Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

 

web-LD-Maj144
 
Øynene våre er utsatte og er samtidig et viktig sanseapparat for oss. Derfor har jeg skrevet alle disse artiklene om øynene, de svakheter de oftest kommer til å lide av og hva vi selv kan gjøre for å holde dem i så god form som mulig. Siste kapittel handler om hva vi selv kan gjøre for å forebygge eller hjelpe mot dårligere og aldersbetinget syn som det dessverre fortsatt ikke finnes noen effektiv behandling mot. Medisin, kosttilskudd og livsstilsendring kan hjelpe, men noen egentlig helbredelse er det fortsatt ikke.
Makuladegenerasjon er nedbrytingen av makula, også kalt den gule flekk. Makula betyr flekk på latin. Det er den delen av øyet som tar seg av de finere detaljene; gjenkjenner ansikter, fokusere, ser fjernsyn o.l.
Det er en sykdom i øyets netthinne. Blod/hjernebarrieren fortykkes med alderen, og således hindres den frie passasjen av de mange livsviktige antioksidantene. Som medvirkende årsak regnes røyking, arvelighet, livsstil. Makula (AMD) regnes som én av hovedårsakene til blindhet hos oss som er over 50 år. Ca. hver 10. person over 60 år får lidelsen. Den er like hyppig hos både menn og kvinner. Noen av problemene ved AMD kan avhjelpes med riktige briller, andre med operasjon, mens andre er uhelbredelige. Blindhet sees ikke så ofte.
Ofte rammes ett øye om gangen. Dra til øyenlegen hvis du har vondt i øyet, er blitt mer lysfølsom, eller når noe svømmer rundt i synsfeltet ditt. Synet kan føles sløret eller som om du har et fremmedlegeme på øyet. Ofte fås et forvrengt syn hvor f.eks. dørkarmer og flaggstenger synes buede. Får du flakkende lysglimt som varer mer enn 20 minutter, evt. sammen med at du føler deg utilpass, bør du søke hjelp.
Det er to former for ADM, nemlig en våt og en tørr – og begge gir synstap. Våt ADM utvikler seg raskt. Det er snakk om nye, tynne blodkar bak makula som lekker, og så er det snakk om utvikling av AMD over bare uker eller måneder, mens den tørre AMD trenger lenger tid. Det kan vare flere år før den oppdages. Ved tørr AMD er det avleiringer bak makula. Det gir som regel ikke så voldsomme synsforringelser. Der avleiringene sitter, gir det blanke flekker i synsfeltet. Ca. 90% av tilfellene av AMD hører under den tørre. Den tørre kan i noen tilfeller utvikl

 

e seg til den våte varianten.
Lider du av AMD, kan den generelt bedres ved å endre livsstil med mer mosjon, røykestopp, gode solbriller som blokkerer for UV-stråler, bedre kostvaner samt kosttilskudd med gode vitaminer og gode antioksidanter. Forskjellige undersøkelser viser at riktig kosttilskudd kan forbedre mikrosirkulasjonen i øyet. En undersøkelse blant kvinner viste en økt risiko for makuladegenerasjon hos røykere.

 
 
 
 
Kost
Unngå de vanlige fellene. Spar på fettholdige melkeprodukter, inkludert fete oster. Spis magert kjøtt av god kvalitet. Hold deg unna fete, sukkerholdige matvarer – dem som vi mange ganger nesten lengter etter, f.eks. en deilig kake. Gjør det kun ved sjeldne og festlige anledninger. Unngå margarin og andre oljer med transfettsyrer. Margarin og mange oljer gjennomgår en masse kjemiske prosesser før de ender i våre mager. Steikemargarin inneholder inntil til 35% transfettsyrer, mens plantemargarin inneholder vesentlig mindre, alt etter innholdet av flerumettede fettstoffer. Jo flere flerumettede fettsyrer, jo mindre er innholdet av transfettsyrer. Transfettsyrene anser jeg for å gjøre mer skade enn gavn, pga. alle de prosesser oljen har vært gjennom og alle de kjemiske stoffene som har vært med i prosessen.
Bruk i stedet kaldpressede oljer. Oljen fra første pressing kalles jomfruoljen. Den beste kvalitet kommer, etter min mening, fra økologiske råvarer.
Pas på ved frityrstekt eller grillet mat. Det oppstår lett frie radikaler som kan være sykdomsfremkallende. Varm opp maten på en annen måte eller stek den lett. Det anses av mange ernæringseksperter å være best å steike i kokosolje, smør eller olivenolje, men debatten går livlig rundt dette emnet.
Hold deg unna kunstige søtningsmidler som inneholder Aspartam. Det samme gjelder smaksforsterkeren (MSG) E 621 som er rene giften for øynene dine. Les varedeklarasjonene og vær obs på restauranter som bruker smaksforsterker. Spør før du evt. bestiller maten.
Pass på ved salt. Bruk hovedsakelig en god urtesalt, evt. seltin eller litt Himalayasalt.
Pass alkoholforbruket, et enkelt glass vin til maten er fint, mens for mye alkohol forstyrrer leveren, og – som jeg jo har skrevet mange ganger – hører dårlig leverfunksjon sammen med en tendens til dårlige øyne ifølge kinesisk medisin.
For å forebygge eller kanskje forbedre AMD er det viktig at du er oppmerksom på at kosten din i hverdagen inneholder en masse karotenoider, spesielt dem der innholdet av lutein og zeaxanthiner er stort. Lutein anses for å være en like sterk antioksidant som betakaroten. Lutein finner du i alle grønnsaker med grønne blader, som brokkoli, grønnkål, spinat. Ifølge visse undersøkelser som har vært offentliggjort i British Medical Journal, synes spinat å ha særlig synsbevarende evner, og muligens kan spinat være med på å motvirke degenerasjonen av den «gule flekken» makula.
Zeaxanthin finner du overveiende i gule og oransje frukter og grønnsaker f.eks. gulerøtter, søtpoteter, fersken, gresskarkjerner, mango, aprikoser, m.m. Undersøkelser har vist at folk med høyt innhold av karotenoider har mindre risiko for å utvikle AMD.
Sørg også for gode fullkornsprodukter og at kosten din inneholder godt med feit fisk, blåbær og blåbær.
En masse forskjellige kostretninger er på moten akkurat nå, og det gjør at det for mange er vanskelig å velge. Min anbefaling er at du lytter ærlig til kroppen din og vurderer hvilken mat som er bra for deg.
 
