Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanske mestere – Den gåtefulle La Dama de Elche

Spanske mestere - Den gåtefulle La Dama de Elche

Del

Uttrykket hennes er like gåtefullt som Mona Lisas smil. Hvem var hun, La Dama de Elche, den 2.500 år gamle kvinnen fra Elche?

Hårfrisyren er spesiell, og halskjedet og ørepynten kan tyde på rikdom. Kanskje var hun en kvinne med mye makt. Blikket virker bestemt og fokusert, og sammen med en markert hake kan mye tyde på dette var en kvinne med stor makt i sin egen samtid.

Iberisk mesterverk

Den 56 cm høye og 65 kg tunge statuen La Dama de Elche – Kvinnen fra Elche – ble funnet i byen Elche ved Alicante i 1897. Hun er minst 2.500 år gammel og regnes for å være det flotteste uttrykket for og minnet etter den helt særegne iberiske kulturen som trolig var svært avansert.
Herman Lindqvist kaller i sin bok ”Historien om Spania” La Dama for det vakreste og mest kjente av funnene fra iberernes første gullalder.
Trolig har La Dama opprinnelig vært i helfigur, selv om det i dag bare er ansiktet og deler av brystet igjen. Da hun ble oppdaget for mer enn hundre år siden, var datidens historikere rådville. Noe lignende hadde aldri tidligere vært funnet på spansk jord. Og hvorfor skulle en så forseggjort og flott kvinnestatue være noe av de viktigste minnene etter en kultur der menn tradisjonelt var sterkest? Kanskje hadde kvinnene en sterk stilling innenfor den iberiske kulturen? Kanskje var la Dama en dronning, en viktig prestinne eller kanskje en gudinne. Andre mener at hun kan ha vært et monument ved en gravurne.

Oppdaget i åkeren

La Dama ble oppdaget helt tilfeldig av landarbeidere som arbeidet på en åker i nærheten av Elche. Thomas Gustafsson forteller i boka ”Spanien” at landet på slutten av 1800-tallet ikke hadde penger igjen til kultur. Alt gikk med til de siste kolonikrigene på det nye kontinentet Amerika og særlig på Cuba. Helt tilfeldig skulle det derfor bli en fransk historiker som kjøpte statuen for det kjente kunstmuseet i Paris, Louvres, regning. Bonden som eide gården der statuen ble funnet fikk 5.000 pesetas, en liten formue på den tiden.

Nasjonalsymbol

Først i februar 1941 kom statuen tilbake til Spania og ble vist fram etter at diktatoren Francisco Franco hadde inngått en byttehandel med den franske presidenten. Statuen finnes i dag i Museo Arqueológico Nacional i Madrid.
La Dama regnes for å være viktig for den spanske identiteten, og Franco brukte statuen flittig i sin propaganda. I en periode på 1940-tallet ble La Dama også brukt på pesetassedlene. Statuen har også spilt stor rolle innenfor den moderne spanske kunsten, og både Picasso og Dalí ble inspirert av La Dama de Elche.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.