Månedsmagasinet på Costa del Sol
Korte nyheter februar 2013Utvidelsen av Bioparc i Fuengirola antas å være ferdig i løpet av våren.

Bioparc i Fuengirola udvides med 2.000 m2
Zoologiske hage i Fuengirola, Bioparc, har investert over 700.000 euro til å utvide hagen med 2.000 kvadratmeter. En del av det nye området vil bli avsatt til dyr fra Madagaskar, Ekvatorial-Afrika og Sørøst-Asia. Arbeidet antas å være ferdig sent på våren og vil blant annet medføre en ny innbygger, komodovaran, som er den største og farligste øglearten i verden. Men andre nye arter er også på vei til Bioparc Fuengirola.
Utvidelsen betyr også at mange dyr som allerede bor i hagen får mer plass, det samme gjelder de mange besøkende.
Med de ekstra kvadratmeterne blir Bioparc den største i Andalucía og den tredje største i Spania.
På nåværende tidspunkt huser Bioparc over 130 forskjellige arter, hvorav den mest sjeldne er sumatratigeren som står på listen over truede dyr.  
Bioparc er kjent for sitt store arbeid for å hjelpe truede dyrearter, samt å gi hagens dyr de aller beste forhold. Innsatsen har blant annet ført til at både lemurunger, pygmeflodhester, blå dykkerantiloper og en orangutang har kommet til verden i hagen.


Over 1.300 jordskjelv på seks måneder i Jaén-provinsen.

Jaén-provinsen rammet av 10 jordskjelv på en kveld
5. februar om kvelden ble den lille landsbyen Torreperogil i Jaén-provinsen i den nordøstlige delen av Andalucía rammet av 10 jordskjelv.
Det første jordskjelvet ble registrert allerede klokken 21.00, og tre av de ti målte over tre på Richters skala. Det kraftigste skjedde kl. 21.24 og målte 3,7.  
Antallet jordskjelv i provinsen har steget kraftig det siste halvåret med over 1.300 jordskjelv, og flere forskere mener at den økende aktivitet skyldes ulovlige gassboringer i området. Andre eksperter mener likevel at de mange jordskjelvene har en naturlig forklaring, og at de skjer på grunn av et naturlig økt trykk mot jordskorpen, noe som igjen fører til mindre jordskjelv.


11 prosent av prisen.

Billigere å ta toget
Fra 8. februar ble det billigere å reise med lyntoget AVE. I gjennomsnitt har prisene falt med 11 prosent, men det er også mulig å kjøpe klippekort til ti turer med rabatter på inntil 35 prosent.
Årsaken til priskuttet er at belegget på visse strekninger ikke er på mer enn 50 prosent, og man håper nå at lavere priser skal få opp passasjertallene med 10 prosent.


Det er nå 1.102.398 arbeidssøkende andalusiere.

Flere arbeidsløse i januar
Antallet arbeidsløse steg igjen i januar. I Andalucía mistet 18.569 personer arbeidet, hvilket betyr at 1.102.398 personer nå står uten arbeid. Det tilsvarer en økning på 1,71 prosent i forhold til måneden før.
På landsplan ble ytterligere 132.055 personer arbeidsløse, og det er en økning på 2,72 prosent i forhold til desember.
Nesten fem millioner spanjoler, eller godt over 26 prosent av arbeidsstyrken, er nå uten arbeid.


Grafen viser utviklingen i arbeidsløsheten i Andalucía i perioden 2011-2013.

Cádiz-provinsen hardt rammet av den økonomiske krisa
Ser man på provinsene i Andalucía, er Cádiz-provinsen den som er hardest rammet av arbeidsløshet, og her har både virksomheter og fagforeninger begynt å vise sine frustrasjoner gjennom streik etter streik. Cádiz topper de andre provinsene i Andalucía med en arbeidsløshet på nesten 41 prosent. I en undersøkelse fortatt av EPA går det fram  at i 75.000 familier i Cádiz-provinsen har ikke et eneste familiemedlem lønnet arbeid. Og ifølge Røde Kors led 8.000 av de 33.000 som ble hjulpet av organisasjonen siste år, av feilernæring.
På landsbasis ligger Cádiz-provinsen 14 prosentpoeng over den gjennomsnittlige arbeidsløshetsprosenten i Spania og fem prosentpoeng over den gjennomsnittlige arbeidsløshetsprosenten i Andalucía.
Av 1.245.164 innbyggere i provinsen har bare 341.400 innbyggere arbeid, mens 233.600 er arbeidsløse.


