Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjære leser! Korrupsjon – et stort problem for Spania

Kjære leser! Korrupsjon – et stort problem for Spania

I slutten av januar la Transparency International – den anerkjente, internasjonale organisasjonen som kjemper mot korrupsjon – fram sin årlige rangering av verdens minst – og mest korrupte land. For spanjoler flest byr årets utgave på lite lystig lesing, for aldri tidligere har Spania havnet så langt ned på lista med sin 41. plass blant de 176 landene som er med i 2016-undersøkelsen.

Faktisk er Spania et av Europas mest korrupte land, og blant de store økonomiene i EU, er det bare Italia som gjør det dårligere med sin 60. plass.
Avisen El País peker i sin omtale av korrupsjonsstatistikken på at både De forente arabiske emirater, Bhutan, Bahamas, Botswana, Qatar, Kapp Verde, Hong Kong og Uruguay nå gjør det bedre enn Spania. Skylden for situasjonen i Spania er en flom av korrupsjonssaker som særlig omfatter regjeringspartiet Partido Popular.
Danmark rangeres nok en gang, sammen med New Zealand, som verdens minst korrupte land, ifølge Transparency International. I tur og orden følger Finland, Sverige, Sveits og Norge nedover på lista.
I år 2000 lå Spania på 20. plass på Transparency Internationals oversikt. Det er særlig den økonomiske krisen fra 2008 som har bidratt til å sende landet nedover på lista. Spania er i dag er mer korrupt sammenlignet med andre land, enn det var ved årtusenskiftet. Spania går rett og slett feil vei!
Spania har satt en historisk rekord og havner nå i gruppe med land der korrupsjonen langt på vei er satt i system, skriver Transparency International i en kommentar og legger til med klar adresse til spanske politikere: – Det er tid for handling.
Særlig peker organisasjonen på at det i Spania ikke finnes noen kultur for vern av varslere som melder fra om korrupsjonsmistanker. Derfor etterlyser de en lov for å sikre dette.
– Vi har aldri tidligere hatt en så dårlig posisjon sammenlignet med resten av verden. Resultatene burde gjort oss skamfulle for situasjonen både i verden og i Spania, uttaler Manuel Villoria, professor i statsvitenskap ved Rey Juan Carlos´ universitetet i Madrid til El País: – Om vi ikke klarer å få bukt med korrupsjonen, vil det true demokratiet.
En undersøkelse fra november i fjor viser at 80 prosent – åtte av ti spanjoler – mener at regjeringen ikke klarer å bekjempe korrupsjonen. Ikke noe annet land i EU kan vise til like kritiske velgere som de spanske.
Nylig meldte spanske medier at i gjennomsnitt er det hver dag tre personer som stilles for retten i Spania, mistenkt for korrupsjon. Først og fremst handler det om offentlige ansatte og politikere. Det høye tallet viser hvilke enorme utfordringer spansk politi og rettsvesen står overfor. Og når det ved siste årsskifte likevel ”bare” var 87 personer i Spania som var dømt og som satt fengslet for korrupsjon, sier det noe om hvor vanskelig det er å få gjort noe med korrupsjonen.
Statistikk fra juli 2015 til september i fjor, viser at blant Spanias 17 regioner, hadde Katalonia flest korrupsjonssaker som havnet i rettssalene, hele 303 saker. På plassene bak følger Andalucía (153) og Madrid (145).
”Den eneste løsningen for våre politikere er å sette den politiske uenigheten til side og forstå at korrupsjon er noe staten må ta tak i og at politikerne stå sammen mot korrupsjon. Dette er den eneste effektive måten å bekjempe uvesenet på”, uttaler
Jesús Lizcano, presidenten i Transparency International Spania.
Det er uten videre lett å si seg enig i både denne uttalelsen og Aftenpostens lederartikkel der det nylig het:
”Korrupsjon ganger samfunn i stykker. Det står i veien for samfunnsbygging, for utvikling av institusjonene og strukturene som utgjør et samfunn. Korrupsjon er en av de viktigste drivkreftene bak misnøye i land der befolkningen mister håpet om en fremtid.”
 
Av Arne Bjørndal
Av Arne Bjørndal arne@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.