Månedsmagasinet på Costa del Sol
Team Norrbom’s Sommertips – til deg og dine feriegjester

Team Norrbom's Sommertips - til deg og dine feriegjester

Tom anbefaler:

Barranco Blanco

Alle har vi noen favorittsteder som vi besøker mer eller mindre regelmessig i løpet av året her langs Costa del Sol, og her avslører jeg et sted som jeg selv synes er helt perfekt å besøke om sommeren, når det er på det varmeste, og strendene er fulle av mennesker som alle kjemper om en plass. Vi besøker Barranco Blanco.
Dette magiske stedet ligger i innlandet, litt tilbaketrukket fra kysten, men allikevel ikke lengre bort enn at man når frem i løpet av ca. 25 minutter med bil fra Fuengirola. Stedet er mye omtalt og velkjent, så jeg avslører ikke med denne lille artikkelen noe «hemmelig sted som ingen vet om», tvert imot, men denne naturperlen fortjener litt mer oppmerksomhet slik at man bedre kan bevare den unike floraen og faunaen som finnes i dette natur-området.
Nå skal det sies at stedet nok er best egnet for voksne mennesker, da flere av stiene, inkludert stien hvor man går ned til fossefallet du ser på bildene her, har stupbratte sider som er usikret, og som definitivt utgjør en fare dersom man skulle falle utfor. Av den grunn bar vi derfor forsiktig våre barn ned til elven for å tilbringe en dag her, men normalt er det bare meg selv og min kone Veronica som drar til dette stedet, uten barn.
Barranco Blanco er et naturskjønt område, det lever både fisk, frosk og slanger i det krystallklare vannet, og området er meget godt egnet til turgåing. Man kan sitte i skyggen nede i dalen, og vannet er oppfriskende kjølig – glimrende om man en dag bare vil «get away from it all»!
 
 
Henrik anbefaler:

Arabisk velvære på høyeste nivå

I et av Málaga bys eldste kvarterer ligger mitt sommertips til leserne. Vi skal til byens gamle araberkvarter, som er preget av smale gater og små plasser.
På Plaza de los Mártires – et steinkast fra Carmen Thyssen museet – finner vi de gamle arabiske badene, ”Hammam Al Ándalus”.
Inngangspartiet er ikke overveldende. Overveldet blir man derimot når man kommer innenfor. Badene består av fem sammensatte bygninger på totalt 1.300 m2. Det er basseng i to etasjer med kalde bad, lunkent- og varmtvannsbasseng og tyrkisk bad. Turen i badene avsluttes med en deilig massasje.
I Hamman Al Ándalus blir man sendt 700 år tilbake i historien, til den gangen maurerne besatt Andalucia. Det er derfor mye mer enn bare en velvære-opplevelse jeg anbefaler. Det er et stykke spennende historie, og et fantastisk renovasjonsprosjekt som Málagas gamle araberkvarter skjuler. Det tok ti år og et par millioner euro å få klargjort de arabiske badene i Málaga. Firmaet som står bak driver også Hamman-badene i Madrid, Córdoba og Granada, men badene i Málaga er kronen på verket.
Det kan oppleves for ca. 30 euro per person. Turen i badene med massasje tar cirka en og en halv time. Du skal kun ha med badetøy.
Mer info og timebestilling på www.malaga.hammanalandalus.com

hammam andaluz malaga
 
 
Louise anbefaler:

Paddlesurfing

Min favoritt-sommeraktivitet må absolutt være paddlesurfing. Den første gangen jeg prøvde det, så jeg delfiner på 30 meters avstand! Da føltes det så tett på, at man nærmest kan strekke hånden ut for å ta på dem. Vi kunne i alle fall høre dem.
Jeg drar alltid ut med Sun & Surf i Elviria: https://www.facebook.com/sunandsurfstanduppaddle/?fref=ts
Det er en aktivitet som passer bra for meg, fordi man ikke behøver å bruke hele dagen på det, og når man leier brettet skal man ikke ha med noe annet enn seg selv – ganske enkelt og greit å bare ta seg en time i vannet. Min venninne tar til og med hunden sin med på tuppen av brettet. Har man ikke balanse til å stå oppreist, blir ikke opplevelsen mindre flott av å sitte på knærne eller på rumpa. Og så skal man helst dra ut ved soloppgang eller solnedgang, da er det bare så ubeskrivelig flott og stille.