Iñaki Urdangarin sees her med kong Juan Carlos.

Kongehuset distanserer seg fra korrupsjonsanklaget svigersønn
Spanskekongens korrupsjonsanklagede svigersønn, Iñaki Urdangarin, har nå blitt fjernet fra kongehusets hjemmeside, www.casareal.es. Hans biografi er ikke lenger å finne på hjemmesiden, og det samme gjelder bilder fra hans og prinsesse Cristinas forlovelse og bryllup.
Dermed har kongehuset distansert seg ytterligere fra Urdangarin som nå i mer enn ett år ikke lenger har representert det offisielle Spania.
Årsaken er fortsatt saken mot Urdangarin, som forøvrig har vært tidligere profesjonell håndballspiller og spilt på det spanske landslaget, men som nå er anklaget for korrupsjon i forbindelse med sin organisasjon, Instituto Nóos. Den skulle fungere som en ideell organisasjon, men Urdangarin er mistenkt for å ha brukt den til å svindle til seg flere millioner euro, bl.a. ved å ta overpriser for å arrangere turisme- og sportskonferanser for myndighetene i Valencia og på de Baleariske øyer. Han skal ha lurt til seg 3,7 millioner euro fra førstnevnte og 2,3 millioner euro fra sistnevnte.
Saken ble kjent i slutten av 2011, og siden da er Urdangarin blitt avhørt flere ganger mens myndighetene har funnet tilsynelatende hemmeligholdte bankkonti i Sveits tilhørende svigersønnen. Samtidig antas han å ha vasket pengene via boligselskapet Aizoon som han eier sammen med prinsesse Christina.
Hans forretningspartner Diego Torres hevder at prinsesse Cristinas privatsekretær, Carlos García Revenga, kjente til aktivitetene i eiendomsfirmaet. García Revenga er dessuten også prinsesse Elenas privatsekretær.
Byrådet i Palma har bestemt at hvis Urdangarín skulle bli kjent skyldig, vil man insistere på at pengene blir tilbakebetalt, og kan han ikke selv betale, vil man be kongehuset finne pengene.
Iñaki Urdangarin som i dag bor i Washington sammen med prinsesse Cristina og parets barn, skal 23. februar avhøres nok en gang ved domstolen i Palma.


Økonomiminister Luis de Guindos i parlamentet.

Ikke nødvendig med flere nedskjæringer
Den spanske økonomien trenger ikke flere nedskjæringer, mener økonomiminister Luis de Guindos fra PP. Han har også uttalt at han ikke tror at Spania vil gjøre bruk av den andre hjelpepakken som EU har tilbudt.
De mange nedskjæringene som det konservative regjeringsparti har innført det siste året skal være nok til at landet når sitt mål – et underskudd i år på mindre enn 4,5 prosent av bruttonasjonalproduktet – som er satt med EUs godkjennelse.

”Spania trenger ikke hjelp, og målet for dette året er oppnåelig,” het det i et intervju i forbindelse med World Economic Forum i Davos der den optimistiske økonomiministeren fortsatte: ”Oppfatningen av spansk økonomi er blitt bedret, og den vil i løpet av de neste uker og måneder bli enda bedre.”


Andre spanske byer har allerede satt ned den tillatte farten til 30 km i timen.

30 km i timen i Marbella
Byrådet i Marbella overveier nå å begrense den tillatte hastigheten i byen til 30 km i timen, skriver Diario Sur.
Forslaget kommer fra venstrefløykoalisjonen IU, og det er blitt godt mottatt av de andre partiene, inkludert det største partiet, PP. Først må man likevel vurdere om farten bare skal begrenses i deler av byen, eller om den skal gjelde hele bysonen.
Formålet er å bedre byens miljø, men også å øke sikkerheten. Statistikker forteller at en fotgjenger har 50 prosent større sjanse for å overleve dersom vedkommende blir kjørt ned av en bilist som kjører 50 km i timen, mens sjansene for å overleve øker til 95 prosent hvis bilisten kjører 30 km i timen.
Forslaget forsvares dessuten med at bilistene vil komme til å oppleve at de rent faktisk vil komme raskere fram, fordi det vil bli mindre og færre trafikkpropper i byen.


