Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email


Vi er alle født til å løpe. Vi har bare glemt å gjøre det riktig, sier amerikansk bestselgerforfatter.
Amerikaneren Christopher McDougall har blitt helt blant løpere med bestselgeren ”Født til løp” som nå har kommet på norsk.
I boka tar han leserne med på sin reise gjennom menneskets utvikling, forbi de mest avanserte laboratoriene på Harvard og gjennom fjellområder der et økende antall ”ultraløpere” utfordrer seg selv og grensene for menneskets yteevne.
Under forberedelsene til et 80 kilometer langt løp i Mexico, oppdager Christopher McDougall at vi ikke må lenger bort enn til våre egne føtter for å finne meningen med livet. Vi er alle født til å løpe, men for å forstå det, er vi nødt til å gjenfinne gleden ved å bevege oss, sier den 50 år gamle forfatteren.

”Mange hater å løpe fordi de gjør det for å få noe annet ut av det. Vi kikker etter ytre belønning og motivasjon, men kikk på barna: de bare leker. De gjør det ikke for å gå ned i vekt eller for å oppnå noe, og derfor er de gode til det. Barn har ingen problemer med å løpe. Fire-til seksåringer er alle naturlige løpere. Ved seks-sju års alderen begynner barna på skolen og får vite at de må sitte stille. Dermed trener vi oss til ikke å løpe.”
”Mitt råd er at du begynner med at ta av skoene og prøver å huske hvordan det var å leke som barn. Gjør løpingen til en lek. Gjenfinn gleden, for det er den vi mangler.”
”For å gjøre løp til en vane, må man begynne langsomt og stoppe når det ikke er moro. Mange fortsetter når de føler seg trette, fordi de føler at de er nødt til det. Men det er ikke meningen at man skal føle ubehag og smerte.”
”Når jeg er på vei ut av døra for å løpe, vet jeg ikke hvor langt og hvor raskt jeg løper. Jeg nyter det bare hver dag. Ved å løpe litt hver dag kan man lære å nyte det. Man må bare lære å løpe riktig. Det er en kunstform akkurat som dans og musikk.”
Selv om Christopher McDougall er begeistret for å løpe, mener han andre aktiviteter kan være like sunne.
”I Norge sykler dere mye, og det er også bra. Det viktigste er at vi har det morsomt med det vi driver med,” sier bestselgerforfatteren som også har et råd om hva man som løper gjør med det varierende norske været.
”Generelt prøver vi å planlegge på kartet. Vi bestemmer oss for at på mandag løper vi ti kilometer, uansett vær. Men det er bedre at vi tilpasser oss været. Hvis det blåser mye, så løp en kortere distanse eller i en annen retning. Løping skal være en glede, ikke en sur plikt.”

3 gode råd for å komme i gang:
1) Ta av skoene
2) Løp på stedet (da kan du ikke løpe feil)
3) Øv deg med glede og uten smerte
3 gode råd for å bevare motivasjonen
1) Finn en venn
2) Finn gode steder å løpe
3) Bekymre deg ikke om hvor fort du løpet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet