Månedsmagasinet på Costa del Sol
Med ”passion” for film

helene-miller

 

Med ”passion” for film

 

– Jeg har gjort alt innenfor reklamebransjen, med grafikk, foto, layout og design… Men min store lidenskap er film.

 

– Å lage film er en kombinasjon av alt; filming, klipping, rytme, lyd, lyssetting…

Norske Helene Miller er en kreativ sjel. Hun bobler over av ideer og har vært innom det meste innenfor reklame, har arbeidet i reklamebransjen i Oslo og København før hun dro over til USA og startet på filmutdanning.

De siste tre årene har adressen vært Spania og Benalmádena, og mens hun venter på det store gjennombruddet innenfor filmbransjen, er hun tilbake og jobber innenfor reklamefaget… og skriver filmmanus, lager filmer og filmsnutter på fritiden. Flere av dem kan du etter hvert stifte nærmere bekjentskap med på Det Norske Magasinets hjemmesider: http://www.norskemagasinet.com/filmer.

 

Ett minutt-prosjektet

– Det er gøy å dyrke håndverket mitt som jo er film, sier Helene og smiler. Mens vi sitter og prater i hennes leilighet, svinser de to kattene, to og et halvt år gamle ”Kråka” og den litt mer sky Panther på 12 år, rundt. Særlig Kråka er stadig oppe på bordet for å få litt oppmerksomhet, noen kjærlige klapp og kos fra matmor Helene.

– Akkurat nå er jeg i gang med dokumentarserien ”Hvorfor bor du i Spania?” Den skal bestå av en rekke korte videosnutter der hovedpersonene forteller sin historie om hvorfor de bor her til lands. Alt i løpet av akkurat ett minutt, forklarer Helene. Hun liker det korte formatet og det korte budskapet.

­– Trolig er det noe jeg har dratt med seg fra mange år i reklamebransjen, antyder hun selv.

 

Til Berlin-festivalen

Men kvinnen med bakgrunn som fotograf, produsent, skribent og regissør innenfor filmbransjen både i USA og Norge, tenker også i større formater. Under filmfestivalen i Berlin i februar dukket hun opp for å prøve å ”pitche” – selge – et filmmanus hun har jobbet med en tid til bransjefolkene på festivalen.

– Det er et manus til en helaftens spillefilm og er inspirert av en sann historie fra Iran, sier Helene og legger til at hun fikk flere interessenter.

Hun etterlyser kvinneperspektivet i film og har med sitt filmmanus et ønske om å fortelle en sterk historie sett med kvinneøyne.

– Jeg er ikke akkurat noen rødstrømpe, men jeg reagerer på at det nesten alltid er menn som skriver manus og lager filmer om alt. Det skulle jeg gjerne bidratt til å endre litt på, sier hun.

 

Stadig nye vendinger

Helene Miller har i løpet av sine drøyt 40 år opplevde mer enn de fleste. Hun er født i Vietnam og ble adoptert til Norge der hun vokste opp i en norsk familie med flere søsken. Da hun var ung, arbeidet faren som prest, og familien har alltid flyttet mye rundt, selv om Helene gjerne sier at hun er fra Oslo-området.

I oppveksten var hun svært opptatt av klassisk musikk, ballett, dans og rytmisk sportsgymnastikk. Helenes kreative evner gjorde at hun tidlig søkte seg mot reklamebransjen. Hun begynte som resepsjonist i et reklamebyrå, og så startet klatringen. Hun jobbet i flere år i en frilanstilværelse og 5 år ansatt for reklamebyrået Leo Burnett som grafisk designer. Som 27-åring tjente hun en million kroner i året, før hun brøt tvert over.

– Jeg hadde ikke hatt ferie på fem år, og reiselysten var påtrengende, forteller hun. Først ble det tur til USA og Karibia og to måneder i en seilbåt på Stillehavet. Deretter ble det opphold i København og så igjen over til USA og nå vestkysten. Her var det filmutdanning som ble det viktigste.

Hun ble fem år i USA før hun dro tilbake til Norge for å jobbe videre med film.

 

Tenkte aldri på Spania

– Jeg drømte aldri om å flytte til Spania, forteller Helene; – Jeg opplevde det som litt Harry med alle charterturene.

Men så tok livet nok en vending, og fra 2012 ble det likevel Spania, landet helt i den andre enden av Europa, som skulle huse Helene. Nå blir hun, for i tillegg til de to kattene, har hun etablert seg her med egen leilighet, fast jobb og svensk kjæreste med hund. Og, hadde det ikke vært for nettopp kjæresten, så kan det godt hende at Helene på nytt hadde reist over til USA.

 

Oppgjør med fordommer

For USA har vært viktig i Helenes liv, ikke bare når det gjelder film:

– Jeg føler at jeg oppdaget identiteten min i USA og at jeg måtte ta et oppgjør med mine egne fordommer, sier hun og forteller om hvordan hun fra barndommen i Lier husker tyrkerne som jobbet livet av seg for å tjene penger på jordbærplukking:

– Vi så på dem som fattige. Men i Statene møtte jeg derimot tyrkere som var styrtrike. En viktig lærepenge for meg å oppdage individer og ikke møte alle med ett syn, sier hun og legger til at for mange vil det være en nyttig erfaring å reise ut fra Norge for en periode for å få perspektiv på sitt eget liv. Selv har hun bodd på tre kontinenter og i fem land; Vietnam, Norge, Danmark, USA og Spania.

 

Framtiden?

– Jeg har blitt veldig glad i Spania, sier hun nå; – Det er noe med den laid-back-holdningen til livet som er så flott med Spania. Tempoet er lavere her, alle er så stresset i Norge og Nord-Europa.

En annen ting er synet på penger som Helene mener er så mye viktigere i Norge enn her i landet:

– Jeg har bestemt meg for at penger ikke skal bety mye for meg. Jeg er lykkelig her, og jeg er kommet for å bli … og for å dyrke min ”passion” for film.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.