Månedsmagasinet på Costa del Sol
Siste skrik på Solkysten!

– Ja, de selger bra. Særlig de blå. De er faktisk helt utsolgt. Dette er første sesongen vi selger dem, men de slår godt an, forteller ekspeditøren på El Corte Inglés i Mijas.
Hva vi snakker om? Jo, noen nye og sportslige loafers – fritidssko – i friske farger. Du har neppe sett maken. Her er det bare å velge: Knallgule, hvite, blå, burgunder, rød eller kanskje grønne SWIMS. Det vil si, de blå er altså utsolgt.
Under sålen i slitesterk og spesialprodusert gummi står det: Produsert i Kina. Designet i Norge.
Sprekkeferdig av nysgjerrighet drar jeg hjem, klikker meg inn på nettet og finner fram til swims.com. På kontaktsiden dukker det opp et telefonnummer til Oslo.
– Hallo, svarer det i den andre enden før Hanne Bismo Steen presenterer seg som organisasjonssjef i selskapet SWIMS AS.

Fascinasjon for gamle ting
– Grunnleggeren av selskapet er oslogutten Johan Ringdal (33). I forbindelse med designstudier i Paris og New York dukket ideen opp om å fornye de gamle og gode kallosjene. Johan har alltid vært fascinert av gamle produkter. Han husket godt bestefaren gamle gummikallosjer, forteller Hanne.
Så gikk det slag i slag, ifølge Hanne: Selskapet ble etablert i 2005, samtidig som han ble uteksaminert fra Parson’s School of Design i New York. Allerede året etter ble de ”nygamle” og redesignede kallosjene lansert på markedet i flere farger, svart, brunt og blått.
– Umiddelbart ble kallosjene en suksess. Fra å måtte gå fra butikk til butikk og forklare og vise fram produktet slik at de skulle ta det inn, tok det ikke lang tid før forhandlerne oppsøkte oss, etter hvert som SWIMS kalosjer stadig ble vanligere å se i bybildet, sier Hanne og viser til at alle SWIMS produkter har tilknytning til vann.

Selges i 20 land
I raskt tempo utvidet SWIMS både produktseriene og forhandlernettet. I dag eksporterer selskapet sine produkter til flere enn 20 land kloden rundt og i 500 – 600 butikker. De opprinnelige kallosjene har fått følge av både regntøy og paraplyer, i tillegg til loaferne som ble lagt ut for salg i fjor og som i år bl.a. selges på El Corte Inglés. Dessuten har SWIMS på sine hjemmesider lagt ut prototyper av flere nye serier med skotøy som etter hvert vil komme på markedet. I høst lanserer merket en serie vannavstøtende og vanntette vintersko for menn.
– Vår nye loafere som i år også selges i Spania, består av vår spesielle signatur-gummi og nylon. Mens andre typer skotøy fort kan bli ubehagelige å bruke når de blir våte, tørker seint og i tillegg kanskje blir ødelagt i møtet med vann, tørker vår loafer raskt og er behagelig å gå med. De setter dessuten ikke merker og er derfor perfekte til bruk i båt, bedyrer Hanne.
Hun viser til at SWIMS også er sponsor for et stort italiensk seilerteam der mannskapet på fritiden bruker de nye loaferne. I USA selges SWIMS produkter I prestisjetunge varehus som Bloomingdale’s, Neiman Marcus og Allen Edmonds.

Bedre humør i regnet?
Loaferne har for alvor åpnet markedet for SWIMS i Sør-Europa. Selskapets hovedkontor ligger på Drammensveien i Oslo. Mens all produksjon foregår i Østen, blir nye alle modeller og produkter designet i Oslo der grunnleggeren av selskapet, Johan Ringdal, er ansvarlige for den kreative prosessen.
– I høst legger vi fram en ny kolleksjon av ulike typer sko laget av nylon og gummi, blant annet en serie klassiske pensko og til fritid. Dessuten blir en serie loafere for damer også lansert i USA høst. Fellesnevneren for alle produkter er at man ikke skal bli våt på bena. Skoene tåler vann og er vannavstøtende, forteller Hanne Bismo Steen.
– Er SWIMS produkter et svar på de varslede klimaendringene med mer regn?
– Nei, slik er det ikke. Ideen er snarere å friske opp litt og gi litt bedre humør, selv om det regner. Regn skal være gøy, svarer organisasjonssjefen muntert.
Hun forteller at SWIMS hele tiden jobber med mange ideer, men at hovedfokuset er sko og jakker.
– Vi designer og lager gjerne alt mulig, men vi er fortsatt en liten bedrift. SWIMS omsatte i fjor for 14 millioner og gikk i pluss. I år forventer vi å nå en omsetning på rundt 24 millioner, sier hun.

Farger i sør
Mens loafere og kallosjer i mer tradisjonelle farger selger best i mer hjemlige strøk, ønsker folk lenger sør i Europa gjerne mer knallsterke farger.
– Men Spania er et typisk ”mokkasin-land”, mer konservativt enn i Norge. Derfor selger trolig våre klassiske mokkasiner i moderate farger bra, sier Hanne.
– Hvor i verden selger dere best?
– USA og Italia peker seg ut. Tenk: Norske sko i Italia. Det pleier jo å være omvendt!

Norsk designråd om SWIMS Classic-kallosjer
Slik lød kjennelsen fra juryen da selskapet SWIMS ble tildelt ”Merket for god design” i 2007:
Swims har tatt for seg et konservativt og utdøende produkt og tilført nye tanker. Moderne design og bruk av farger har gitt nytt liv til denne gamle klassikeren. Fargekombinasjoner og tilbehør er tiltalende, og gir produktene et lekent og friskt preg. Detaljering i sømmer og logo er gjennomført, og hempen bak er praktisk når man skal træ kalosjene på. Fôringen bidrar ikke bare til at man holder varmen, men letter også påføringen.
Et produkt man blir glad av!

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.