Et spansk Hercules-fly endelig på vei til Mali.


Spanske fly og mannskaper til Mali
Med eskaleringen av konflikten i Mali har Spania sendt av gårde et transportfly som skal støtte opp om den franskledede aksjonen mot radikale islamister som herjer det vestafrikanske landet.

Ifølge El País skulle det likevel tre telefonoppringninger til før den spanske utenriksministeren Pedro Morenés (PP) tilbød sin franske kollega Jean-Yves Le Drian, å stille et fly – et transportfly av typen Hercules 130 – til rådighet. Avisen sammenligner Spanias trege reaksjon med den raske støtten fra andre land, bl.a. Danmark som man mener hjelper til like mye som Spania på tross av at det har et befolkningstall som er rundt 90 prosent mindre end Spanias.
Den spanske regjeringen har også sagt ja til å la Frankrike og andre land bruke spansk luftrom og spanske lufthavner under aksjonen og til å sende 40 – 50 militærpersonell til det vestafrikanske landet der de skal delta i den europeiskledede treningen av Malis egne soldater.
Ingen spanjoler var involvert i gisseldramaet i Algerie, men ifølge utenriksministeriet bor 929 spanjoler i Algerie og 95 i Mali.
Forsvarsministeren har avvist at Frankrike skulle ha klaget over Spanias trege beslutning.
”Spania er forpliktet til å delta i Mali. Vi skal stå sammen med våre allierte,” sa Pedro Morenés i forbindelse med offentliggjøringen av regjeringens beslutning om å bidra i kampen mot radikale islamister og terrorister i det nordlige – og vestlige Afrika, en konflikt som ministeren mener truer både Spanias og resten av verdens sikkerhet.


Organisert dyrkning og distribusjon av marihuana rullet opp av politiet.

Sju personer arrestert for dyrking og salg av marihuana
Nasjonalpolitiet har arrestert sju personer i Fuengirola og i resten av Málaga-provinsen for dyrking og salg av marihuana. Arrestasjonene skjedde som en del av operasjon Ramses, og det lyktes politiet å beslaglegge 2.900 marihuanaplanter. Politiet har tidligere i samme sak arrester 17 personer i Zaragoza, Barcelona, Málaga og Granada. Alle de arresterte var implisert i dyrking og videresalg av marihuana til hele Spania.
Det var mistanken til en gruppe nederlandske borgere som førte til arrestasjonene. Politiet opplyser at det var snakk om store mengder marihuana som ble dyrket under svært profesjonelle kår der det ble brukt kompliserte elektriske installasjoner, kjøleanlegg og store filtre slik at lukten ikke slapp ut. Politiet hadde tidligere undersøkt fire boliger i henholdsvis Mijas og Cártama der man fant disse profesjonelle dyrkningsmetoder.  Et av stedene ble marihuanaen dyrket i en kjeller på 128 kvadratmeter ved siden av et swimmingpool.


Hans arvinger ble allerede i 2011 beordret til å tilbakebetale 100 millioner euro.

