Månedsmagasinet på Costa del Sol
Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller når man søker på hotellrom i Málaga denne sommeren. Málaga er blitt en populær destinasjon, etter at byen har gjenoppfunnet seg selv og er blitt et hett tema. Og det er ikke bare feriegjestene som har forelsket seg i byen. Investorenes tanker kretser rundt Málaga, og det er det god grunn til. Det er kamp om sengeplassene på hotellene, og tilbudet er for lite. Det lyder som søt musikk i en investors ører, og dermed en desto større grunn til å holde et skarpt øye med byen.
 

De tørre tallene

Det gjennomsnittlige beleggstallet for hotellene i Málaga var i fjor 76%, noe som bringer Málaga opp på en andreplass, kun forbigått av Barcelona med noen få prosentpoeng.
Man måler rentabiliteten på inntekt pr. disponibel sengeplass. I løpet av det siste året er rentabiliteten steget med 12,5% til 60,98€. Det er 13,5€ høyere enn gjennomsnittet for Andalucia, og 9,6€ høyere enn det nasjonale gjennomsnittet.
Og bookingsidene jobber på spreng. Hotelleierforeningen på Costa del Sol kunne i fjor fortelle at 85 % av de gjestene som hadde lagt hodene på puten i kjedens hotellrom i august, hadde foretatt bookingen en god stund i forveien. Og det er jo bra for enhver hotelleier.
Det er primært det store kulturelle og gastronomiske tilbudet, kombinert med direkte forbindelse til en lang rekke steder i Europa via fly, samt til Madrid og andre byer via AVE toget, som har gjort Málaga til en populær turistattraksjon. Men vi må ikke glemme at en del av årsaken til Málagas suksess som ferieby også skyldes de urolige tilstandene som andre populære ferieland befinner seg i, slik som Tunisia, Egypt og Tyrkia.

Flere senger å re opp

Det er i dag 5000 flere sengeplasser på Málagas hoteller enn det var i 2010. På seks år er antallet steget fra 9.140 til 14.156. Det er en stigning på 55%. Det er uten å regne med de boligene som blir brukt for utleie til turister, og de som opererer i det skjulte.
I fjor hadde hotellene i Málaga besøk av 1,1 million turister, som foretok 2,3 millioner overnattinger. Det er en økning på henholdsvis 23 og 22%, og det er noe som tiltrekker oppmerksomheten til investorer. Og det skjer da også en hel del på den fronten – i fjor ble det investert 184 millioner euro i hotellprosjekter i Málaga-provinsen, hvorav en stor del av dem befinner seg i hovedstaden. Men det er ikke nok – det mangler fremdeles sengeplasser i byen.

Mangel på senger koster

Julio Andrade, byrådsmedlemmet med ansvar for turisme, har gjentatte ganger påpekt at det fortsatt mangler hotellrom i Málaga, og at byen til og med har gått glipp av store arrangement pga. manglende hotellkapasitet, eller så har man i beste fall vært nødt til å innlosjere gjester til store arrangement i andre byer.
Málaga holder således på å vokse ut over sine grenser, og det ser man spesielt i den østlige delen av Torremolinos, som bare blir større og større. Ikke fordi Torremolinos vokser, men fordi Málaga gjør det. Derfor har man satt i gang med flere renoveringer i Torremolinos østlige del. F.eks. har hotellkjeden Riu Hotels & Resorts nylig investert 25 millioner euro i en total renovering av hotellene Belplaya og Costa Lago, begge beliggende på strandpromenaden i Torremolinos, bare noen få minutter med bil fra Málaga sentrum. Hotellet består etter renoveringen av 631 værelser fordelt på to bygninger, samt tre restauranter, fem barer, fire svømmebasseng og en vannpark.

De nyeste investeringene

Tidligere i år kjøpte det spanske investeringsfondet Hispania hotellet NH Málaga for 41 millioner euro. NH er et av de mest kjente hotellene i Málaga, og skal nå gå gjennom en større ombygning, hvor det blir tilført 112 nye rom i tillegg til de eksisterende 135 rommene. Og så har vi Málagas nyeste tilskudd til rekken av hoteller, Gran Hotel Miramar som har 200 værelser.
Et av de største fremtidige prosjektene på hotell-fronten er femstjerners-hotellet Puerto Málaga, som på folkemunne kalles ”skyskraperen” pga. av sine planlagte 135 meters høyde. Dette hotellet har vært og er fremdeles, gjenstand for mye debatt pga. høyden, kombinert med plasseringen ved den moderniserte Málaga havn. I følge de første beregningene vil det koste 106 millioner euro bare for konstruksjonen. Det er investor-gruppen fra Qatar, Al Bidda Group, som står bak prosjektet, og de forventer at hotellet kan ta imot de første gjestene i 2020. – Men det er fortsatt mye usikkerhet, og dessuten er det fremdeles ikke gitt tillatelse til å føre opp bygget.
Det blir spennende å se om Qatar-gruppen får lov å føre opp skyskraperen i Málaga havn, og om de eventuelt må gå på kompromiss med høyden. Det kan fremdeles skje mye i den sammenheng. Foreløpig har representanter fra ICOMOS, som er en organisasjon relatert til UNESCO, vært i Málaga for å gi deres uavhengige mening om prosjektet.

Det er ikke overdådige hoteller med kjempe-investeringer i ryggen Málaga preges av. For tiden popper det opp en rekke små hoteller i Málagas sentrum. Boutique-hotell kalles disse overnattingsstedene, hvor man finner en høy grad av detaljer, slik som design, originalitet og et begrenset antall værelser – gjerne med en hjemlig følelse.

Pensjonatene og herbergene har fordoblet sin kapasitet – og det fins nå 24 ganger så mange turistleiligheter som i 2010. Dette skyldes at turistene, særlig familiene, i større grad enn før foretrekker denne form for overnattingssted, hvor de selv kan lage mat, vaske klær, etc.

 
Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.