Månedsmagasinet på Costa del Sol
Et lite stykke Norge – høyt til værs og midt i Madrid

Et lite stykke Norge - høyt til værs og midt i Madrid


Fra hjørnekontoret 20 etasjer over Plaza de Colón har direktør Håkon Hauan fri sikt mot store deler av den spanske hovedstaden. I det offentlige eide Innovasjon Norge jobber åtte personer med å ”selge” Norge til spanske turister.

I toppetasjen i forretningsbygget ”Torre de Cólon” på Plaza de Colón, sentralt i den spanske hovedstaden, sitter åtte mennesker. En av de viktigste jobbene er å få spanske turister til Norge.

– En umulig oppgave?
– Nei, sier direktør Håkon Hauan i ”Oficina Comercial y de Turismo de Noreuga”, på norsk bedre kjent som Innovasjon Norge (IN). Kontorets reiselivsbudsjett ligger på rundt 10 mill. kroner i året.
– Til tross for finanskrisen, økte antallet gjestdøgn som spanske turister sto for i Norge med ti prosent fra 2009 til 2010. Dermed er spanjolene opp i 140.000 overnattingsdøgn per år og har gått forbi franskmennene. Spania er nå det sjuende viktigste markedet for norsk turisme, fortsetter han.

Norge – bare for spesielt interesserte?
Å være en utfordrer på det spanske feriemarkedet, kan synes håpløst, tenker jeg. Hvor ofte har jeg ikke snakket med spanjoler som enten har vært eller som gjerne vil dra på ferie til Norge, men som er vettskremt av det skyhøye norske prisnivået.
– Ja, Norge er dyrt, særlig gjelder det mat og drikke. Men det får vi ikke gjort noe med, medgir Hauan;
– Norge vil alltid være et høykostland, men da er det også veldig viktig at vi ”selger” kvalitetsprodukter som holder mål. Vi må passe oss for å framstille Norge som noe annet enn det faktisk er. Vi har for eksempel ikke ”partybyer”, men vi kan by på desto mye frisk natur, vakre fjorder, flotte fjell og et mangfold av aktiviterer. Men vi blir aldri noe mål for masseturismen slik vi blant annet kjenner det fra den spanske Middelhavskysten.
Det er øvre del av den spanske middelklassen som Innovasjon Norge og Håkon Hauan først og fremst har kastet sine øyne på. Her finnes det penger og en stadig økende interesse for Norge. Statistikkene forteller også at spanske turister bruker mer penger i Norge enn turister fra mange andre land.

– Økt interesse for Norge
Ifølge Hauan er det en sterkt økende medieomtale av Norge i spanske medier. Dette er gull verdt, og derfor bruker IN hvert år en god slump penger på å sende spanske journalister til Norge.
– Det er verdt hver eneste krone, sier Hauan.
Han mener spanjolenes økte interesse for Norge bl.a. skyldes at vårt lille land i den andre enden av Europa oppleves som eksotisk. Og særlig er nye ”ikonbygg” a la Operaen i Bjørvika og den splitter nye Holmenkollbakken trekkplaster for kunst- og arkitekturinteresserte spanjoler.
Rundt 40 % av aktiviteten går med i arbeidet med å kapre nye Norges-turister. Det dreier seg om alt fra kjøpt reklameplass på metrostasjoner og bybusser til bruk av sosiale medier.
I tett samarbeid med både hjemlige norske turistinteresser og spanske turoperatører, setter Madrid-kontoret sammen opplevelsespakker og gruppereiser rettet mot den øvre middelklassen. For i motsetning til de fleste andre land i Vest-Europa, reiser spanjolene fortsatt på charterreiser. Å skreddersy egne reiser og bestille fly og hotell på nettet, er foreløpig ikke særlig vanlig blant spanske turister.
– Men det kommer. Det er bare et spørsmål om tid, mener Hauan.