paddle surfing
 
 
Mugge anbefaler:

Tivoli

Hva jeg skal hver sommer? Sole meg, drikke Mojitos på Nikki Beach, nyte en piknik på stranden, den obligatoriske turen til Puerto Banús med gjester, etc. etc. Dette programmet kan dog endres iblant, men én ting jeg skal hvert år, selv om det kanskje er vanvittig barnslig, er å ta en tur på Tivoli sammen med venner eller gjester. Den beste dagen for dette er en supervarm hverdag, og så skal alt prøves (dog ikke “fritt-fall-tårnet”), det skal spises is, (gjerne flere ganger) ses show (jeg har selv laget show på Tivoli for mange år siden sammen med Lilli Dancers – så her kan jeg tenke tilbake på noen herlige opplevelser med flotte mennesker i min tidlige ungdom) en enkelt øl, en herlig benk, sitte meg ned, ta mine antropologiske briller på, og sitte og studere mengden av gjester, nyte det – se folk som har det moro, barn som skriker av glede eller skrekk over å være hele tre meter oppe i det lille pariserhjulet. Turister som nyter ferien… Om kvelden er det selvfølgelig vann-rutsjebanen, og etter riktig mange turer i denne attraksjonen, skrik og skrål, er det ikke et eneste stykke med tørre klær tilbake på kroppen. Og her er den herdede årlige gjest (meg) selvfølgelig godt forberedt, så bilen er fylt opp med håndklær, et par tørre shorts og en T–skjorte. Så klissvåt bærer det sted ned bakken til Parkeringsplassen, til de tørre håndklærne, med minnene om nok en herlig kveld. Inngangen til Tivoli er 7,95 EUR, og et Supertivolini armbånd koster 14,95 EUR. http://www.tivoli.es

tivoli
 
 
Sara anbefaler:

En dag ved bassenget

Da jeg som by-beboer ikke har et privat basseng, flyttes de varmeste sommerdagene til bassengkanten hjemme hos våre beste venner. Dagene begynner rett før frokost og avsluttes sent på kvelden. I løpet av dagen hygger vi oss med god mat, snacks, latter og en masse lek i bassenget – under disse stundene er vi flinke til å få våre barnslige sider frem, og fyller bassenget med luftmadrasser, vannpistoler, vannballonger mm. Når det er på tide å spise samles vi rundt et stort bord – helt ukomplisert, bare en stor treplate som legges på noen bukker, og med hensyn til maten tar alle noen ting med seg som et riktig spleiselag. Det skal være enkelt, ingen gidder å stå lenge på kjøkkenet en varm sommerdag. Variasjonen etter mange år sammen har ført til noen favoritter. Vil du prøve noe av det som typisk serveres på vårt bord? Her følger oppskriften (alle ingrediensene finnes i velassorterte matbutikker som Hipercor eller Carrefour):
 
langostinos
 
Grillede langostinos
4 pers.
Beregn ca. 5 store langostinos per person
1 sitron
2 fedd hvitløk
1 rød chili
Litt olivenolje
En knivsodd havsalt
Tilbehør:
1 liten persillekvast
1 sitron skåret i båter
Legg alle langostinos i en skål. Hell saften fra sitronen over, samt fin-skåret hvitløk, strimlede chili og et drys med havsalt og en skvett olivenolje. Bland slik at alle langostinos dekkes av sitron- og hvitløksblandingen. La det stå i kjøleskapet i noen timer. Grilles lett til de får en fin farge – ca. et minutt på hver side.
Serveres med hakket bladpersille og sitronbåter som garnityr.
 
Muslinger på grillen
Server denne retten som en siderett til grillede langostinos
4 pers.
ca. 500 gr. muslinger av f.eks. typen almejas, som finnes i enhver matbutikks fiskeavdeling (eller alternativt de muslingene du liker best)
Saus:
1 spsk. olivenolje
1 spsk. smør
1 fedd hvitløk, finhakket
½ dl tørr hvitvin
Tilbehør:
1 liten persillekvast
1 sitron skåret i båter
Begynn med sausen: Sett en ildfast skål av leire eller en liten kasserolle på den varme grillen. Hell i olivenolje og smør. Når smøret er brunt, tilsett finhakket hvitløk og hell i hvitvinen før løken får farge. La det koke opp, og sett det til side men sørg for at sausen holdes varm.
Legg en rist på grillen, og la denne bli riktig varm. Legg muslingene på risten, dekk evt. med et lokk. Muslingene er ferdig når de åpner seg. La dem ikke grille for lenge – da blir de tørre.
Server muslingene i en dyp tallerken og hell sausen over, garner med hakket persille og en sitronbåt.
 
