Månedsmagasinet på Costa del Sol
Verdens største sjokolade-julekrybbe

Verdens største sjokolade-julekrybbe


Rundt en halv million mennesker besøker hvert år julekrybben i den lille byen Rute i regionen Córdoba. Men så er den da også lagd av ett og et halvt tonn med sjokolade!

Den vesle skolejenta ved siden av meg stirrer intenst og begeistret på den enorme julekrybben bak glassplaten. Det er nok av ting å feste øynene på; 180 forseggjorte sjokoladefigurer, Jesusbarnet, Maria, Josef og en mengde mennesker, fiskere, bønder, pottemakere, hyrder, sauer, esler, borger, katedraler, store og små bolighus med balkonger, palmer, markeder med frukt og grønnsaker.

Fire måneders jobb
– For å få ferdig julekrybben har det gått med nesten 1,5 tonn mørk og hvit sjokolade, store mengder marsipan og sukker, forteller guiden. Stolt legger hun til at for å lage det hun sier er verdens største ”belén de chocolate” – sjokoladejulekrybbe – på hele 52 kvadratmeter, har sju konditorer jobbet på spreng i fire måneder.
I år har godtefirmaet Galleros´ kunstnere latt julekrybben være inspirert av Granada, Alhambra og Casa Real.
I fjor jul var det hovedstaden på Costa del Sol, Málaga, som stod modell for miniatyrbyen. Her kunne man lett dra kjensel på Málagas kjente katedral der bare det ene tårnet er ferdigstilt, i tillegg til at byens to kjente borger, tyrefekterarenaen og kjøtt- og fruktmarkedet var med. Blant annet.
Midt i hele kunstverket finner du gjerne stallen med Jesusbarnet og foreldrene, også de framstilt i mørk sjokolade.

Høyt oppe på slettene
– Vi har ikke noen skikkelig oversikt over hvor mange som kommer for å oppleve julekrybben vår. Men det kommer nok rundt 25.000 besøkende, sier guiden som også forteller at på de travleste dagene kommer det mer enn 50 busser med skuelystne. Først og fremst er det spanjoler som valfarter til sjokoladefabrikken, men også utlendinger utgjør en stod del av de besøkende.
Julekrybben finner du i landsbyen Rute, høyt oppe i den sørspanske regionen Córdoba, en times kjøretur nordover fra Málaga. Byen er i tillegg til sjokoladeproduksjonen også kjent for sine kaker og anisbrennevin.

Gammel tradisjon
Skikken med å lage belén (belen = Betlehem) er flere hundre år gammel i Spania, og de aller fleste kommuner har sin egen variant. Men å lage den av bare søtsaker slik som ved sjokoladefabrikken Galleros, er helt spesielt, forteller guiden.
Allerede nå og fram til og med Hellige tre kongers dag 6. januar, er det mulig å oppleve julekrybben i Rute.
Barn i alle aldre opplever et nytt høydepunkt når årets julekrybbe skal ned. Da inviterer nemlig sjokoladefabrikken til fest og serverer varm sjokolade av restene av julekrybben!

Rene kunstverk
Skal du feire jul i Spania, er en av de sikreste måtene å komme i julestemningen på å oppsøke nærmeste kirke, rådhus, kloster eller shoppingsenter. For akkurat nå er hele Spania stappfull av julekrybber.
Blant spanjoler flest blir julekrybbene betraktet som kunstverk. Det er ofte lagt ned mange hundre timer og masse penger i å lage julekrybbene så flotte som mulig. Mange steder arrangeres konkurranser for å kåre de flotteste julekrybbene.
Figurene i julekrybbene er ofte inntil 20 cm høye, og det nyfødte Jesus-barnet, moren Maria og faren Josef er det naturlige midtpunktet i alle spanske julekrybber.
Men det stopper ikke her. For julekrybbene som i disse dager setter sitt preg på Spania, har gjerne bygd opp hele lokalsamfunn rundt stallen og krybben der Jesus skal ha blitt født.

Mini-Betlehem
Julekrybbene skildrer dagliglivet slik kunstneren bak tenker seg at det må ha vært; her er bakeren som steker og selger brød, bøndene som dyrker jorda, gjetere som passer sauer og okser, pottemakerverksted, kjøpmennene på markedet som selger alt fra frukt og grønt til klær og skotøy, romerske soldater og ikke minst de tre kongene som er på vei med gaver til det nyfødte Jesus-barnet. Her finnes hus, telt, åkrer, elver og alt annet som hører med.

Katolsk tradisjon
Det skal ha vært den hellige Frans av Assisi som i 1223 satte opp den aller første, tredimensjonale Betlehemskrybben i byen Greccio i Italia.
Skikken ble svært populær i hundreårene etter Frans, og det var først og fremst den katolske jesuittordenen som fra midten av 1500-tallet begynte å sette opp julekrybbene for å gi de bibelske fortellingene en mer levende form med sine figurer og scener.

Tilbake i Norge
Men med Martin Luther og reformasjonen forsvant julekrybbene ut av den nord-europeiske og protestantiske julefeiringen. Nå ble julekrybbene stående igjen som et rent katolsk fenomen. Først langt ut på 1900-tallet kom skikken med julekrybber tilbake i norsk juletradisjon.
I Europa bredte skikken seg raskt i katolske land som Portugal, Spania, Tyskland, Østerrike, Ungarn, Tsjekkia, Slovakia og Polen. Skikken fant også veien over Atlanteren og er i dag svært utbredt i hele Latin-Amerika, men også i deler av USA.

Årets utstilling
• Utstillingen av årets belén er allerede åpnet.
• Hver dag mellom kl. 10:30 og 14:00 og fra kl. 16:00 til 19:00 er det mulig å se utstillingen.
• Gratis adgang

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.