Månedsmagasinet på Costa del Sol
Galería Yusto/Giner – En hårfin grense mellom kunst og forretning

Galería Yusto/Giner - En hårfin grense mellom kunst og forretning

web112
 
En stor pasjon for kunst og et veletablert privatliv var de to viktigste grunnene til ekteparet Graciela Giner og Juan Pablo Yusto for drøyt to år siden åpnet galleriet Yusto/Giner i Marbella. Med store forventninger til nye og spennende utfordringer fikk ekteparet seg en overraskelse. De hadde på ingen måte forestilt seg den store jobben som ligger bak driften av et galleri. Graciela som er utdannet innenfor juss, hadde aldri i sitt voksne liv vært på arbeidsmarkedet, men hadde dedikert sitt liv til å passe parets barn, men da de fløy fra redet, var Graciela klar til nye utfordringer. Sammen med gemalen ble prosjektet Galería Yusto/Giner satt i gang, og galleriet kunne i mars feire to års jubileum.
 
Hver kunstner er et nytt prosjekt
«Min mann og jeg har alltid interessert oss for kunst, og å åpne et galleri var derfor nærliggende. Men det ligger mange overveielser bak vår beslutning. Her er det jo ikke snakk om en alminnelig virksomhet der man bestiller et bestemt antall varer til sitt lager og deretter begynner å selge til kundene», forklarer Graciela. Som innehaver og direktør av Galería Yusto/Giner har Graciela fått en annerledes hverdag som nå består i å velge ut kunstnere og det å ivareta kunstnernes interesser, promovere verkene, samt søke opp kunstsamlere, investorer og vanlig kunstinteresserte personer.
«En kunstner har vanligvis maleriene utstilt i galleriet i fire til seks uker. Selges det ingen malerier under utstillingen, har jeg ikke gjort arbeidet godt nok, og da er det verken penger til kunstneren eller galleriet. Derfor er det viktig å kunne balansere den aktuelle kunstnerens verker med kundenes ønsker. Det er ikke en enkel oppgave å skulle sjonglere forskjellige kunstnernes ønsker med virkelighetens etterspørsel. Jeg verdsetter alle de årene jeg har tilbragt sammen med mine barn. Erfaringene gir meg det psykologiske verktøyet som kreves for å ha med svært annerledes personligheter å gjøre. Dessuten er jo ikke alle spanjoler, men kommer fra alle steder i verden, alle med hver sin kulturelle bagasje. Det krever til tider en stor porsjon tålmodighet, for samtidig er hver enkelt kunstner et av galleriets barn, som skal passes som våre andre barn. Vi tar kunstneren med på kunstmesser rundt omkring i Spania og i utlandet og promoverer deres kunst», fortsetter Graciela.
Fra kunstneren kontaktes, til vernissasje avholdes i galleriet, kan det fort går et år. «Det er en langvarig prosess, men det er det verdt når først maleriene henger på galleriets vegger. De fleste kunstnerne vi er i kontakt med, er svært glade for vårt galleri som er stort og har god takhøyde. Samtidig er beliggenheten i industrikvarteret La Ermita i Marbella med på å gi galleriet en spesielt rå look», forklarer Graciela som spesielt valgte industrikvarteret i stedet for et lokale i Marbella by der det er vanskelig å finne et sted som er egnet til galleri. Det er hennes drøm at industrikvarteret med tiden vil bli attraktivt for andre forretningsfolk og ser gjerne at restauranter, dekorasjonsbutikker og andre forretninger blir naboer til galleriet.
«Den rå look´en harmonerer med kunstnerne og utstillingene som ofte er et uttrykk for deres aller innerste følelser og tanker, altså kunstnerens rå og rene personlighet», avslutter hun.
 
web111
 
Yusto/Giner forteller en russisk historie
Fram til 20. mai stiller den andalusiske kunstneren Miguel Gómez Losada fra Córdoba ut på Galería Yusto/Giner med samlingen «Una historia rusa» (en russisk historie) på litt over 30 oljemalerier. Miguel Gómez Losada har tidligere stilt ut i andre gallerier i Madrid og andre store spanske byer, samt på messer for nåtidskunst rundt om i Spania. Han er også kjent for sine veggmalerier, det han kaller kollektiv samvittighet uttrykt gjennom kunst, i flere byer i Spania, særlig i Córdoba.
Hans samling av verker tar utgangspunkt i tolkninger av barndomsminner fra hans fars fortellinger om reiser i Russland på 1960- og 1970-tallet.
«Min samling av malerier er basert på mine barndomsminner fra min fars mange fortellinger om sin tid i Russland», forklarer kunstneren. Samlingen er preget av tåkete motiver og utstråler noe som kunne tolkes som nostalgi og sorg etter tapet av kunstnerens far. Men ifølge kunstneren er budskapet det motsatte, nemlig å la hvert individ skape sitt eget eventyr utfra de illustrerte motivene. Det tåkete motivet er en oppfordring til hver person om å skape sitt eget eventyr. I tåkene ligger den ufortalte historie. Her er det ikke snakk om et romantisk budskap, men derimot en rå virkelighet som kan utvikle seg i den retning publikum ønsker seg. Kunstneren har fjernet det søte, sukkeret, og gir dermed publikum muligheten for selv å tilsette de ingrediensene som må til for å skape et eventyr, enten det viser seg å være en romantisk eller tragisk reise i det ukjente.
Utstillingen Una historia rusa av Miguel Gómez Losada kan oppleves i Galería Yusto/Giner fram til 20. mai.

Du finder Galería Yusto/Giner i industrikvarteret La Ermita på calle Madera 9 i Marbella. Se kørselsvejledning på galleriets hjemmeside www.yusto-giner.com eller ring på 951 507 053 (engelsk/spansk).
Av Louise Kathrine Pedersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.