Kommunen i Marbella vil beslaglegge 150 eiendommer som tilhører Jesús Gils arvinger
Byrådet i Marbella har anmodet revisjonsdomstolen om å beslaglegge 150 eiendommer som tilhører arvingene til den tidligere ordføreren i kommunen, Jesús Gil y Gil. Han var ordfører fra 1996 til 2002 for sitt eget parti, GIL.
Eiendommene omfatter 43 næringseiendommer, seks pleiehjem, fem byggetomter og 96 parkeringsplasser i hhv. Marbella, Torremolinos og Madrid. På papiret tilhører de selskaper der Gils barn, Jesús, Fernando, Miguel Ángel og María Ángeles Marín Gil, er medeiere.
Byrådet, ledet av den nåværende ordføreren Ángeles Muñoz fra PP, forsøker dermed å få arvingene til å reagere på en rettskjennelse som ble avsagt i 2011. Den krever at arvingene tilbakebetaler 108,3 millioner euro som urettmessig skal ha blitt overført fra kommunen til fire forskjellige selskaper og derfra videre til Gil.
Ulovlighetene fant sted da Marbella ble arena for den massive korrupsjonen i forbindelse med byplanlegging og bestikkelser, og mens Gil lanserte seg selv som et politisk alternativ til de andre og større partiene i landet. Det var begynnelsen på korrupsjonsskandalen som i dag er kjent som Malaya, der 95 politikere, embetsfolk og forretningsfolk er anklaget.
Gil døde av hjerteinfarkt i 2004 da han for lengst var avsatt og tiltalt for korrupsjon, og dersom domstolene finner at arvingene til Gil har nydt godt av hans bedragerier, står de til ansvar og må tilbakebetale pengene.


Eksportmarkedene er viktige for at store spanske virksomheter kan overleve også i 2013.

Store virksomheter overlever på grunn av eksportmarkedene
Fjoråret var svært vanskelig for alle virksomheter. Samtidig varsler 2013 mange utfordringer og like økonomisk vanskelige tider som i 2012. Dette til tross, har det lykkes de store virksomhetene i Andalucía å holde seg over vannskorpen. Det skyldes suksessen på eksportmarkedet. Og i 2013 vil det også være de spanske virksomhetenes aktiviteter på eksportmarkedene som vil avgjøre deres muligheter for å overleve.
De to største entreprenørselskapene, Sando og Vera, har i gang flere byggeprosjekter i Columbia, Marokko, Polen og Algerie. Vera har likevel på nasjonalt plan vært nødt til å gå til midlertidig betalingsstans, men håper at de gode resultatene på eksportmarkedene kan få virksomheten på rett kjøl igjen.
Også solenergifirmaet Isofotón har stor suksess i Sør-Amerika, og eksportørene av gris, Famadesa og Faccsa, vokser stabilt på eksportmarkedene.
Den virksomheten som har klart seg aller best i 2012, er Hojiblanca som produserer og eksportere olivenolje.
Felles for alle virksomhetene er at de forventer at 2013 vil bli like hardt, om ikke hardere på det spanske innenlandsmarkedet, mens veksten på eksportmarkedene vil være der inntektene skal hentes.


Spøkelseslufthavnen i Castellón har ikke sett et eneste fly på snart to år.

Spøkelseskjøper av spøkelseslufthavn?
De skrives nå ytterligere et kapittel i den bisarre historien om den ubenyttede lufthavnen i Valencia-regionen.
Lufthavnen i Castellón er på forhånd et trist eksempel på de gigantiske beløpene som lokale myndigheter i løpet av toppårene brukte på å oppføre bygninger og infrastruktur. Noen ganger for selv å tjene penger eller oppnå prestisje, slik som trolig var tilfellet med denne lufthavn.
I mars 2011 ble den offisielle innvielsen avholdt av myndighetene, anført av formannen for lufthavnsselskapet Aerocas, Carlos Fabras, og den daværende formannen for den regionale regjeringen, Francisco Camps (PP). Lufthavnen hadde foreløpig kostet 150 millioner euro. Men nå, snart to år senere, har man fortsatt ikke sett et eneste fly i lufthavnen. Det skyldes bl.a. at den ikke overholder samtlige normer og sikkerhetskrav for en lufthavn, f.eks. er snuplassen ved enden av starts- og landingsbanen for liten. Det skal skyldes en regnefeil. Den må nå først graves opp og legges om før lufthavnen kan få tillatelse til å operere. At det fortsatt ikke har skjedd, skyldes nok at flyselskapene ikke akkurat har stått i kø for å benytte lufthavnen.
Carlos Fabras er også i rampelyset på grunn av anklager om korrupsjon i sin tid som formann for provinsstyret for PP i Castellón. I dag er han også utsatt for hån  fordi den gigantiske statuen som nå pryder plassen foran den tomme lufthavn, er blitt oppført på hans ordrer. I tillegg sies det statuen skal forestille ham selv, med et fly på hodet.
En gruppe spanske og libyske investorer skal nå ha vist interesse for å kjøpe lufthavnen. De skulle være klare til å legge 200 millioner euro på bordet, heter det fra Carlos Fabras som fortsatt leder selskapet som driver lufthavnen uten fly.
Ifølge avisen El Mundo er den nåværende formannen for den regionale ledelsen, Alberto Fabra, også han fra konservative PP, ikke enig. I stedet for 200 millioner euro mener han at det er snakk om langt mindre.
”Det er mindre enn 100 millioner,” uttaler Fabra som mener at tallet er litt upresist fordi utgiftene til endringen av start- og landingsbanen må trekkes fra, og det samme må omkostningene i forbindelse med andre installasjoner som enten må på plass eller skiftes ut før lufthavnen endelig vil være i stand til å motta sitt første fly.


