Månedsmagasinet på Costa del Sol
Andalucías første kvinnelige regjeringssjef erklærer krig mot korruptsjonen

Andalucías første kvinnelige regjeringssjef erklærer krig mot korruptsjonen

Susana Diaz 1 PSOE-Andalucia
 
Med 58 for og 48 stemmer mot er Susana Díaz Pacheco valgt til ny sjef for den andalusiske regjeringen, La Junta de Andalucía. Hun kaster seg ut i jobben med løfter om fornyelse og åpenhet. Et budskap som skal skape tillit til det skandalerammede Partido Socialista Obrero Español i Andalucía (PSOE) som er satt i forbindelse med alvorlige tilfeller av korrupsjon.
 
Flere enn 100 personer er arrestert i det som betegnes som Spanias største korrupsjonsskandale. ERE-saken som den kalles, involverer høytstående embetsmenn, kokain, avtaler under bordet og bedrageri for rundt 140 millioner euro. Det lyder som en scene fra en Hollywood-film, men i Andalucía overgår virkeligheten fiksjonen. Saken som dukket opp for snart to år siden, er et eksempel på den omfattende korrupsjonen som fortsatt foregår i Spania.
 
Lureri og bedrageri
I en periode fra 2001 til 2010 ble penger fra fondet «Expediente Regulador de Empelo» (ERE) som var tenkt som støtte til næringslivet, kanalisert ut og i hendene på høytstående politikere og deres allierte. Av nesten 140 millioner euro, ble ca. 50 millioner sluset ut i form av ulovlige returkommisjoner der bestemte firmaer og embetsmenn fikk en betydelig merbetaling for sine arbeider. 73,8 millioner euro ble nedskrevet som «hjelp» til virksomheter, og 12,3 millioner euro ble brukt på høye førtidspensjoner til 126 personer som aldri hadde vært ansatt i de firmaene som fikk tildelt pengene. At det skulle gå ti år før korrupsjonen kom fram i lyset, henger sammen med den manglende kontrollen med administrasjonen av pengene fra andre enn de personene som hadde ansvar for å fordele dem.
En av politikerne som sto for håndteringen av pengene er tidligere minister for Arbeid og sysselsetting, Francisco Javier Guerrero. Pengene ble utbetalt til høyre og venstre og snart var et beløp som i norske kroner lå langt over én milliard, forsvunnet ned i lommene på korrupte politikere og deres bekjente.
 
Susana Díaz skal symbolisere forandring
Om den tidligere regjeringssjefen José Antonio Griñán, kjente til den omfattende korrupsjonen er fortsatt uklart. Han trekker seg fra posten som regjeringsformann på grunn av personlige belastninger i forbindelse med saken, og fordi han ønsker at det ikke skal herske tvil om den andalusiske regjeringens integritet. Han har uttalt at det trengs forandringer og nye visjoner innenfor regjeringsmurene. Og det skal den 39 år gamle Susana Díaz, Andalucías første kvinnelige regjeringssjef, symbolisere.
Hennes partifelle Javier Garcia León, mener også at hun står for den fornyelsen som PSOE trenger.
«Hun er symbolet på modernitet og tradisjon. Hun er andalusier med stort A. Hun er ung. Hun er kvinne, og så er hun en svært erfaren politiker,» sier han.
Den betraktningen er Katia Westerdahl fra det konservative Partido Popular (PP) ikke enig i. Hun mener det er det samme som å fylle ny vin på gamle flasker.
«Susana Díaz er kanskje et nytt image, men fortsatt en del av det samme gamle partiet. Og man må ikke glemme at hun ble utpekt som ny regjeringsleder av Griñián som kan plasseres tett på hele ERE-skandalen», poengterer hun.
Om Susana Díaz er en fornyelse, eller bare mer av det gamle PSOE, vil tiden vise. Men uansett hvilket politisk synspunkt man har, er det ingen tvil om at Díaz er en ambisiøs kvinne. Hun har uttalt at hun vil få stabiliteten tilbake i det skandalerammede sosialistpartiet, og en ny hard strategi er lagt der bekjempelsen av korrupsjon innenfor de politiske rekker er hennes merkesak.
«Kampen mot korrupsjonen skal foregå uten stans og med en iherdighet som skal svare til det sinne og den mistillit det andalusiske folket føler,» heter det fra Susana Díaz i et intervju i den spanske avisen ABC de Sevilla. Det skal blant annet skje i form av et forbud mot private donasjoner til politiske partier og planer om å ta med borgerne i økonomiske beslutninger. To tiltak som skal skape gjennomsiktighet, som er det ordet som danner hjørnestenene i den nye regjeringsstrategien.
 
Kvinnen i front for den nye regjeringen
Susana Díaz er kjent som en beinhard politiker. Kollegaene beskriver henne som kvinnen som alltid vinner diskusjonene og som målrettet går etter det hun vil ha. Díaz er den eldste av fire søstre og siden 2002 har hun vært gift med José María Moriche som arbeider for produksjonsselskapet ZZJ. Hennes karriere begynte i PSOEs ungdomsparti i Sevilla i en alder av 25 år, og siden den gang har det sosialistiske partiet vært en sentral del av hennes liv. Hun nådde et høydepunkt i sin karriere da hun i 2008 ble valgt inn i det andalusiske parlamentet som representant for Sevilla. Og i 2010 kom hun et skritt nærmere toppen da hun ble valgt til Secretaria del Organización del PSOE Andalucía. Det skulle likevel bare gå to år før hun igjen fikk muligheten for å stige i gradene. Hun ble utnevnt til visestatsminister i 2012 da Rafael Velasco måtte gå av etter at det kom fram at hans kones firma hadde donert penger til La Junta de Andalucía. Siden da har Susana Díaz vært tidligere regjeringssjef José Antonio Griñáns nærmeste allierte. Så da en etterfølger skulle pekes ut, var hun det naturlige valg. Andalucías nye frontkvinne ble offisielt utnevnt 7. september og sa i den anledning: «Jeg vil føre politikk for åpne vinduer slik at jeg kan høre stemmene fra gaten.»
Kommentaren skal overbevise det andalusiske folket om at regjeringen vil handle i deres interesse. Hun har skiftet ut embetsmenn og skapt en ny regjering, men spørsmålet er om hun kan skape ny tiltro til PSOE i Andalucía.
 
Av Christine Petersen, christine@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.