Det er trolig et av de første spanske ordene nye innflyttere i Spania lærer seg, altså ”tapa”. Å ”tapear” – å ta en tapasrunde på byen er en populær tradisjon her til lands. Det handler om å ta en øl, et glass vin, sider eller noe annet leskende sammen med en liten matrett. Ordet ”tapa” betyr lokk, og ifølge tradisjonen skal det ha vært den spanske kongen Alfonso10. som i det 17. århundret første gang ble servert en tapa sammen med et glass vin. Tapa´en – en liten brødskive med kjøtt oppå, ble lagt på toppen av glasset slik at ikke fluer og andre insekter skulle falle ned i vinen. Så har det gått noen hundre år, og i dag er tradisjonen med tapa mer populær enn noensinne, verden rundt.
Et fullt måltid
I Granada har tapa-tradisjonen slått skikkelig rot, og fortsatt den dag i dag kan du i hele byen gå fra bar til bar, bestille drikke og alltid få en tapa servert samtidig og gratis. Flere barer og restauranter tilbyr mange varianter av tapas slik at om du ber om et nytt glass med øl eller vin, så får du en annen tapa enn den første. Faktisk kan du på denne måten sørge for å få i deg en hel, god og variert lunsj, – om du bare bestiller nok drikke.
Hva er en ”tapa”?
En tapa kan egentlig være hva som helst, men blir gjerne sett på som en slags aperitivo, – en liten forrett. Den kan være kald eller varm. Noen steder kan den altså være gratis, andre ganger må du betale for nytelsen.
Bardisken er vanligvis stedet å nyte tapa. Den spanske fingermaten er ment å være rask å spise, og samtidig er den et sosialt innslag, for når du tar en tapas-runde er du ikke alene. Det handler om gode historier, venner og ikke minst en mulighet for å treffe nye mennesker.
Populære tapas
I det sørlige Spania er disse tapasrettene særlig populære:
Tapas – Pintxo?
I Baskerland, nord i Spania, har de rendyrket fingermat-tradisjonen. Her heter det ikke tapas, men pintxos. Det handler om lekre retter av kjøtt, grønnsaker, frukter, fersk fisk og annen sjømat. Og er du matglad, er San Sebastián stedet. Byen har tradisjon for å være en av verdens byer med fleste Michelin-stjerner, målt etter folketallet.
Navnet pintxo stammer fra den lille pinnen som ofte holder lekkerbiskenene oppå den tynne loffskiven sammen. Hva som kom først, tapas eller pintxos, er ikke helt enkelt å svare på. Men uansett har baskerne i hundrevis av år dyrket sine egne tradisjoner, og mange mener at det baskiske kjøkken med sine pintxos, er Spanias desidert beste.
Hvem er best?
Både i San Sebastián (baskisk: Donostia) og nabobyen Bilbao (baskisk: Bilbo) kjempes det innbitt om å kunne tilby de beste pintxo´ene. En forklaring er sikkert at spisestedene og barene som har best ry også får flest gjester. Men baskerne er et stolt folkeslag, og matkultur og tradisjoner står høyt i hevd. Her finner du barer og restauranter med høyt spesialiserte avleggere. Noen satser på pintxos med utgangspunkt i egg eller ost, andre på fisk og sjømat som råvarer og noen på kjøtt i ulike varianter. I begge nyer finner du de beste pintxos-barene i de eldste delene av byen. I Bilbao heter området Casco Viejo og ligger på den andre siden av det moderne bysentrumet. I San Sebastián heter området der du bør gå fra bar til bar, La Parte Vieja, området nesten helt ytterst på odden ut mot Biscayabukta. Hvilken by som har de beste pintxos´ene? De fleste holder en knapp på San Sebastián.
Fordums storhet
San Sebastián lever godt på sin fordums storhet. Dette var nemlig feriebyen for kongelige og annet rikfolk, og det bærer San Sebastián fortsatt preg av. I gamlebyen går du gjennom de brosteinsbelagte og trange gatene, fra bar til bar og bare nyte delikatessene. Det finnes flust av lekre pintxos-barer. Du bestiller drikke, får utlevert en tallerken og så går du selv fram til disken og plukker ut de pintxos du vil prøve. Det er ingen fare for at det blir tomt på disken, for stadig sendes det ut nye tallerkener fra kjøkkenet med de lekreste pintxos.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001