Fetaost-blanding
Denne kalde blandingen passer like godt til grillet kjøtt som til brød, gulerotstenger eller på hamburgeren – eller hvorfor ikke lage den litt tynnere (bland bare i litt melk til den har den ønskede konsistens) og ha den som en dressing til salaten.
2 dl. gresk yoghurt
½ – 1 pakke god fetaost (alternativt en god geitost (chévre) hvis man foretrekker det)
1 spsk. friske urter som persille eller timian
1 knivsodds sort pepper
Riv ½ pakke ost i en skål og bland med yoghurt samt finhakkede urter og sort pepper etter smak (salt behøves ikke, da fetaosten inneholder salt). Ønskes mer smak av osten, bland da inn mer i blandingen.
Kald, falsk bearnaisesaus
Bearnaisesaus er noe som mange er redde for å servere i sommervarmen. Så hvorfor ikke lage en variant med samme smak, men som tåler litt mer i varmen! Lag denne sausen på forhånd og la den stå og trekke i kjøleskapet noen timer før servering.
1 porsjon creme fraiche
½ spsk. tørket estragon
2 tsk. hvitvinseddik
1 tsk. løkpulver
½ teskje gurkemeie
Salt og pepper
Evt. 1 spsk. smeltet smør
Rør sammen alle ingrediensene i en skål, husk å finknuse den tørkede estragonen. Smak til med salt. Hell evt. i mer eddik om ønskelig (syrligheten i creme fraiche varierer, alt etter merke). Ønskes i stedet smørsmak, kan man helle i en full spiseskje med smeltet, lett avkjølt smør. Gurkemeie kan utelates, men setter en fin gul farge på sausen.
Denne sausen passer best kald, men kan varmes opp på svak varme under omrøring (den blir da løsere i konsistensen).
Når det kommer til kjøttet til maten, velg det kjøttet som du liker best. Både fetaostblandingen og den kalde, falske bearnaise-sausen passer godt til både kylling, oksekjøtt og svin, eller hvorfor ikke et grillspyd? Som salat til måltidene er det bare å velge det som frister smaksløkene mest, som f.eks. en frisk tomatsalat med grovhakkede tomater, finhakkede salatløk og hakket hvitløk, med bare en dash av en god olivenolje og rødvinseddik, toppet med frisk timian. Eller hva med skiveskåret avokado sammen med fint skårede agurker, litt finhakket salatløk, en dash olivenolje, samt salt og pepper.
 
Gino – dessertklassikeren fra 80-tallet
4 pers.
Til en gino er det egentlig bare å velge sine favorittfrukter. Her er et forslag:
ca. 500 g jordbær
2 bananer
1 håndfull grønne druer
1 håndfull blåbær
100 g hvit sjokolade
Begynn med å rive sjokoladen fint på et rivjern. Spre den revne sjokoladen ut på en tallerken, så den tørker litt. Skjær jordbærene og bananene i skiver, og skjær druene i to halvdeler. Legg all frukt samt blåbærene i en ildfast form, og dryss den revne sjokoladen over. Sett formen i ovnen på 250 grader (evt. grill til slutt), til sjokoladen blir gylden og frukten varm. Hold et godt øye med det, for hvit sjokolade blir lett brent.
Server med en kule vaniljeis.
Gino kan også lages på grillen. Porsjons-anrett da frukten og strø sjokoladen over i separate foliepakker, og legg på grillen ca. 8 minutter. Forskjellen er at gino i ovn får en sprø hinne med den tørre hvite sjokoladen, mens den i foliepakken får et ytre med smeltet sjokolade.
Nyt sommeren og vel bekomme!
 
Frokost: Grillede langostinos

Grillede muslinger
Salat
Middag: Eventuelle rester fra frokosten
Grillet kjøtt
Fetaost-blanding
Falsk bearnaise-saus
Salat
Dessert: Gino med vaniljeis
 
Til å drikke: Vann i massevis (både con og sin gas)
Rosévin ”Domaine de Paris (Côtes De Provence)”
Blanco de verano (også kalt spritzer)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.