Månedsmagasinet på Costa del Sol
BodyTalk – om kroppens eget økosystem. Det sterkeste og sunneste middelet mot multiresistente bakterier – en menneskeskapt trussel mot oss selv.

BodyTalk - om kroppens eget økosystem. Det sterkeste og sunneste middelet mot multiresistente bakterier - en menneskeskapt trussel mot oss selv.

bodytalk
 
At det har blitt farligere å være innlagt på sykehus enn å dundre hasardiøst av sted mot kjøreretningen i bil, er ingen hemmelighet. Det snakkes det nemlig mye om, og akkurat nå er stemningen litt oppgitt. Bakgrunnen for de multiresistente bakteriene som betyr at vi kan dø av en banal infeksjon etter en lungebetennelse eller en kneoperasjon, er en av våre egne store oppfinnelser: Penicillin. Eller rettere sagt: Uansvarlig overforbruk av noe som ellers var en svært god idé. Det vanskelige valget mellom hensynet til enkeltpasienter og folkehelsen er et kjempedilemma. For det enkelte individ er det jo innlysende riktig å ta antibiotika hvis man er syk. Men hver eneste pille er dårlig for fellesskapet fordi det er med på å skape en resistens,som får de såkalte superbugs til bare å riste hele arsenalet av bredspektret medisin av seg.
 
Mange land har et fullstendigt klondike-aktig forbruk av antibiotika. Spania er et slikt land. Hvem har ikke opplevd småbarnsforeldre dundre av gårde til Urgencia med sitt vinterforkjølte avkom for å hente store mengder antibiotika til ‘å slå ut feberen med’ eller få bukt med det vonde viruset? Har noen glemt å fortelle dem at feber er et sunnhetstegn? Et tegn på at barnets immunforsvar fungerer som det skal ved å ”brenne” bort sykdommen. Og hvem har innbilt dem at antibiotika virker mot virus?
Skremmende, men det er flere og større syndere enn spanske småbarnsforeldre. Nemlig dem som tjener penger på det. Her tar medisinindustrien førsteplassen, mens landbruket kommer på en flott andreplass. Ikke bare bruker de et bredt utvalg antibiotika i fleng og ikke bare til syke dyr. De bruker det også forebyggende(?) og som vekstfremmer.
Andre faktorer er tidens høye reiseaktivitet – særlgi til det populære Asia der det sies at man fra medisinvirksomhetene leder penicillinforurenset spillvann ut i elvene. Altså er det ikke vanskelig å få et par multiresistente souvenirer med seg hjem.
Og så er det jo en økende strøm av flyktninger og innvandrere fra Afrika og Midtøsten som kan tenkes å være bærere av masser av superbugs.
 
Folk dør i dag av banale sykdommer i noe som ligner samme nivå som på begynnelsen av 1900-tallet – før oppdagelsen av penicillin. Det er ikke bare like ille – det er verre. Vi står i en Nemesis-situasjon.
 
Forskerne arbeider under høytrykk med å gjenopplive gamle typer antibiotika – og nedtone deres alvorlige bivirkninger – og hele det byråkratiske apparat kjører med årelange godkjennelsesprosedyrer hos helsemyndighetene, legemiddemyndighetene, etiske råd, osv. I mellomtiden synes jeg vi skal sette våre kropper i stand til å klare oppgavene selv.
 
Vi mennesker er nemlig utstyrt med verdens beste, klokeste og sterkeste forsvarsverk mot sykdomsfremkallende elementer: Vårt immunforsvar. Arbeider det optimalt, uforstyrret og balansert, starter det helt av seg selv direkte angrep mot farlige bakterier, virus, giftstoffer, osv. uten så mye som én eneste bivirkning eller omkostning.
 
Langt den største delen av vårt immunforsvar sitter i fordøyelsessystemet, hvor også den største kolonien av forskjellige mikroorganismer lever – og dermed holder oss i live. Her er det minst 10.000 forskjellige arter med hver sin funksjon. Balansen og sameksistensen blant alle disse bakteriestammene er resultatet av en genial dynamikk mellom en masse mindre økosystemer som alle arbeider sammen. Et lite, men godt eksempel: En tarmbakterie spiser en annen og mindre tarmbakterie, og avfallet (avføringen om man vil) er B6-vitamin. Og på den måten sørger kroppen altså selv for at maskineriet kjører, er sunt og sterkt og dermed klar til kamp, hvis noe ‘fremmed og farlig’ dukker opp.
Det er bare det at denne balansen lett forstyrres av moderne livsstil. Den påvirkes bl.a. av stress, dårlige kostvaner, antibiotika og annen medisinsk behandling, pH-verdien i kroppen, osv., osv. Nettopp den nøyaktige årsaken til ubalansen i immunforsvarets celler er det man kan finne fram til med BodyTalk – og deretter sette kroppen i stand til å rette opp. Oftest er sykdommer (alt fra øyebetennelse og alkoholisme til tarmkreft, MS og autisme) et symptom på ubalanse i mikroorganismenes økosystemer. Disse ubalansene kan være resultatet av brutte kommunikasjonsveier cellene imellom som kan gjenskapes med BodyTalk, samtidig som jeg arbeider med teknikker som setter kroppen i stand til å reparere cellene på DNA-nivå.
 
Av de over 100 billioner celler som et menneske består av, bærer kun ca. 10% menneskelig DNA – resten er bakterier, parasitter, utøy, encellede mikroorganismer – kjært barn har mange navn … Av disse er kun gejnnomsnittlig 10% ‘dårlige’ for oss, mens resten er en integrert del av kroppens økosystemer som f.eks. bifidus og acidophilus i tarmene. I mange tilfeller er de så viktige at vi ville dø uten dem. Likevel jakter vi dem hver dag med både sterk tannpasta og såpe. Heldigvis er munnen og hudens livsviktige mikroorgamismer (kanskje av samme grunn) utstyrt med evnen til å lage et lim som er så kraftig at vi ikke kan børste dem av. Faktisk har det ikke være mulig for industrien å skape et lim som bare nærmer seg denne naturlige versjonen i styrke og holdbarhet. Kult!
 
Hver eneste mikroorganisme har en bevissthet, en funksjon og er et viktig ledd i en kjede av biologiske prosesser. I stedet for å jakte dem, bør vi passe på dem og sikre at de har de best tenkelige vilkår.
 
For mere informasjon om hvordan BodyTalk kan hjelpe deg, er du velkommen til å ringe meg på tlf.: 0034 607 62 91 06 – eller lese mere om BodyTalk på www.norskemagsinet.com. Skriv BodyTalk i søkefeltet og du kan velge mellom BodyTalk-artikler om alt fra hormonelle ubalanser, depresjoner, utbrenthet og stress til spiseforstyrrelser, migrene, fibromyalgi, kreft, diabetes, angst og immunforsvar.
Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.