Månedsmagasinet på Costa del Sol
Glamping – naturen servert på et sølvfat

Glamping - naturen servert på et sølvfat

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Fem klokkeformede telt står reist mellom oliventrær i ly av fjellsiden. I en innhegning går høns og klukker fredelig rundt blant hverandre – noen av dem går ute mellom områdets bord og stoler og klukker fredfullt. Vi befinner oss på Hidden Valley Glamping oppe over byen Álora, og eierne Red og Jayne ønsker oss velkommen til stedet, som oser av personlighet. Hidden Valley er et perfekt eksempel på hva glamping er; all komforten man kjenner fra et hotell – midt ute i naturen.

Glamping er et nytt konsept som er i vekst

Ordet ’glamping’ er en blanding av glamour og camping, og konseptet er perfekt for dem som ønsker campingens naturopplevelse, uten å gi slipp på komforten.
 
Flere og flere webportaler er dukket opp, hvor man enkelt har kunnet registrere at hvis man f.eks. har en renovert tog-vogn på sin tomt, er det kanskje nettopp det som egner seg til å gi et antall gjester en lekker og luksuriøs naturopplevelse. Man behøver dermed ikke å ha plass til flere enn et par personer for å kunne drive et glampingsted, selv om mange steder kan huse langt flere personer enn det. Man kan på de forskjellige plattformene enkelt finne f.eks. tipier, leirhytter, eller tretopp-hytter, lokalisert på mer eller mindre avsides steder, og bestille seg inn midt i naturen direkte fra sin egen dagligstue.
 
Vi har fått tildelt teltet ’Tawney’ i Hidden Valley, og som de andre fire teltene har det en uforstyrret utsikt over hele Áloras dal. Det er et stilfullt innredet ’klokketelt’ på 5m i diameter, med rikelig av plass til en dobbeltseng, et par stoler og noen små møbler. Det blir altså ikke noe av å våkne opp med en dugg-våt teltduk klistret til siden av ansiktet. Red viser oss de andre teltene, som er innredet i hver sin stil. Der er et med helt rosa interiør, og et som er fullstendig blått. Alle møblene, unntatt senger og madrasser, er gjenbruksmøbler, hvorav de fleste er utsmykket med decoupage.
”Slik er vi sikre på å få noe som passer godt til vår stil, som er det som gjestene godt kan like ved stedet,” forteller Red.
Man kan tilberede sin egen mat i utekjøkkenet på området, eller man kan bestille maten hos kokken Red, som tidligere har laget mat til den engelske hær. Han har også ved flere anledninger tilberedt maten til den engelske dronningen. Han har dog ingen intensjoner om å forvandle Hidden Valley til en teltleir:
”Vi vil gjerne ha et enkelt telt til så vi har plass til 20 personer, men så skal vi heller ikke vokse mer. Det skal aldri bli for kommersielt,” sier Red, som har vært involvert på noen av de travleste restaurantene på Costa del Sol, og nå nyter å drive en virksomhet med stor takhøyde – bokstavelig talt.

Glamping i stedet for tradisjonell camping

Med glamping skapes en 5-stjerners hotell-opplevelse i kombinasjon med naturens villskap. Lektor på Aalborg Universitet, Bodil Stilling Blichfeldt, som har forsket på camping, forklarer hvorfor glamping har vunnet innpass:
”Glamping er et riktig viktig tiltak, nettopp for å få slått i hjel noen av de fordommene som folk har om camping. Plassene forsøker å bevege seg bort fra å skulle være alt for alle, for hvis du er det, så er det ikke noen av dine gjester som blir spesielt fornøyd. Tradisjonell camping gir alle litt, men gir ikke noen mye,” forteller Bodil Stilling Blichfeldt, og fortsetter:
”Noen synes at det er riktig hyggelig å vaske opp i felleskjøkkenet og snakke med de andre, men det er det andre som bare ikke gidder. Det er blant annet disse glamping henvender seg til. Det er særlig det litt mer makelige og bereiste hotell-segmentet som glamping tiltrekker.” Glampingstedene skal altså tilby campingopplevelsen, uten å på noen måte glemme at deres kunder også skal ha maksimal komfort.

Hvem glamper?

Glamping har både innen- og utenfor campingkretser et rykte på seg for å være noe snobberi som ikke har noe med ’ekte’ camping å gjøre. Det kan diskuteres hvor mye hold det er i denne påstanden. Naturen blir jo ikke penere å se på bare fordi man nyter den fra et kaldt og hardt liggeunderlag. Utsikten er den samme å stå opp til, og selv om man kikker ut gjennom teltet fra en dobbeltseng, blir nattehimmelen ikke mindre spekulativ å se på.
Publikummet er rimelig bredt, og spenner fra pensjonister til barnefamilier. Alle som gjerne vil oppleve naturens skjønnhet på nært hold, uten å skulle stresse med en gassbrenner eller en oppakning som gjør dagsturer vanskelig. På ’Hidden Valley’ har de hatt besøk av skandinaver og mange dansker, mens de ellers så naturelskende spanjolene ikke helt forstår konseptet, forteller Red.
 
I gårdshagen foran ’restauranten’, som består av et kjøkken og en flott innredet utestue, er det plassert bord og stoler som er malt i pastell-farger, og i utkanten av området kan man skimte to griser som går rundt og grynter i sin innhegning. Når mørket senker seg, vokser fargestrålende grener frem overalt rundt oss. Trærne er innhyllet i nett med kulørte pærer, som skaper en magisk stemning på gårdsplassen. Vi setter oss til bords og får servert to retter med mat, hvis kvalitet langt overgår de 15€ pr. person som måltidet koster. På hyllen over bordet står utvalgte flasker med vin som rangerer i pris fra 6 – 20€, med flere lokale produsenter i blant dem. Vi velger en chilensk drue og tar resten av flasken med opp i teltet. Nå skal det kikkes på stjerner fra teltåpningen fra en kullsort klippeskråning.
 
Har du lyst til å prøve glamping-konseptet på Hidden Valley, kan du booke deg inn i et av teltene på www.hiddenvalleyandalucia.co.uk eller tlf.: 634358206 / 630982413
 
For å se andre glampingsteder i Spania, ta en titt her:
http://www.glamping.com/destinations/europe/spain
Av Louise Mercedes Frank

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet