Månedsmagasinet på Costa del Sol
Pastor John Agersten, Påsken – en glad høytid

Pastor John Agersten, Påsken – en glad høytid

web61

– Påsken er den aller viktigste kristne høytiden. Den handler om lidelse, men også om Jesus´ oppstandelse. 1. påskedag er en gledesdag eller «seiersdag», forklarer pastor John Agersten.
 
I mai tar John Agersten (73) og kona farvel med pinsemenigheten Skandinaviska Turistkyrkan på paseo´en i Fuengirola. Da har han vært pastor i tre år, og nå bærer det hjem til Norge.
Agersten har selvsagt fått med seg de store spanske påsketradisjonene, men han synes Jesus får for liten plass innenfor den spanske, katolske kirken til fordel for Jesus´ mor; María.
– I og med påsken åpnet Jesus en ny og direkte vei til gud for oss mennesker. Han døde for våre synder, forklarer Agersten som viser til at katolikkene ber ofte gjennom María og helgenene.
 
Påskekrim og påskefjell…
For nordmenn flest er det kanskje ikke påsken som kristen høytid som i dag er viktigst. Isteden snakker vi vel så gjerne om påskeferie, påskefjell og påskekrim, bl.a. Agersten er ikke kritisk til at folk drar til fjells i påsken, for det finnes jo mange og gode muligheter for å kombinere fjell og vidder med noen gudsord på veien. Men en Jo Nesbø-bok finner du ikke i bagasjen når Agersten drar på påskeferie. En bibel, derimot…
– Påsken føles annerledes i dag enn for 30-35 år siden, sier Agersten og antyder at mye kan være på avveie i forhold til det som påsken virkelig handler om. For pastoren og hans pinsemenighet handler påsken om å lese evangeliene for å lære om hva som skjedde i påsken.
 
20(14) – spørsmål til John Agersten
 
1. Hvordan påvirker den økonomiske krisen i Spania deg og ditt liv?
– Den har nok liten eller ingen påvirkning på min hverdag.
 
2. Tror du på noen snarlig lysning i spansk økonomi og lavere arbeidsledighet?
– Det er vanskelig å se en snarlig løsning på problemene, men jeg synes det blir tatt grep som gjør at man føler at det er mulig med en sakte forbedring, både når det gjelder økonomien og arbeidsledigheten.
 
3. Er korrupsjon et problem i Spania? Stoler du på politikerne?
– Korrupsjon har nok vært et stort problem, men jeg velger å tro at ting er mer transparente og kontrollerbare nå. Med det kommer nok til å ta tid å få dette ut av kulturen. Jeg følger lite med i spansk politikk.
 
4. Tyrefekting – kultur eller ukultur? Er du for eller mot?
– Jeg har aldri vært på tyrefekting og kommer heller aldri til å gjøre det. Tyrefekting er nok en del av den spanske kulturen som nå bør bli historie.
 
5. Hva er det beste med Spania?
– Klimaet er godt med mye sol og mye varme. Det finnes mange fine historiske steder å besøke. De forteller om en lang og rik historie.
 
6. … og hva er det verste?
– Å se arbeidsløsheten og alt den fører med seg.
 
7. Hvilket menneske har du som ideal?
– Mitt ideal er Jesus Kristus. Måten han levde på er et eksempel til etterfølgelse.
 
web62
 
8. Hva er ditt største ønske og mål for 2014?
– I mai avslutter jeg min treårsperiode som pastor her i Turistkirken i Fuengirola. Nå ser jeg fram til å reise, bl.a. til USA og Israel.
 
9. Frykter du klimaendringene? Er de naturlige eller menneskeskapte?
– Jeg tror mest på at klimaendringene er naturlige, men det er klart at C02- og andre utslipp også har betydning for klimaendringene.
 
10. Ditt spanske favorittmåltid?
– Det må bli ulike typer tapas, særlig albondigas og tortilla. Det aller beste jeg har smakt er dadler med bacon rundt.
 
11. Hva slags dingser kan du ikke unnvære?
– Laptop´en uten tvil. I dag er jo datamaskinen et arbeidsredskap som jeg bruker mye og som jeg er helt avhengig av. I den grad gitar er en «dings» er jeg også avhengig av den. Jeg fikk elektrisk gitar i gave til 70 års dagen.
 
12. Er du opptatt av hva du spiser og hvor sunt eller usunt det er?
– Nei. Jeg er ikke mye opptatt av det. Jeg har ikke problemer med vekten heller. Men jeg prøver å være nøye med å få i meg nok vitaminer.
 
13. Er du redd for å dø?
– Nei. Jeg har fått tryggheten og har mitt håp, for jeg tror at det som kommer etterpå blir så mye bedre.
 
14. Én gang Spania, alltid Spania?
– Nei. Men jeg kommer utvilsomt tilbake. Etter så mange år som misjonær i tropene i Peru og som pastor her i Spania, er jo ikke den norske vinteren så mye å trakte etter.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.