Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nordea feirer 30-års jubileum i Spania

Nordea feirer 30-års jubileum i Spania

Som første skandinaviske bank fikk Privatbanken A/S 23. september 1981 åpningstillatelse av Banco de España slik at filialen i Fuengirola kunne begynne å betjene det økende antallet skandinaver som flytter sørover.
"’Que Dios va con Usted muchos años’, skrev direktøren i najonalbanken på tillatelsen", forteller Jesper Hertz som har vært ansatt i banken her i Spania i 21 av de siste 30 årene.
"Det kan godt hende at de høyere makter har vært med oss i alle disse år, men jeg velger likevel å tro at også vi medarbeidere har hatt innflytelse for filialens suksess."
På slutten 1970-tallet begynte skandinaverne for alvor å flytte til Spania, og Privatbanken opprettet en avdeling som ble kalt hjemlandsservice. Så reiste man til Spania for å holde kundemøter på forskellige hoteller. Investeringsrådgivning var noe relativt nytt, men etterspørselen steg raskt. Derfor vedtok banken å etablere seg fast på Costa del Sol.
Fuengirola-kontoret rapporterte opprinnelig til banken i København, men ansvaret ble snart overgitt Luxembourg, og siden da har det vært en viktig del av de private banking-aktivitetene i Nordea Bank S.A. i Luxembourg, der Jhon Mortensen er sjef for ikke mindre enn 400 medarbeidere.
"Jeg startet i Sparekassen SDS som senere ble en del av Unibank og igjen senere en del av Nordea. Før jeg kom til Luxembourg i 1990, var jeg tre år i henholdsvis London og Singapore for SDS", forteller Jhon Mortensen om sin bakgrunn.
"Min kontakt med Costa del Sol går tilbake til 1986 da jeg var med på mitt første investeringsseminar. Det skjedde med utgangspunkt i London Interstate Bank, som senere ble til SDS bank. En del av mine aktiviteter den gangen var å etablere en liten private banking operasjon i London for SDS. Jeg har altid vært svært interesseret i investeringsområdet og det, sammenholdt med alle de spennende menneskene man møter i denne bransjen, gjorde at jeg relativt tidlig bestemte meg for at det var dette feltet jeg ville fokusere på. Da jeg så fikk tilbudt min først stillingen som souschef og senere, i 1991, som sjef for Nordens største internasjonale private banking operasjon etter å ha bygget opp Singapore-avdeling var det et lett valg."

For å betjene Nordeas kunder i Spania har Jhon Mortensen to garvede bankfolk; Jesper Hertz som kunne feire 20 års jubileum i Spania i 2010 og Stig Jogsten som har vært her i fem år men som har hele 37 års erfaring i Nordea. De er alle tre helt enige om årsaken til at Nordea fortsatt har fast representasjon her på kysten: "Jeg skal unngå å reklamere, men et avgjørende forhold er respekten for kundene. Det lyder banalt og burde være det, men det er det ikke alltid. Vi ønsker at våre kunder skal være kunder også om 10 år eller 20 år – og at deres barn gjerne skal følge streder. Det oppnår man bare hvis man leverer verdier til kundene. Det krever at man har respekt for dem og lytter. Det lykkes ikke alltid for oss, men vi har viljen og holdningen til å gjøre et godt stykke arbeid. i tillegg tror jeg at kundene setter pris på trygghet, stabilitet og kontinuitet, og det forsøker vi å levere", forklarer Jhon Mortensen og Jesper Hertz supplerer:
"Det har helt klart mye med stabilitet å gjøre. Kundene kan regne med at vi blir her og yter den gode servicen som det i seg selv betyr at vi er fast representert her på kysten."

I dag har man samlet aktivitetene i bankens kontor i Nueva Andalucía utenfor Marbella, og Jesper Hertz forklarer hvordan kundegruppen har endret karakter i løpet av årene:
"Kundene er generelt sett yngre når de i dag kommer til Spania. Mange er selfmade og fortsatt yrkesaktive."

"Kundeprofilen endret seg markant i disse år. Folk har i dag en annen holdning til det å ha en bank. Tidligere hadde man bare én bank, mens man nå hele tiden søker etter noe bedre. Det er en stor, men også sund utfordring for oss", sier Stig Jogsten. "De nye kundene er ikke så tradisjonelle. Salgsprosessen er leng og kundekontakten mer intens.
"Tidligere hadde banken nokså stor makt på informasjonsfronten. I dag vet alle som er interessert i finansielle markeder noe om investeringer – og det krever mer av oss", avslutter Jesper Hertz som sammen med Stig Jogsten og Jhon Mortensen ser fram til å møte kunder, venner og forretningsforbindelser til 30 års mottakelsen på representasjonskontoret i Nueva Andalucía fredag 23. september kl. 15 – 18.
 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.