Kosttilskudd
· Kosttilskudd kan motvirke degenerasjonen.
· Etter min mening kan du gjøre mye for øynene dine og i det hele tatt velbehaget ved bare å ta en enkel multivitamin-/mineral tablett av god kvalitet daglig, f.eks. OmniminPure, fra Biosym, Maximum fra Naturdrogeriet,Spektrum fra Solaray, multivitamin fra Pharma Nord og Super+ Total med eller uten jern og K-vitamin fra Mezina.
· Tilskudd av lutein og zeaxanthin som er karotenoider, anses for å hjelpe til med å forsinke utviklingen av AMD. Særlig har lutein vist seg å være viktig for den gule flekken og finnes i en interessant kombinasjon fra Mezina ved navn Bellavista.
· Blåbærekstrakt finnes f.eks. i Blueberry, og lignende produkter (inklusiv Bellavista). Blåbær regnes for en superfood som inneholder en rekke antioksidanter med en masse C- og A-vitaminer.
· Bioflavonoider er i flere forskjellige emner. Finnes bl.a. i Quercitin og rutin. De tilhører komplekset av C-vitamin og øker opptaket av C-vitamin. De styrker blodgjennomstrømmingen i de små blodkarene.
· Ta 500 mg C-vitamin 1 – 2 ganger daglig. C–vitamin hjelper med å lage collagen som styrker kapillærene som gir næring til netthinnen og hjelper til med å gi beskyttelse mot UV-lys. Øyet er det organet som nest etter binyrene inneholder den høyeste konsentrasjonen av C-vitamin.
· Et daglig tilskudd av E -vitamin kan også hjelpe på synet.
· Det kan være en god ide å supplere samtidig med både C – vitamin, E-vitamin og A-vitamin, sistnevnte evt. i form av Betacaroten. Det finnes også kapsler med forskjellige cartonoider, f.eks. i produktet food carotene fra Solaray.
· Et svært spennende karotenoid er Astaxanhin. Det er en mikroalge med et rødt fargestoff. Jeg synes det er noe nær et vidunder stoff som er helt fantastisk til å hjelpe med til å håndtere våre frie radikaler og på den måten hemme oksidasjonen av blodets fettstoffer. Astaxanthin blir nå knyttet til det å kunne hjelpe ved cancer, alderdom og hjerte-/karlidelser, samt andre degenerative lidelser som øyensykdommer.
· Suppler gjerne med ekstra Betacaroten eller kapsler som inneholder flere karotener. Finnes f.eks. i produktet Food Carotene fra Solaray.
· Ta gjerne ekstra Ginkgo Biloba, men bare ved den tørre AMD. Ginkgo er en god hjelp ved lidelser i det perifere kretsløp.
· Ta gjerne tilskudd av omega-3-oljer. Det siste skudd på stammen av fiskeoljer er krill-olje som også inneholder litt astaxanthin som omtalt ovenfor. Krill-olje er utvunnet av små lyskreps som lever i arktiske hav. Omega-3 har stor betydning for synsnerven og netthinnen.
· Både Q 10 og L-Carnitin styrker mitochondriene som er en bestanddel av alle våre celler og kjent som «cellenes kraftverk». Det har vært undersøkelser som har vist at denne kombinasjonen i løpet av 3 – 6 måneder bedrer synet og at denne forbedringen holder.
 
Av Anni Dahms, Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.