Månedsmagasinet på Costa del Sol
Minister for det meste – Soraya Sáenz de Santamaría

Minister for det meste - Soraya Sáenz de Santamaría

 

Hun uten tvil den mektigste av de 13 nye, spanske ministrene, og hun er dessuten den yngste.

Etter Partido Populars seier ved valget 20. november i fjor utpekte den nyvalgte, konservative statsministeren, Mariano Rajoy, henne til visestatsminister, minister for presidiet og talsperson for regjeringen.
Hennes kolleger, og kanskje også aspiranter til tittelen som visestatsminister, er en flokk garvede politikere. De er alle eldre enn henne og mange har tidligere vært minister eller hatt en annen tillitspost under partifellen José María Aznar mellom 1996 og 2004, noe som for henne som er født i 1971, må virke noe i nærheten av steinalderen.
Selv gikk hun for alvor inn i politikken i 2000. Og hun avanserte raskt.

Mellomkrigsårene
Soraya Sáenz de Santamaría – som også har fornavnet María og etternavnet Antón – hadde i årene foran valget stukket ut kursen, og ingen var i tvil om at hun ville bli utpekt til noe stort, dersom eller snarere kanskje når PP vant valget og statsministerposten. Ingen hadde likevel regnet med at Mariano Rajoy ville gi henne tre poster.
Fra 2004 til 2008 representerte hun Madrid i kongressen, men ble så utnevnt til talsmann for PP av formannen i partiet, Mariano Rajoy.
Hun fikk sikkert spisset albuene da hun fra da av var den kommende statsministerens høyre hånd, og hun var også et av de sikre kortene da det ble gjettet på hvem som skulle få ministerpostene i den nye regjeringen.
Mange gjettede riktig opp til flere ganger fordi hun nå er minister, talsmann og den eneste visestatsministeren.
Hun var partiets talsmann fram til og med valget og den konservative seieren, så det har vært helt naturlig for henne å flytte skrivebordet fra partiets hovedkontor på Calle Génova i sentrum av Madrid til palasset La Moncloa. Hun holdt sin første pressekonferanse som regjeringens talsmann allerede den første dagen etter det første regjeringsmøtet 23. desember.

Røkter vervet ”de la precidencia”
Hun er også ”ministra de la presidencia”, altså minister for presidiet, en ministerpost som Mariano Rajoy forøvrig selv hadde fra 2000 til 2001 og igjen fra 2002 til 2004, altså den gang José María Aznar var statsminister.
Ministerposten betyr at hun koordinerer og strømlinjeformer hele regjeringens politikk og er bindeleddet mellom statsministeren og kongressen.
Det betyr at ingenting kan eller bør gå henne forbi, og det å være talsperson er en naturlig forlengelse av dette ministeriet.
Etter utnevnelsene til minister, visestatsminister og talsperson besluttet statsministeren dessuten å legge etterretningstjenesten Centro Nacional de Inteligencia (CNI) inn under presidiet, mens det før den tid alltid hadde hørt under forsvarsministeriet. Det skjedde som del av en lynrask reform av CNI, som organisasjonen ifølge Sáenz de Santamaría selv hadde etterlyst.
Dermed hører Spanias anslåtte – tallet offentliggjøres naturligvis ikke – 3.500 spioner hjemme på La Moncloa, og det samme gjør hele denne så følsomme og for Spania svært viktige organisasjonen.

Nummer to
Hun er Mariano Rajoys eneste visestatsminister, mens hans forgjenger, José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE), i det meste av sin regjeringstid hadde hele tre av denne typen.
Hennes innflytelse er derfor enorm, bl.a. skal hun ha valgt Fátima Báñez til posten som arbeidsminister.
”Jeg aksepterer at jeg har mange ansvarsområder. Jeg er en av dem som mener at man bør snakke mer om ansvar enn om makt. Framforalt vil jeg endre ting. Idealist? Nok mer en realist i mine analyser, men en idealist i mine mål,” sa hun etter det første ministermøtet der det rådet en Kennedy-aktig ånd i den nye regjeringen.

Framtidig statsminister?
Hun spås en enda større framtid i spansk politikk. Og større i denne sammenhengen kan bare bety å flytte inn på nabokontoret, altså statsministerposten. Men det har hun ingen ambisjoner om, sier hun selv.
”Jeg ønsker ikke å bli ”presidente” for noe, ikke engang i boligforeningen der jeg bor,” forklarte Soraya Sáenz de Santamaría videre.
En slik uttalelse er likevel å forvente når hun nettopp har påbegynt en antatt regjeringsperiode på fire år, hvor hun allerede er minister for det meste.

Blå bok
Fullt navn: María Soraya Sáenz de Santamaría Antón.
Født: 10. juni 1971 i Valladolid i Castilien og León.
Utdannelse: Jurist (som 23-åring).
Karriere: Hun arbeidet i flere år som forsvarsadvokat.
Sivilstand: Gift i 2006 med Iván Rosa som også er jurist. 11. november i fjor kom parets første barn, sønnen Iván, til verden.

”Jeg ønsker ikke å bli ”presidente” for noe, ikke engang i boligforeningen der jeg bor.”
”Jeg aksepterer at jeg har mange ansvarsområder. Jeg er en av dem som mener at man bør snakke om ansvar mer enn om makt.”
 

Av Jette Christiansen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.