Månedsmagasinet på Costa del Sol


– Ingen aner hvorfor denne fantastiske akvedukten ble bygd! Det bodde bare 200 mennesker i Segovia da romerne for 2.000 år siden – av en eller annen mystisk grunn – satte opp dette imponerende byggverket, sier vår lokale og engasjerte guide, Mariano Vela.

Det meste ved den storslåtte akvedukten i Segovia er enormt. Derfor er den også en av Spanias største og best besøkte turistattraksjoner. Oppført med 20.400 store granittblokker, nesten 900 meter lang og 30 meter høy, med 119 buer i to etasjer. Helt uten bruk av mørtel eller andre materialer for å holde den sammen.
Ifølge den lokale guiden har ingen klart å løse det han mener er ”historiens største mysterium”: Hvorfor ble akvedukten bygd her?

Best bevart
Akvedukten i den vakre spanske innlandsbyen, ti mil nord for Madrid, var ikke den eneste romerne bygde rundt om i sitt enorme imperium. Her til lands fantes det akvedukter bl.a. i Sevilla og Toledo. De fleste er imidlertid borte, og akvedukten i Segovia regnes i dag som en av de største og best bevarte fra romertiden.
– Selve akvedukten har ingen inskripsjoner som kunne løst mysteriet, forklarer Mariano som legger til at det tidligere trolig må ha vært en inskripsjon i bronse langs hele langsiden av akvedukten: Men hvorfor bygge denne enorme konstruksjonen til de 200 innbyggerne i datidens Segovia, undrer Mariano.
 

Ingeniørkunst av høy klasse
Utgravinger har vist at akvedukten trolig bygget i det første århundret e.Kr. Via den ble vann ledet inn i landsbyen fra elven Río Frío, 18 kilometer unna. Noen historikere mener at planene kan ha vært å bygge opp en større romersk by eller militæranlegning i Segovia. Derfor var det viktig å sikre vannforsyningen.
– Legg merke til den fantastiske presisjonen. Se hvordan steinene nøye er tilpasset og lagt på hverandre, peker Mariano engasjert og legger ut om hvordan akvedukten har overlevd både orkaner, jordskjelv og kriger og sørget for vannforsyningen til Segovia i nesten 2.000 år, helt fram til 1988.
 

Største trussel: Forurensing
Med ett lite unntak: I det 9. århundret, da byen ble erobret av maurerne, ble mindre deler av akvedukten revet, men dette ble bygget opp igjen da de kristne gjenerobret byen.
Akvedukten er bygget med bare 1 prosent høydeforskjell. Det er tilstrekkelig for å sikre at vannet renner riktig vei.
– Den største trusselen mot akvedukten har faktisk vært forurensingen fra biltrafikken i moderne tid. Derfor er området rundt akvedukten nå bilfritt, forklarer vår lokale guide.
 

Verdensarv
Akvedukten og gamlebyen i Segovia havnet allerede i 1985 på Unescos verdensarvliste (1985). Begrunnelsen er at akvedukten er usedvanlig godt bevart, men også at Segovia også huser viktige monumenter som borgen og kongepalasset Alcázar som ble påbegynt i det 11. århundret og katedralen fra 1500-tallet.

Vel verdt et besøk:
Alcazár de Segovia

Segovias vakre borg Alcazár de Segovia ble påbegynt av Alfonso VI rundt 1100-tallet og ble først ferdigstilt av Alfonso VIII drøyt 100 år senere. Senere har den blitt ombygd gang på gang.

Kongeborgen og Segovia er viktig i spansk historie, blant annet fordi det var her Isabel av Castilla, bedre kjent som ”Isabel den katolske” ble kronet til dronning. Gjennom giftemålet med Ferdinand II av Aragón ble datidens to sterkeste riker på den iberiske halvøy samlet.

Både Isabel og Ferdinand – los reyes católicos – var svært religiøse, og dette førte til en styrking av misjon og korstog. Erobringen av Granada i 1492 la grunnlaget for den senere politiske samlingen av landet. Året 1492 står også sentralt i spansk historie i og med Columbus oppdagelse av Amerika og ved at jøder og muslimer dette året fordrevet fra spansk jord.
Opp gjennom historien har borgen i Segovia vært utsatt for flere branner, og i mange år lot man bygningen forfalle. Til slutt ble den satt i stand og åpnet for publikum. Borgen inneholder i dag et militært museum, og man kan også besøke de fleste av slottets saler og tårn der man har en fantastisk utsikt ut over Sierra de Guadarrama.


Fakta om Segovia

  • Provinshovedstad i Castilla y León-regionen.
  • Byen har drøyt 55.000 innbyggere.
  • Både romersk-, arabisk-, jødisk- og katolsk kultur har de siste to tusen årene satt sitt preg på byen.
  • Navnet ”Segovia” stammer trolig fra keltisk og betyr ”festning”.
  • Kongeborgen (Alcázar) er som hentet rett fra eventyrene. Det blir hevdet at silhuetten av borgen er brukt som inspirasjonskilde for Walt Disneys berømte logo og eventyrslott.
  • Byens store, gotiske katedral, ”La señora” på folkemunne, ligger på byens høyeste punkt, 1.006 meter over havet.
  • Store deler av bymuren er fortsatt inntakt. Muren bestod av 80 tårn, sju porter og fem mindre innganger.
  • Må prøves: Den lokale varianten av helstekt pattegris.

 

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.