Månedsmagasinet på Costa del Sol
Internasjonal miljøfolkebevegelse har nådd kysten

Internasjonal miljøfolkebevegelse har nådd kysten

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

The Transition Towns er en bevegelse som har som formål å gjøre samfunnet mindre avhengig av fossile energikilder og dermed minske belastningene på miljøet. Nå har prosjektet også nådd Andalucia der man i samarbeid med Arboretum Marbella hver måned viser en aktuell film med et ettfølgende foredrag hos FNAC i La Cañada-senteret. Det Norske Magasinet var i juli med på sidelinjen.

Inne bak det røde, teaterlignende forhenget har folk så smått begynt å innfinne seg på sine plasser. Det er ikke mer enn drøyt 15 gjester, men alle følger konsentrert og forventningsfullt med når filmen blir presentert av arrangørens representant og kort etter ruller over skjermen. A Crude Awakening: The Oil Crash heter filmen vi får se. Den vises på engelsk med spanske undertekster og er en prisvinnende dokumentar om oljeutvinning og noen av de problemene verden står overfor når vi en gang ikke har mer billig olje igjen. Filmen bygger på svært god research og på intervjuer med en lang rekke energieksperter, politikere, tidligere OPEC-representanter (OPEC er 12 oljeeksporterende nasjoners felles organisasjon), geologer og politiske kommentatorer, samt klipp fra nyhetssendinger og andre dokumentarer. A Crude Awakening: The Oil Crash er fra 2006, så enkelte av poengene er utdebatterte eller ikke lengere så aktuelle, men det endrer ikke ved at det er en interessant dokumentar som ved å stille spørsmålet ”Hva gjør vi når verden er to for olje?” tar fatt i en av de viktigste problemstillingene menneskeheten står overfor de nærmeste åreneog behandler emnet seriøst og går i dybden av problemstillingen.

Når filmen er ferdig, tar representanten for arrangøren igjen ordet og fortsetter på samme tema som vi nettopp har sett på lerretet. Deretter er det åpent for debatt og spørsmål. Selv om både antallet besøkende og den lille FNAC-kinoen holder beskjeden størrelse, er det et godt og aktuelt arrangement som på et objektivt grunnlag forsøker å skape oppmerksomhet rundt et emne som allerede nå opptar oss og kommer til å gjøre det enda mer de nærmeste årene.

Ambisiøst prosjekt
The Transition Towns er opprinnelig en engelsk idé som begyndte i den lille by Totnes i Sørvest-England og som i dag har hele 39 prosjekter på verdensplan. Konseptet omfatter en rekke forskjellige tiltak som har det til felles at de bestreber seg på å minske bruken av miljøskadelige stoffer. Grunntanken er at man gjennom kunnskap, bedre planlegging og muligheter for å leve miljøvennlig må senke energiforbruket markant. Mer enn 3.000 personer har allerede tatt til seg livsstilen, og det har generert både inntekter og arbeidsplasser i småsamfunn, i tillegg til at det også skal ha gjort hverdagen mere fleksibel og behagelig.

Bevegelsen begynte sitt indtog i Spanien på en konferanse i Madrid i april, og nå er turen kommet til Costa del Sol der det i oktober vil bli avholdt nok en konferanse. Arrangementet vil bli besøkt av en rekke høyt profilerte foredragsholdere, bl.a. En av grunnleggerne av The Transition Network, Rob Hopkins. Som opptakt til konferansen avholder Arboretum Marbella, om står for presentasjonen av The Transition Towns på kysten, en rekke filmframvisninger der temaene er i tråd med konferansen i oktober. Det er gratis entré til FNAC’s mini-kino som ligger nede i hjørnet av La Cañada-senteret. De andre filmene blir vist 10. august, 14. september og 12. oktober, alle kl. 19. Mer info på www.facebook.com/ArboretumMarbella eller på www.transitionnetwork.org.

Av Andreas Müller

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet