Månedsmagasinet på Costa del Sol
Her er politikeren som ikke ville bli statsråd

Her er politikeren som ikke ville bli statsråd

 
Etter høstens valg ble Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos leder for Stortingets Helse- og omsorgskomiteen. Men hun kunne like gjerne blitt Barneminister i den nye Høyre/FrP-regjeringen – om hun hadde villet.
 
– Ja, det lå i kortene at jeg kunne ende opp som minister i den nye regjeringen. Jeg var nok aktuell som ny barneminister, medgir Kari Kjønaas Kjos. Hun bestemte seg for å si nei etter en helhetsvurdering og før den endelige regjeringskabalen skulle legges:
– Jeg var redd jeg ikke skulle klare å si nei til en statsrådjobb dersom partileder Siv Jensen skulle ringe, forteller hun.
Nylig var Kari Kjønaas Kjos (52) hedersgjesten da Málaga FrP avholdt sitt medlemsmøte på Restaurant Regina i Fuengirola. Drøyt 30 partimedlemmer dukket opp for å høre partiets helsepolitiske tungvekter.
– Jeg har vært invitert ned hit tre ganger. Nå måtte jeg bare si ja! Forteller hun.
 
Tredje periode på tinget
Kari Kjønaas Kjos er ingen fersking i politikken. Etter fjorårets Stortingsvalg der hun var Fremskrittspartiets førstekandidat fra Akershus, har hun nå begynt på sin tredje stortingsperiode. Og istedenfor en ministerjobb i den nye blåblå-regjeringen og politisk leder for et departement, ble Kjønaas Kjos valgt til leder for Stortingets Helse- og omsorgskomite.
– Med din tunge helsepolitiske bakgrunn var det vel en jobb som helseminister som fristet mest?
¬– Jeg så ikke på meg selv som kandidat til den jobben. Dessuten er Bent Høie (Høyre) en bedre helseminister enn jeg ville vært. Men vi har et veldig flott samarbeid, svarer Kari Kjønaas Kjos.
Hun forteller hvordan helseminister Høie dagen etter at han hadde vært på Slottet hos kongen, ringte henne som den nye lederen for helse- og omsorgskomiteen og ville diskutere hvilke helsesaker som burde prioriteres av de nye Høyre/FrP-regjeringen.
– Da følte jeg meg betydningsfull, sier hun.
 
– Godt samarbeid i regjeringen
– Regjeringssamarbeidet mellom Høyre og Fremskrittspartiet er enkelt og greit, hevder Kari Kjønaas Kjos: – Vi løfter hverandre opp, for Høyre i regjering er også avhengig av at FrP lykkes.
Men om samarbeidet mellom de to regjeringspartiene måtte gå greit, er samarbeidet med Kristelig Folkeparti og Venstre – regjeringens støttepartier på Stortinget – mer krevende.
– Vi bruker mye tid på dette samarbeidet, sier hun. Ifølge Kjønaas Kjos står imidlertid
de fire partiene svært samlet i synet på norsk helsepolitikk. Når det gjelder miljø- og helsespørsmål, er avstanden mellom de fire partiene større.
– Men samlet bruker vi likevel liten tid på konflikter og uenighet, sier Kjønaas Kjos som hevder at FrPs helsepolitikk i dag er synonymt med regjeringens helsepolitikk.
– Vi har fått bra gjennomslag for mange av våre viktigste saker, sier lederen av Stortingets Helse- og sosialkomite.
 
Viktige saker
En av de viktige sakene som Kari Kjønaas Kjos mener FrP har fått gjennomslag for i regjeringen, er prinsippet om «fritt brukervalg». Det betyr at du som pasient skal få behandling der du vil, enten på en offentlig eller en privat institusjon eller i inn- eller utland. Altså slik at de offentlige pengene følger deg som pasient dit du vil.
– Vi starter opp med dette tilbudet innenfor rusomsorg og psykisk helse fra 2015. Men i løpet av den fire år lange stortingsperioden skal ordningen gradvis utvides og gjelde for hele helsesektoren.
 
Mest opptatt av rusomsorgen
Kari Kjønaas Kjos´ foredrag på medlemsmøtet i Málaga FrP handlet om den norske kommunehelsetjenesten, om eldreomsorg, rus, psykisk helse og rehabilitering. Særlig temaet rus er viktig for Kjønaas Kjos. Det var nemlig dette som i sin tid førte henne inn i norsk politikk, først som kommunestyrerepresentant i Lørenskog kommune der hun og mannen bor og deretter videre til en karriere som stortingsrepresentant:
– Jeg har truffet mange rusmisbrukere og bruker deler av fritiden min på å stille opp for to jenter på 24 år som har problemer med rus. De to har en traumatisk bakgrunn og savner sosialt nettverk. Jeg og mannen min har blitt en slags reserveforeldre, og de to går ut og inn dørene hjemme hos oss.
 
– Vi må ta debatten!
Da Kari Kjønaas Kjos først bestemte seg for å gå inn i politikken, satte hun seg ned og leste gjennom partiprogrammene til de norske partiene. Hun likte Fremskrittspartiets program best, og dermed var valget gjort.
– Jeg leste hele partiprogrammet og fikk med meg punktene om enkeltmenneskets plikter, men også om valgfriheten. Jeg synes partiene på venstresiden i norsk politikk er opptatt av å gjøre mennesker til klienter. Jeg er for å stille krav til mennesker. Vi er der for dem som trenger det, men den enkelte må gjøre jobben selv, forklarer Kjønaas Kjos.
– Når det gjelder rusomsorg vet vi nok til å kunne gjøre de rette tingene, men det blir likevel ikke gjort, hevder hun.
 
For aktiv dødshjelp
Spørsmålet om aktiv dødshjelp har på nytt dukket opp i norsk debatt. Fremskrittspartiet er det eneste norske partiet som er for, og nå mener Kari Kjønaas Kjos at det er på tide at også norske politikere tør ta denne debatten.
– Om vi ikke gjør det, er det dårlig gjort overfor folk i en svært vanskelig situasjon, sier hun med henvisning til dødssyke mennesker som nylig har stått fram i norsk presse med krav om å få kunne dø en verdig død, istedenfor for et smertefullt dødsleie.
– Minst 70 prosent av folk i Norge er for aktiv dødshjelp, viser avstemminger på internett. Da må vi som politikere også kunne ta denne debatten, mener hun.
 
Spania-frelst
I 1983 dro Kari Kjønaas Kjos med reisebyrået Star Tour til Mallorca for å ta sin fire måneder lange reiselederutdanning.
– Jeg er glad i alt det spanske, forklarer hun; spansk mat, språk, vin og øl. Jeg tror jeg har vært på Mallorca til sammen 12 ganger. Men jeg jobbet aldri som reiseleder. Isteden dro jeg tilbake til Norge og giftet meg med min ungdomskjæreste som fortsatt er min mann, forteller hun. Og når hun en gang blir pensjonist, da håper hun å bruke mer tid i Spania:
– Drømmen er at jeg som pensjonist får meg en leilighet på Kanariøyene og kan tilbringe vintrene der!
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.