16.000 Facebook-venner
– Vi er et foregangsland når det gjelder bruk av sosiale medier som Facebook, Twitter og blogger. På Facebook har vi 16.000 spanske venner som jevnlig følger oss. Nylig gjennomførte vi en bloggkonkurranse. Spanjolen som vant ble sendt på en ti dagers tur til Norge under forutsetningen at han daglig blogget om sine opplevelser. Stor suksess! sier Håkon Hauan.
Så viktig mener IN at sosial medier er at de har avsatt en egen medarbeider som hele dagen sitter online på Facebook, svarer på spørsmål og arrangerer konkurranser.
– Selv om det er den spanske middelklassen som er vår viktigste målgruppe, må vi likevel ikke glemme de unge, forklarer IN-sjefen;
– ”Catch them young”, heter det jo. De skal jo tidlig bli Norgesvenner og påvirke andre spanske ungdommer til å sette kursen nordover.
Det var Hauans forgjenger i sjefsstolen som startet Facebook-satsingen.
– Vi er ekstremt godt fornøyd med disse tiltakene. Nå vil vi utvikle dette og skaffe oss enda større kompetanse på sosiale medier, sier Hauan.

– Gode flyforbindelser avgjørende
De fleste spanske turister som skal til Norge, vil ha med seg Oslo, Bergen og vestlandsfjordene. Fordi Norge og Spania utgjør ytterpunktene i Europa, er det desto viktigere med enkel transport.
– Derfor er vi helt avhengige gode flyforbindelser mellom våre to land. Dette åpnet markedet og var helt avgjørende for den ti prosents økningen vi opplevde i 2009 – 2010, forklarer Hauan.
Han peker også på at trenden innen internasjonalt reiseliv nå er at vi reiser stadig mer på impuls, for eksempel i ovale weekender. Da er gode flyforbindelser og direkteruter helt avgjørende for suksess.

Flest madrileños
Det finnes i dag mange direkteflygninger mellom ulike reisemål i Spania og Norge, både med SAS, Norwegian og Ryanair, men Håkon Hauan er særlig betenkt over at det på helårs basis er dårlig med direkteruter mellom Oslo/Bergen og Madrid. Et lyspunkt er imidlertid at SAS i sommer flyr direkteruter mellom Madrid og til Oslo og Bergen.
– Dersom dette blir en suksess, kan vi håpe på at dette blir permanente ruter. I tillegg flyr Ryan Air nå daglig fra Barajas til Moss/Rygge flyplass, legger han til.
– Los madrileños flyr ofte, og dersom de seks millionene som bor i Madrid får et direkte og bedre flytilbud til Norge, vil det nok også bli flere impulsreiser, sier Hauan.
I tillegg til Madrid-området, er det særlig folk fra Nord-Spania, Katalonia og Valencia som drar på Norges-ferie, ifølge Innovasjon Norge.
– Spanjoler flest vet lite om Norge, men de sitter gjerne med en positiv oppfatning om landet vårt. Det er rent, nordmenn tenker miljø, osv. Det er viktig å bygge videre på dette i vår reiselivssatsing, mener Hauan. Han føler seg sikker på at enda flere spanjoler i år velger Norge som ferieland, selv om økningen neppe blir like stor som i fjor.
Les mer om Innovasjon Norge: www.visitnorway.com og www.innovationnorway.no

 


Fra kontorene til det offentlige eide ”Innovasjon Norge” jobber Hauan og sju andre med å ”selge” Norge til spanske turister.

Næringsutvikling og handel

For Innovasjon Norge-kontoret i Madrid er næringsutvikling og handel like viktig som turisme og reiseliv. Det handler om å hjelpe norsk næringsliv med å etablere seg i Spania, skaffe spanske samarbeidspartnere og bistå med juridisk og praktisk hjelp.

