Månedsmagasinet på Costa del Sol
Setter Sevilla på hodet

For tredje gang arrangerer den norske pianisten Benedicte Palko sin egen internasjonale kammermusikkfestival i Sevilla; Joaquín Turina – Jeg jobber 14 timer i døgnet. Det er et slit, men det er det også verdt!

– Hva med denne, sier Benedicte Palko (39), kaster håret bakover og setter den knallrøde spanske sombreroen på hodet:
– Den hadde vært noe å stille opp med på kammerkonsertene! Det er sommer i Sevilla. Termometeret er i ferd med å krype over 36 grader, og gatene ligger nesten døde. Alle med vettet i behold har forlengst trukket innendørs.
Bare vi og turistene virrer svettende omkring i den nådeløse solsteiken for å rekke over noen av Sevillas mange severdigheter. Som Plaza de España.

Elsker byen
Benedicte viser gjerne rundt i byen som er blitt hennes hjem. Hun elsker den så høyt at hun ønsker å gi noe tilbake. Og det har hun klart. For nå er pianisten Benedicte Palko klar med sin tredje utgave av Sevillas første internasjonale kammermusikkfestival, "Festival de Música de Cámera – Joaquín Turina", oppkalt etter komponisten som var født i byen for 129 år siden.
Da hun arrangerte festivalen for første gang i 2007, var målet at festivalen skulle arrangeres hvert andre år. Det har hun klart, for 5. september braker det løs på nytt.
– Med bedre økonomi og mer økonomisk støtte fra sponsorer hadde det ikke vært noe problem å arrangere festivalen hvert år. For både musikere og publikum står i kø for disse arrangementene, sier Palko.

Min by!
– Jeg har aldri vært redd for å flytte på meg, sier Benedicte som i dag bor rett utenfor Sevilla sentrum.
– Jeg må ha det grønt rundt meg når jeg skal øve, forklarer hun.
Benedicte er født og oppvokst på Hinna utenfor Stavanger, men har bodd i den andalusiske hovedstaden i flere år og snakker flytende spansk.
– Sevilla er min by! Hvor du enn snur og vender deg, handler denne byen om kultur, kunst og historie. Det betyr mye for meg som menneske, og jeg er overbevist om at det smitter over på musikken min.
– Å flytte rundt slik jeg har gjort, betyr gratis ballast av kultur og språk. Spania har så mye livskvalitet å by på. Spanjoler er inkluderende folk. Du trenger ingen unnskyldning for å havne ubedt midt oppi en stor familielunsj. Det ryddes plass til deg på et blunk. Dine venner blir mine venner, og jo flere, desto bedre, sier Benedicte.

Absolutt gehør
Utenfor snevre norske musikkmiljøer er Benedicte Palko foreløpig lite kjent, men hun er i ferd med å få et navn internasjonalt. Ideen til kammermusikkfestivalen hadde hun hatt i flere år før hun i 2007 arrangerte den første festivalen. Nå er det bare noen få dager igjen til neste utgave.
– Hele slekten er musikalsk, forteller hun, og legger ut om faren som opprinnelig kommer fra Ungarn, spilte slagverk og forelsket seg i Benedictes mor under en jazzturné i Norge.
Fire år gammel oppdaget familien at Benedicte hadde absolutt gehør og utstyrte veslejenta med fiolin, fordi hun ikke var gammel nok til å komme inn på den kommunale musikkskolen og ta pianotimer. Først fem år senere kunne hun sette seg til rette på pianokrakken, men da for godt.
Hun begynte på Musikk-konservatoriet i Stavanger som 12-åring, vant Talentiaden da hun var 17, avsluttet tre års studier ved Norges musikkhøgskole med bachelor, flyttet deretter til København og studerte ved musikkonservatoriet til hun som 26-åring debuterte som solist. Videre til USA i 1998. Fire år senere flyttet hun til Spania og Sevilla.

