Månedsmagasinet på Costa del Sol
Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad, Ingvild Tautra Vevatne, og nåværende president i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño.
Spania seiler i medvind for tiden, og er nå et av verdens mest besøkte land. På den norske statistikken for turisme har landet nå forbigått Danmark som nordmenns aller mest populære reisemål, og ser man Skandinavia under ett, ankommer det hver eneste dag hundrevis av skandinaver ene og alene til Málaga. Noen for å feriere en kortere periode, andre fordi at de bor her, enten permanent eller i deler av året. Her i dette fantastiske landet kan vi nyte sol og varme, god mat med fantastiske mennesker fra vår vertsland, vi kan føle oss trygge, og man får lett venner fra hele verden i det internasjonale miljøet. Ikke rart vi elsker Spania!
 
Det er så fantastisk å oppholde seg i Spania at man lett tilgi at de fleste ikke engang tenker på om medaljen har en bakside; ja, har den egentlig det, kan man kanskje bli fristet til å spørre? Kanskje ikke for oss selv og alle som besøker Costa del Sol i turismens navn, men her i Spania som de fleste andre steder i verden, Skandinavia inkludert, så er det alltid noen som faller utenfor samfunnets normer og rammer, og slettes ikke har det så bra. Det er også tilfellet langs Costa del Sol, og disse menneskene vil nå Rotary Club San Pedro og foreningen Solidariske Nordmenn prøve å hjelpe. Vi presenterer prosjektet «Homeless Angels».
 
På kontoret til presidenten i Rotary Club San Pedro møter Det Norske Magasinets journalist en del av gruppen som står bak prosjektet, med nordmannen Lasse Finstad i spissen, etter at han kontaktet oss for å fortelle nærmere om prosjektet. «Det er rundt 30-40 mennesker som er registrert som hjemløse i Marbella og San Pedro, og på lokalt nivå ønsker vi å hjelpe alle disse personene på en slik måte at de igjen kan leve et fullverdig liv med ivaretatt verdighet. Dette vil si at vi først og fremst må sørge for at de får dekket sine mest elementære behov, blant annet å ha tak over hodet, deretter vil vi hjelpe dem til å hjelpe seg selv, slik at de forhåpentligvis en dag er fullt integrert i samfunnet igjen», sier Lasse. «Det handler altså ikke om å gi dem penger eller å tilby disse menneskene et kortvarig øyeblikk av glede. Vi ønsker å hjelpe dem på veien tilbake til livet i den form som de fleste av oss tar for gitt, slik at deres livssituasjon endres permanent.» Cristóbal Garre Murcia fra Rotary legger til; «Dette er essensen i prosjekt Homeless Angels, som den lokale Rotary klubben her i San Pedro nå har igangsatt sammen med foreningen Solidariske Nordmenn. Vi håper at prosjektet skal bli så suksessfullt at modellen kan dupliseres andre steder, for alle steder har liknende problemer i mer eller mindre grad», sier Cristóbal.
 
«Vi ønsker å oppfordre skandinaver som besøker Costa del Sol for lengre eller kortere perioder til å hjelpe oss til å hjelpe disse menneskene» sier Lasse. Han forteller at det er selvsagt det enkleste å bare komme ned hit å nyte alt hva Spania og Costa del Sol har å tilby, men det er også viktig å bidra til et bedre samfunn, rett og slett å solidarisk gi noe tilbake til samfunnet rundt seg – å gi også, og ikke bare ta. Dette er også et av grunnprinsippene i Rotary Club, og mange av medlemmene med ulik yrkesbakgrunn har stilt seg selv til dispensasjon for å hjelpe menneskene som prosjekt Homeless Angels ønsker å hjelpe. Det dreier seg om tannleger som vil utføre gratis tannbehandling, psykologer som ønsker å hjelpe dem med å overkomme eventuelle traumatiske hendelser og avhengighetsproblemer, og advokater som Cristóbal og presidenten i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño, som vil hjelpe dem med å ivareta sine juridiske interesser, slik at de får den hjelp de har krav på fra det offentlige. Det som for mennesker i en vanlig livsstilsituasjon kan være snakk om en bagatell, som f.eks. å fylle ut et enkelt skjema på et offentlig kontor, kan for en som bor på gaten og har avhengighets- eller andre problemer, ofte virke som en umulig oppgave. Før man får hjelp fra offentlige instanser i Spania er det som regel også et krav at man har en adresse, og hvilken hjemløs person har det? Dermed er de ofte helt overlatt til seg selv, uten å engang få den minimumsstøtten de har krav på.
 