– Det dreier seg mest om små og mellomstore norske bedrifter innenfor alle typer sektorer. Fellesnevneren er at de ønsker å prøve seg på det spanske markedet, sier direktør Håkon Hauan som peker på at dette er tjenester oppdragsgiverne oftest må være med på å finansiere.
Som en starthjelp tilbyr IN til og med et par kontorplasser – såkalt ”office-hotel” – i sine egne lokaler. Der har nykomlingene i startfasen tilgang til internett og telefon og samtidig få rask hjelp dersom for eksempel spansk språk kan være et problem.
Ifølge Hauan er de viktigste områdene for norsk satsing i Spania i dag fornybar energi, olje og gass, fisk og annen sjømat og informasjonsteknologi.
Særlig mener han at fornybar energi vil bli ”utrolig viktig” i årene framover:
– Norge kan ta en ledende stilling her, både når det gjelder utvikling av teknologi og produkter. Se bare på offshore- og supply-virksomheten. Norge er verdensledende innenfor denne gigantnæringen. Jeg er overbevist om at vi kan innta samme posisjon innenfor fornybar energi.
Hauan har særlig tro på at mulighetene som ligger i utnytting av tidevann og bølgekraft, osmos-/saltkraftanlegg og offshorevindmøller.
– Både Spania og Norge har høye ambisjoner innenfor disse feltene. Med samarbeid og utveksling av ideer og kompetanse, kan begge land nå svært langt, sier han.
En tredje oppgave for IN i Madrid er å tilrettelegge når norske stortingskomiteer, fylker, kommuner og hel og halv-offentlige råd og utvalg vil på studie- og bedriftsbesøk til Spania. Denne delen av driften ved Innovasjon Norge må oppdragsgiverne selv betale for.

 


Tar du heisen opp til 20. etasje i ”Torre de Colón”, er Erika Ribu den første du møter. Hun styrer resepsjonen til Innovasjon Norge, Eksportutvalget for fisk og Spansk-Norsk Handelskammer. Håkon Hauan til høyre.

Samdrift

Det er ikke bare ”Innovasjon Norge” (IN) som okkuperer toppetasjen i kontorblokken på Plaza de Colón. I tillegg til INs åtte egne medarbeider, er både ”Eksportutvalget for fisk” som jobber på makronivå for hele fiskeribransjen og ”Spansk-Norsk Handelskammer” begge representert med to medarbeidere hver.
– En løsning som kan gi flere synergieffekter, tror IN-direktør Håkon Hauan.

 

– Vil se og oppleve så mye som mulig

Håkon Hauan, hans søramerikanske kone og to døtre, har valgt å bosette seg sentralt i den spanske hovedstaden.
– Valget var helt bevisst. Vi bor i en spansk bydel, og barna våre går på vanlig spansk skole. Jentene våre på henholdsvis tre og seks år, snakker flytende spansk i tillegg til norsk, forteller Hauan.

– Hva er forskjellen på å jobbe i Norge og Spania?
– Profesjonelt går det ut på det samme. Den store forskjellen er at vi har et mye større uteliv her enn ”hjemme” i Norge. Vi spiser langt oftere ute, og i helgene og fritiden reiser vi mye. Vi vil se og oppleve så mye som mulig av Spania.
Til daglig bruker Hauan ofte motorsykkelen for å sno seg gjennom den enorme Madrid-trafikken og for å gjøre reiseveien mellom bolig og jobb enklest mulig. I omgangskretsen har familien Hauan har noen norske venner som de pleier kontakt med, men først og fremst lever familien i et typisk spansk miljø.
– Vi har nok ikke samme behov for å sosialisere oss med nordmenn, sier han.
I ett år har Håkon Hauan sittet i sjefsstolen for Innovasjon Norge i Madrid. Men dette er slett ikke første gang han jobber utenlands. 47-åringen som er utdannet økonom ved BI i Oslo, har tidligere bodd og jobbet/studert i Barcelona, Mexico, Brasil, Colombia, Venezuela, København, Vilnius, Praha og Slovakia. I tillegg var han i fire år direktør i Philips i Oslo.

– Hva er framtidsplanene?
– Jeg har treårskontrakt med Innovasjon Norge, med muligheter for forlengelse og fornyelse av åremålet. Hva som videre vil skje, vet jeg ikke i dag.

– Er det ingenting du savner fra Norge?
– Jo, jeg savner sjøen og sjølukta

Av Arne Bjørndal (tekst og foto)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.