Månedsmagasinet på Costa del Sol
BodyTalk – om én av det moderne samfunnets vanligste lidelser: Uforklarlige sykdommer

BodyTalk – om én av det moderne samfunnets vanligste lidelser: Uforklarlige sykdommer

web-LD-Maj103
 
Stadig flere mennesker går rundt med smerter, influensalignende symptomer, kronisk tretthet, nakkesleng, uregelmessig hjerterytme, fordøyelsesproblemer eller allergiske reaksjoner som legene ikke kan finne en diagnose på eller en behandling for. For ikke bare å si det som det er, uforklarlig sykdom, kaller man det for funksjonelle lidelser. Det lyder penere og lukter litt av en diagnose.
Jeg ser ofte mennesker på min klinikk som har måttet forlate arbeidslivet pga. slike lidelser. Deres sosial liv er påvirket og de føler seg som en slags kasteball i helsevesenet der den ene undersøkelsen etter den andre ikke gir svar, men bare bekrefter de symptomer som pasienten selv har opplyst om. Det er selvsagt enormt frustrerende for pasienten som til syvende og sist føler at omgivelsene bare betrakter det som innbilninger.
 
Og jo, det finnes mennesker som er født med eller som senere i livet utvikler en sårbarhet, en overfølsomhet kan man si, som gjør dem mer sensible overfor for eksempel stress, emosjonell eller fysisk belastning, miljømessig påvirkning, etc. I begge tilfeller kan det være snakk om epigenetiske faktorer, som er endringer som kan overføres fra en cellegenerasjon til en annen og til og med arves fra en generasjon til den neste. Den slags markører på DNA-strengene kan dukke opp i en BodyTalk-sesjon.
 
Er kroppen stresset og de vanlige kroppsenergiene på bunn, er det ikke nok å behandle symptomene, for selv om pasienten vil oppleve en umiddelbar lindring, kommer lidelsene ofte igjen. Årsaken må finnes, og pasienten balanseres i forhold til den, desensibiliseres overfor det som forårsaker utilpassheten.
 
I en BodyTalk-sesjon dukker det ofte opp noe i omgivelsene som klienten lar seg påvirke av. Det kan være mobiltelefonen som klienten oppfatter som sin trofaste følgesvenn, men som i virkeligheten er en stressutløser – kanskje av den enkle grunn at ringetonen er for hissig, for rask eller for høy. Fordi klienten selv har valgt ringetonen, har han naturligvis ikke hatt den fjerneste anelse om at nettopp den er årsaken til kroppens stressreaksjoner. Men det vet heldigvis kroppen selv, og i takt med at BodyTalk-klienten blir bedre til å fokusere inn på egen kropp, blir han også bedre til intuitivt å fange opp signaler fra kroppen og løse tingene før de utvikler seg til en stressfaktor med psykiske og fysiske problemer til følge.
 
Eksemplet med ringetonen kan umiddelbart synes banalt, men tro meg; det var det ikke for klienten som over en periode på et par år hadde følt seg mer og mer stresset, utviklet søvnløshet, tretthet, manglende selvbevissthet, angst, fibromyalgi, høysnue og hormonforstyrrelser. En kjedereaksjon der psykologisk informasjon ble til biologisk informasjon i kroppen som til sist ropte om hjelp til en full utblåsning.
Akkurat som den gule lampen i bilen som først begynner å blinke litt av og til for så til slutt å lyse konstant. Reagerer vi fortsatt ikke og lar være å kjøre bilen på verksted, ja så kan det ende med at den havarerer. En enkel men relevant metafor.
 
Min «ringetone-klient» hadde oppsøkt ulike leger i månedsvis, tatt forskjellige smertestillende midler, sove- og lykkepiller samt hormontilskudd – uten bedring. Allerede midt under første BodyTalk-sesjon viste kroppen vei til årsaken, og helbredelsen kunne begynne. To sesjoner og tre måneder senere var all medisin ute av kroppen, symptomene var borte og klienten kunne gjenoppta sine sosiale og sportslige aktiviteter.
 
Det er langt fra alltid at så spesielle ting er årsaken til en så lang rekke av lidelser. Ofte ligger det en mer kompleks miks av fysiske, emosjonelle, genetiske og miljømessige påvirkninger til grunn, men man skal ikke underkjenne betydningen av selv små ting som umiddelbart kan forekomme harmløse. Det måtte en klient med nakkesleng nylig erkjenne.
 
Det først som skjedde i den første sesjonen var at hennes vakre fingerring skapte en forstyrrelse i nervecellekommunikasjonen. Hun bar ikke ringen på fingeren, men i et kjede rundt halsen.
«Jeg tar den aldri av», sa hun før jeg rakk å be henne ta det av. «Det er min giftering», sa hun og holdt hardt fast på den. En rekke av det vi i BodyTalk kaller aktive hukommelser dukket opp, og særlig to hendelser viste seg å henge sammen i et kraftfullt mønster, og nettopp dette samholdet var årsaken til nakkeslengsmertene. 17 år tidligere hadde en venn brutt mange års taushet og fortalt henne om hennes manns dobbeltliv med en annen kvinne. Senere samme dag hadde hun med bilen i revers tråkket gassen hardt til bunns, i stedet for å trykke på bremsene. Bilen rygget i høy fart inn i mur. Hodet ble kastet bakover og deretter framover. Etter mange år med voldsomme smerter, kvalme og synsforstyrrelser samt undersøkelser av nakken hos leger i både Spania og England, måtte hun venne seg til diagnosen: Kronisk nakkesleng. Følgelidelsene var mange, og bivirkningene av den smertestillende medisinen bidro til nedsatt livskvalitet.
Etter BodyTalk-sesjonen fortalte klienten at hun hadde følt seg redusert til «forsmådd hustru» etter skilsmissen som også hadde kostet henne noen trinn på den sosiale rangstigen. Ved å bære vielsesringen rundt halsen forsøkte hun å holde fast i det livet som hun ikke selv hadde valgt bort.
I dag har hun tatt ansvar for sitt eget liv. Hun går fortsatt med ringen, som hun nå har en fin balanse med. Men hun har sagt endelig farvel til sitt ekteskap nå mer enn 17 år etter skilsmissen, samt farvel til nakkeslengsmertene som var symptomet på en ekstrem grad av fastlåsthet hos henne. I dag er hun i full gang med å trene opp igjen kroppsholdning samt muskulaturen i nakke, skuldre og rygg. Medisinen er skiftet ut med gode vitaminer, 11 kg har forlatt sidebeina og en ny sommergarderobe er klar til å bli vist fram i den sørspanske sommeren.
 
Vil du bestille tid til en sesjon eller få mer informasjon, er du velkommen til å ringe meg på tlf.: 0034 607 62 91 06 – eller lese mer om BodyTalk på www.norskemagasinet.com. Skriv BodyTalk i søkefeltet og du kan velge mellom BodyTalk-artikler om alt fra depresjoner, utbrenthet og stress til migrene, fibromyalgi, kreft, diabetes og angst.
 
Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.