 

Tøff varme
Hver uke pendler Benedicte mellom Sevilla og San Sebastián i Baskerland, helt nordøst i Spania. Der underviser hun to dager i uken på byens Musikkhøyskole som går for å være blant de beste i hele Spania.
– Det er intense dager. Vi holder på i 12 timer i strekk. Men jeg har også elever som kommer fra hele Spania og ned til Sevilla. De blir gjerne noen dager eller en helg. Det er alt fra 15-åringer som vil satse på en musikalsk karriere eller musikere som allerede er etablerte, forteller hun.
Årene i Sevilla har gjort at Benedicte har en spesiell forkjærlighet for Joaquín Turina, byens egen, store komponist. Hans verker går som en rød tråd gjennom kammermusikkfestivalen.
– Men er det ikke rett og slett for varmt i denne byen til å holde konserter?
– Jo, om sommeren kan varmen fort bli et problem både for musikerne og for instrumentene deres. Mange musikere spiller på flere hundre år gamle treinstrumenter. De kan få det tøft i Sevilla når temperaturforskjellene kan nå opp i 30 grader og forskjellen i luftfuktighet er stor. Det er jo også derfor vi har lagt denne festivalen til september. Da har den aller verste sommervarmen gitt seg. Forhåpentligvis!

Nærmest hjertet
På spørsmålet om hvorfor det akkurat måtte bli kammermusikkfestival, svarer Benedicte at det var helt naturlig, siden det er kammermusikk som ligger hjertet hennes nærmest.
– Men denne måten å arrangere konserter på, er spesiell. Det er ikke slik at musikerne kommer hit med sitt ferdig innøvde repertoar. Hele ideen er å la musikerne komme sammen og bruke tid i forkant av konsertene til å utvikle noe sammen. Det blir en prosess som svært mange musikere synes gir flotte og sterke opplevelser, forteller hun.
– Vi har opplevd en fantastisk respons med en voldsom interesse for denne festivalen allerede fra da vi presenterte planene for ett år siden. Pressedekningen har vært stor, både spanske aviser og spansk tv har gitt kammermusikkfestivalen mye omtale, forteller Benedicte.
De siste månedene har arbeidsdagene vært lange. Svært lange. Det blir fort 12 – 14 timer jobbing hver dag, for i tillegg til å være musikalsk leder og arrangør for festivalen, tar hun selv hånd om det meste, fra kjøp av flybilletter til artistene, hotellovernattinger, kontakten med myndighetene, osv.
– Dersom noen ønsker å bidra med økonomisk støtte eller praktisk hjelp, tar vi imot med åpne armer. Det finnes jo flere store norske firmaer her nede som kanskje kunne tenke seg å sponse festivalen? Dessuten skulle jeg gjerne hatt ti frivillige som kunne bidra med praktiske ting i forbindelse med arrangementene. Ta kontakt, oppfordrer Benedicte Palko.

International Chamber Music Festival Joaquín Turina
• Arrangeres i Sevilla 5. til 11. september
• Alle konsertene med unntak av to er gratis og åpne for publikum. Billettprisen på de to lukkede konsertene er 8 euro per voksen
• Bestill billetter på: www.festivalturina.com (spansk og engelsk) innen 1.september
 

Benedicte Palko
• Født i Stavanger i 1972, nå bosatt i Sevilla
• Det musikalske repertoaret spenner over alt fra barokk til ny musikk. Hun har spesielt utmerket seg i sine tolkninger av det wienerklassiske og romantiske repertoaret, men hun har også fått flere komposisjoner spesielt skrevet til henne
• Benedicte Palko er aktiv som solist og en svært etterspurt kammermusiker.
• Har gitt konserter som solist, kammermusiker og med orkester i Skandinavia, Russland, Nederland, Tyskland, Italia, Frankrike, Spania og USA.
• Har opptrådt ved flere internasjonale festivaler bl.a. Festspillene i Bergen, Kronberg Festival, Tyskland og Truls Mørks "International chambermusic festival" i Stavanger.
• Benedicte Palko er kunstnerisk leder for sin egen kammermusikkfestival i Sevilla.
• I Sevilla har hun egen pianoklasse og underviser ved MUSIKENE (Musikkhøyskolen i San Sebastían)
• Studerte ved Norges Musikkhøgskole og fortsatte studiene ved Det kongelige Danske Musikkkonservatorium. Debuterte som solist i København i november 1998.
• Studere to år i USA. Her fullførte hun det høyeste utøvende studiet; Artist Diploma.
• Benedicte Palko har mottatt flere priser og legater.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.