom Dubai og Auckland. Turen er beregnet til å ta 17 timer og 15 min, men jomfruturen varte bare i 16 timer og 24 min.
Ruten slo den tidlige rekorden mellom Dallas og Sydney på 13.800 km, fløyet av Quantas.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.