En av de som besøker Costa del Sol regelmessig og har engasjert seg i Solidariske Nordmenn er Ingvild Tautra Vevatne fra Asker. Hun er for mange kjent fra politikken i Norge, og hun jobber som seniorrådgiver for NAV i innvandringspolitiske spørsmål. «For meg og min mann var det å involvere oss i samfunnet i Spania og prøve å hjelpe vanskeligstilte spanjoler en naturlig del av det å komme ned hit i deler av året for å feriere i vår egen leilighet i Elviria», sier Ingvild. Det er tydelig at hun har en glødende interesse for prosjekt Homeless Angels, og i samarbeid med Lasse, som holder gratis norsk-kurs for spanjoler hver uke, hadde hun i 3 år et ungt spansk par boende hjemme hos seg i Asker. Disse to menneskene som ikke kunne se noen fremtid i Spania, uten jobb og muligheter, er nå vel integrert i Norge, de har med Ingvilds hjelp kjøpt sin første bolig, og de har fått sitt første barn. «Hvis alle hjelper til bare litt, så får vi hjulpet masse mennesker», sier Ingvild, med håp om at flere nordmenn vil engasjere seg, både i form av donasjoner og annen hjelp de måtte kunne tilby.
 
Noe av det som det jobbes med i øyeblikket er å få leie en stor finca fra kommunen, vederlagsfritt, slik at de hjemløse får et sted å bo. «Det er ikke hvilken som helst villa», sier Cristóbal. «Det dreier som om en finca som ble bygget ulovlig under en periode hvor korrupsjon førte til at mange bygg ble oppført uten tillatelse». Nå står fincaen der, stor, tom og forlatt, som et minnesmerke over en tid hvor politikerne tillot det meste mot penger under bordet. Miguel bryter inn; «Dagens politikerne har nå en mulighet til å rette opp igjen i tidligere politikeres feil, og gi noe tilbake til samfunnet. Tenk hvor fantastisk om denne fincaen kan bli vekt til live, men i stedet for å komme en enkelt person eller familie til gode på luksus-nivå, kan den hjelpe samtlige hjemløse i Marbella og San Pedro».
 
«Vi håper på god støtte fra alle nordmenn og skandinaver som besøker Costa del Sol», sier Lasse med et smil. Alle midler går uavkortet til prosjekt Homeless Angels, og det er ingen administrasjonskostnader, da vi alle utfører vårt arbeid for prosjektet gratis. Et av medlemmene i Solidariske Nordmenn, Tor Haug, har i egen regi tidligere samlet inn ca. 3000 euro fra sine venner i golf-miljøet, som gikk til støtte for handikappede barn. Det er full åpenhet og regnskap som viser hvor pengene anvendes.
 
Det Norske Magasinet håper å kunne følge opp denne artikkelen ved en senere anledning, med intervjuer av noen av menneskene som prosjekt Homeless Angels har hjulpet frem til et bedre og verdig liv.
Donasjoner kan betales inn til Rotary Club San Pedros konto ES31 0081 2086 4300 0185 8686, og for dem som kunne være interessert i å engasjere seg mer kan Lasse Finstad kontaktes på e-mail: hablanoruego@gmail.com
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.