Månedsmagasinet på Costa del Sol
Han lever ut ski-eventyret på Spanias tak

Han lever ut ski-eventyret på Spanias tak

ski sjaskenevaske
Over 120 alpin-, telemark- og snowboardløyper på mer enn 100 kilometer og 21 heiser i flott terreng på inntil 3.300 meteres høyde! Dette byr Sierra Nevada sine mange tusen tilreisende skientusiaster. Midt i paradiset lever Kjetil Sæve som har gjort yndlingshobbyen til levevei: – Som skiinstruktør har jeg en kjempejobb! Jeg klarer meg godt, selv om jeg neppe blir rik av dette. Her skal jeg holde på til jeg blir pensjonist!
 
Eneste skandinav
I det spanske skiparadiset myldrer det av skiskoler med drøyt 400 skiinstruktører. Selv om Kjetil snakker både spansk og engelsk og har elever fra hele verden, er det folk fra Skandinavia han satser mest på. – De første 12 årene som skiinstruktør jobbet jeg for andre skiskoler. Nå, i mitt 13. år her opp, har jeg startet min egen skiskole, Troll Ski, og satser på skandinaver som min nisje. Det forteller nordmannen fra Voss på Vestlandet som med sin formelle utdanning kan gi skiinstruksjon til alt fra treåringer til pensjonister og til nybegynnere og konkurransekjørere. Sierra Nevada ligger bare en drøy to timers kjøretur opp fra Middelhavet og de store turiststedene på Costa del Sol. – Hit kan du komme som du er, for alt utstyr kan du få leid eller kjøpt her, sier Kjetil.
 
Fem måneders sesong
Stupbratte og krevende heng for proffene, slakke fjellsider for amatører og folk flest, spesielt tilrettelagte bakker for kulekjøring og ”teppeheiser” med små bakker for de aller ferskeste. Her er halvpipes for freestyle og snowboardkjørere. Et populært tiltak er kveldskjøring i flomlys fra kl. 19 til 22 på torsdager og lørdager. Alle finner et tilbud på spanjolenes populære vintersportssted. Årets sesong var i gang i slutten av november. Går det som Kjetil og tilreisende håper på, kan alpinister av alle slag, både slalåmkjørere, snowboard´ere, telemark- og langrennsløpere nyte de fantastiske forholdene helt fram til mai i år. Skulle det bli lite snø, sørger 350 snøkanoner for at du alltid har knallgode forhold
 
Utgangspunkt på 2.100 meter
Den lille byen Pradollano, 2.100 meter over havet, er utgangspunktet for alle som vil innta skiparadiset i Sierra Nevada. Her finnes mange gode parkeringsmuligheter, flust av overnattingstilbud, barer og restauranter, uteserveringer og butikker som tilbyr alt slags utstyr og utleie på brett- og ski i alle fasonger. Du kan ta skiheis rett ut i løypene fra Pradollano. Men de aller fleste velger likevel å ta den åtteseteres telecabina´en opp til Borreguiles, nesten 600 meter høyere opp i fjellet.
 
I alle retninger
Herfra går det heiser i alle retninger og til både svarte (mest krevende), via røde – til gule – og grønne løyper (svært enkle). Om du tråkker deg helt opp til Veleta, en av fastlands-Spania og Sierra Nevadas høyeste topper på knapt 3.400 meter, kan du sette utfor og suse helt ned nesten 1.300 meter, ned til Pradollano. I Borreguiles finnes det gode serveringsmuligheter og uteserveringer når du vil la skiene få hvile og heller ønsker å nyte sola i 2.600 meters høyde. På sitt mest intense og særlig i helgene, kan det være lange køer ved heisene og serveringsstedene. Tipset er derfor å reise opp til Pradollano tidlig om morgenen og på vanlige ukedager. I de mest besøkte helgene, er det et yrende liv, både natt og dag. Også langrenn Ønsker du mer fred og ro og kanskje heller en vanlig skitur, finner du et godt alternativ i Puerto de la Ragua, fjellpasset mellom Granada- og Almería-provinsen knapt 100 km fra Pradollano. Her er det langt færre mennesker, mindre køer og roligere stemning. Og afterski? Da setter du deg bare i bilen og kjører ned til Middelhavet og avslutter med en forfriskende ettermiddagsdukkert … om bare badetemperaturene ellers er overkommelige.
 
Vil starte skiklubb
Om interessen blir stor nok, vil Kjetil Sæve realisere sin egen skandinaviske skiklubb; ULL Sierra Nevada. Planen er å sette sammen grupper av faste elever, f.eks. 3-4 familier på noenlunde samme nivå og tilby regelmessige samlinger i Sierra Navada, f.eks. en helg hver måned og gjerne i form av barne- og voksengrupper.

Her kommer du i kontakt med Kjetil Sæve:
Facebook: https://www.facebook.com/TrollSki-Sierra-Nevada-1497017117237263/
Web: http://www.trollski.com
Tlf.: (+34) 688 91 87 73 epost: trollsierranevada@gmail.com

 
Skiresortet i Sierra Nevada
Utbygd i 1964. Nærmeste by Granada (31 km)
Tlf. Info-center: 902 70 80 90
epost: agencia@sierranevadaclub.es

Åpningstider for heisene: 09:00 til 16:45
Antall heiser: 21 (bl.a. 2 telecabiner, 14 stolheiser og slepeheiser) og “teppeheis”
Heiskapasitet:: 45.207 mennesker i timen
Største høydeforskjell 1.200 m (Spanias største)
Total lengde på skiløypene: 106,8 km
Høyeste punkt: 3.300 m.o.h.
Laveste punkt: 2.100 m.o.h.
Antall løyper: 124, bl.a.; Grønne (svært enkle) løyper: 19 Gule (enkle) løyper: 41 Røde (vanskelige) løyper: 50 Svarte (svært vanskelige) løyper: 7 Snøparker: 7.
Lengste løype: 6,25 km
Antall snøkanoner: 350
Kveldskjøring: Torsdag og lørdager kl. 19:00-22:00
Antall skiskoler: 15.
Antall skiinstruktører 400 Kilde: sierranevada.es

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.