Mercadona donerer matvarer til borgere som ikke har penger til mat.

Mercadona gir bort matvarer til folkekjøkken i Sevilla
Flere og flere spanjoler har ikke lenger penger til å kjøpe mat og henvender seg derfor til de etter hvert så mange folkekjøkken rundt om i landet. Men jo lenger køene blir, jo mindre mat er det til de mange sultne borgerne.
Derfor har den nasjonale supermarkedkjeden Mercadona i Sevilla nå bestemt seg for å gi bort matvarer  som holder på å gå ut på dato eller der innpakningen har gått i stykker. En talsmann for Mercadona forsikrer at det er snakk om matvarer av god kvalitet, men som ikke lenger kan selges i supermarkedet.
Ved to andre anledninger har Mercadona gitt bort mat til folkekjøkken, men det er nå snakk om et permanent initiativ som skal hjelpe borgere som ikke lenger har råd til mat eller drikke.
Det første folkekjøkken som mottar hjelp fra Mercadona er Comedor Social de Triana som hver dag hjelper 300 borgere.
Mercadona sørger også for transport av varene til de forskjellige folkekjøkken i Sevilla. Lignende initiativ er allerede i gang eller på vei til andre byer i Andalucía og resten av landet.


En kjedelig parkeringsplass ble kulisse for dramatisk hendelse.

Kjørte ned mann to ganger
Noen av de handlende i supermarkedet Lidl i Churriana ved Málaga ble en lørdag formiddag vitner til en usedvanlig og dramatisk hendelse.
Det var en 45 år gammel kvinne, forhenværende betjent ved Policía Local, som ganske enkelt kjørte ned sin eksmann på parkeringsplassen. Da han lå på asfalten, kjørte hun over ham nok en gang. Det var ifølge avisen Diaio Sur en politimann som hadde fri og var ute for å handle, som fikk stoppet kvinnen og dermed forhindret ytterligere påkjørsler.
Mannen, 52 år gammel, hadde flere blødende sår og brekte ribbein, og han ble kjørt til Hospital Carlos Haya i Málaga.


Nyt talent til Málaga CF.

Ny Kaka til Málaga
Málaga CF ruster opp til andre halvpart av La Liga og Champions League. I midten av januar kom det 18 år gamle brasilianske stortalentet Lucas Piazon på plass etter et en vellykket legesjekk i klubben. Han leies for resten av sesongen fra engelske Chelsea der det ikke har blitt mye spilletid denne sesongen. Likevel var han med i 8 – 0 seieren over Aston Villa i juledagene.
Piazon har fått sin fotballutdanning i Sao Paulo med U22-landskamper for Brasil. Her har han scoret 19 mål. Han er først og fremst forward, men kan også brukes på fløyene og som angripende midtbanespiller. Hans spillestil og evner har gjort at mange har sammenlignet han med den brasilianske landslagsspilleren Kaka, tidligere Milan og nå Real Madrid.
Klubben har også sendt spillere motsatt vei – på leiekontrakter til andre klubber; midtbanespilleren Recio til Granada i La Liga og Juanmi, tidligere U-landslagspiller i samtlige årganger, til Racing Santander i 2. divisjon.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.