Månedsmagasinet på Costa del Sol
Marbella Design Academy:

– Et sted for kreativitet og teknikk
– Ideen vår er å kombinere det kreative med teknikk og samtidig ha en grønn profil, sier nordmannen Carl Anders «Charlie» Aabø ved Marbella Design Academy.

Du skjønner fort at du er på et litt annerledes sted når du går inn i det store, hvite og moderne bygget. Fra et musikkanlegg borte i det ene hjørnet i det åpne og luftige oppholdsrommet, lyder heftige toner.
To fargerike sofagrupper okkuperer hvert sitt hjørne av hallen, og langs veggene henger det ulike typer kunst. Fra det store rommet leder flere dører inn til undervisningsrom og kontorer. Bak en av dem befinner Charlie seg. Han er assisterende rektor ved designskolen som ligger ute på landet, i utkanten av den lille landsbyen Monda, 15 minutters kjøring nordover fra den langt mer kjente jetset-byen Marbella som for øvrig har gitt skolen navn.
– Dette med navnet skyldes at skolen vår ble startet nettopp i Marbella og for 16 år siden. Der holdt vi hus i 12 år før vi flyttet virksomhet hit ut. Flyttingen skyldtes først og fremst praktiske grunner. Her har vi bygget et hus som er mye bedre tilpasset våre behov, sier Charlie der vi sitter inne på hans sjefskontor.

– En smeltedigel
Marbella Design Academy er som en smeltedigel. Her går det tett innpå 100 elever fra 34 ulike nasjoner.
– Derfor er det praktisk at all undervisning ved skolen foregår på engelsk, forklarer Charlie.
Skolens grunnlegger og administrerende direktør er danske Helle Byrn. Derfor er det kanskje ikke så rart at den største gruppen av studenter nettopp kommer fra Danmark. Men norske fjes finnes også på akademiet.
– Vi har vanligvis mellom to og fem norske elever ved skolen hvert. I år har vi to, forklarer Charlie; – Men ellers finnes det også flere svenske, engelske, islandske, amerikanere, kanadiere og spanjoler. I tillegg til studenter fra både Asia og Afrika. Vi er en slags stor ”melting pot”.

Stadige utvidelser
Da akademiet startet opp, bestod studietilbudet utelukkende av Interiørdesign. I dag er studietilbudet utvidet til også å omfatte Fashion design, Web design og Grafisk design. De fleste studier fører fram til en Bachelor-nivå i løpet av tre år. Bare Web design er ettårs kurs.
– Tilbakemeldingene er gode, og vi mener at vi er en attraktiv skole. I og med at vi har en teknisk anlagt undervisning, kan våre studenter settes rett ut i praksis som profesjonelle designere. Andre velger å fortsette videreutdanning ved andre universiteter og høyskoler, sier Charlie.
Akademiet som er godkjent av den spanske stat, noe som gjør det mulig for studentene å søke studielån i sine respektive hjemland. Charlie viser også til at skolen er i dialog med flere universiteter, bl.a. i England, for å kunne tilby studentene et enda bedre tilrettelagt utdanningsløp.
– Vi lukter også på andre muligheter for å utvide studietilbudet ved vår egen skole, bla. teaterdesign, utstillingsdesign, ved å kombinere interiørdesignstudiet til også å omfatte utearealer, og lignende.

– Interiør mest populært
De fleste studentene satser fortsatt på interiørdesignstudiet, skolens første studietilbud.
– Men Fashion design blir stadig mer populært og er klart på vei opp, sier Charlie. Grafisk Design ligger på tredjeplass, og det Web design på fjerde.
– Hvem er elever ved skolen?
– Flesteparten av elevene er mellom 19 og 24 år, men vi har alt fra 18-åringer og opp til 56 år gamle studenter. Mange av elevene forteller at de ønsker å omskolere seg eller rett og slett bare prøve noe helt nytt.
– Hvordan er arbeidsmarkedet etter endt studium?
– Vi opplever at etterspørselen etter grafiske designere og web designere er økende. Elevene våre har praksisperioder ute i spanske – og internasjonale bedrifter her på Solkysten. Dessuten holder mange internasjonale – og spanske tidsskrifter til langs kysten, i tillegg til i Madrid og i Barcelona, svarer Charlie.

Fra Stavanger
Selv har Stavanger-gutten Charlies liv og studier brakt ham rundt i verden. Han er utdannet som illustratør i USA der han også har bodd i en årrekke. Fordi foreldrene bodde i Spania, satte Charlie kursen hit. 38-åringen har drevet sitt eget designbyrå og pizzarestaurant, før han havnet i sjefsstolen på Marbella Design Academy.
– Nå bor jeg på niende året i Manilva, lenger sør på kysten, med irsk kone, Sarah, og datteren Sophie på bare 11 måneder, avslutter ”Charlie” Anders Aaboe.

Fakta om Marbella Design Academy
• Skolen holder til i landsbyen Monda, 15 minutters kjøring nordover fra Marbella
• Tilbyr Interiør design-, Fashion design- og Grafisk design-studier på bachelor-nivå, og ettårig stadium i Web design
• Grunnlagt i Marbella i 1995
• Kursene starter i september og i januar
• All undervisning foregår på engelsk
• Marbella Design Academy mottok Costa del Sol Business Award i 2009 som det best integrerte, utenlandske selskapet i Andalucía

Derfor studerer jeg her:

Albana Zymberi:
– Kreativ eksperimentering
Norske Albana fra Lørenskog utenfor Oslo går andre året på Fashiondesign: – Det har vært drømmen min lenge; å være kreativ og å eksperimentere. Når jeg er ferdig her, er planen enten å studere videre eller jobb innenfor fashion.

Marichen Willums:
– Vil bli webdesigner
Maricken fra Porsgrunn har begynt på andre semester av webdesign-studiet. Hun tatt seg et sabbatsår borte fra jobben i Norge: – Etter studiet håper jeg på å få en kreativ jobb der jeg kan bruke mine nye kunnskaper, helst som webdesigner.

Av Arbe Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.