Månedsmagasinet på Costa del Sol

 

Det er ikke alle som vet at det har levd dinosaurer i Spania, men det har det. Vi har dratt ut på leting etter fotsporene deres.

Det er sant nok! Det har levd massevis av dinosaurer i Spania, selv om det er svært lenge siden. For 120 millioner år siden var det landområdet der Spania i dag ligger, en tropisk sump. Der boltret tusenvis av dinosaurer seg. I dag kan man fotsporene i La Rioja (Logroño-provinsen), og det kan sterkt anbefales at man tar seg en tur dit.
I utkanten av den lille byen Enciso er det etablert en ”dinosaurusrute” på seks km, og det er en alle tiders liten vandretur der man har mulighet for å se hundrevis av fotspor etter disse store, fryktinngytende dyrene. For å gjøre turen mer spennende har man stilt opp en del pappmasjédinosaurer, og det er en opplevelse å ta denne vandreturen tidlig om morgenen. Man kan finne massevis av opplysninger ved å Google ”la ruta de los dinosaurios”.

Flekken Enciso
Allerede før man når fram til Enciso som i sannhetens navn nærmest må betegnes som bare en liten flekk, ser man plutselig en kjempestor dinosaurus stå helt umotivert midt i landskapet. OK, tenker du, nå er vi visst straks fremme i dinoland.
Et kvarters tid senere kjører vi inn i Enciso som tilsynelatende lever av dinosaurene. Det er absolutt en landsby der det ikke skjer store ting, men det finnes et helt greit hostal som heter La Posada de Santa Rita. Der har vi bestilt rom. Se www.posadasantarita.es Det er et lite hostal som for et par år siden ble åpnet i et nyrestaurert hus med hestestall (restauranten ligger i dag i hestestallen). Det kan varmt anbefales, for her er forholdet mellom pris og kvalitet helt på topp. Et dobbeltrom med bad koster 39 euro, og en tre retters meny 12 euro. Alt er i god kvalitet, og man blir oppvartet med varme og hjertelighet.
Enciso er La Riojas dinosaursentrum, så man har innredet et meget fint “showroom” i byen: Centro Paleontológico de Enciso. Dit vil vi. Vi har ankommet byen ved femtiden om ettermiddagen, men fordi ”el centro” holder åpent til kl. 8, er det tid nok til å se det. Og det er ”et must” å se utstillingen før man begir seg ut på ruten, for dette senteret er helt nytt med masser av interessante ting og ”levende bilder ” av hele dinosaurusfamilier og de fremmedartede omgivelsene de levde i. Man føler seg i den grad hensatt til fjerne tider inne på dette senteret, og planetens millioner av år lange historie blir her levende som aldri før. Man kan bl.a. se hvordan de store dyrene vandret fredelig rundt i sumpene, og hvordan en undrende dinosaurus følger med da en den kjempestore meteoritten som ifølge teorien førte til utselttesle av dinosaurene, slår ned borte i horisonten. Wow!
Man kan også se et rede med forstenede dinosauregg, samt et stort kranie og en kjempestor fot. Alt sammen svært interessant.
Vi brukte nok en time inne på senteret, og deretter er Encisos forlystelser uttømt, hvis man ser bort fra en is på den lokale baren og restene av en forlatt maurerborg. Men pytt. Snart skal vi ha kveldsmat borte på posada´en vår, og det er deilig hjemmelaget mat, tilberedt av ”mor” selv, så det er ingenting å klage over.
Neste morgen er vi klare til å spise frokost kl. 7, for det er jo midt på sommeren, og vi vil gjerne ut på vandreturen før heten blir for sterk.

Vandreturen
På hostalet har vi fått et kart over ruten, og oppe på senteret ble vi overdynget med brosjyrer så vi føler oss vel rustet til turen.
Ruten starter rett utenfor Enciso, og man kan saktens gå dit, men vi har blitt anbefalt å ta bilen det første stykket fordi der er det asfalt. Akkurat da vi passerer broen, ser vi et stort skilt som forteller at man her i Enciso holder på å bygge en dinosaurus fornøyelsespark! Vel! Den skal nok live opp i byens forretningsliv når den åpner om noen år. Litt mer liv og omsetning ser ut til å være nødvendig.
Vi kjører opp og parkerer ved Las Terrazas de Valdecevillo, og her kommer vi tett på Dino. I Spania er de jo mestre i å lage figurer i pappmasjé (hvilket jo Las Fallas i Valencia vitner om), så mer naturtro dinosaurer må man lete lenge etter. Nå mens det fortsatt er tidlig om morgenen, er vi de første og eneste ved fotsporene, og det hviler en spesiell mystisk fortidsstemning over stedet og det vakre landskapet. Og der er fotsporene. Masser av dem. Rundt Enciso er det funnet ca. 600 fotspor.
Etter at vi har beundret figurene, begir vi oss ut på selve ruten som først tar oss forbi en skråning med masser av fotspor og deretter oppover i det svært vakre landskapet. Vi passerer et gammelt teglstensfabrikk og møter en store stor mengde kyr som kun med nød og neppe tolererer vår tilstedeværelse. Litt senere kommer vi til enda et sted med fotspor og plansjer. Nå går det igjen nedover mot Enciso på en koselig grusvei. Vi har fin utsikt til den forlatte landsbyen Garranzo som i gamle dager levde av å produsere takstein. Og nede i bunnen av dalen ligger Enciso.
Ruten ender ved enda et stort funn av fotspor: Yacimiento Virgen del Campo der det er funnet rundt 500 fotspor. Her går vi rundt og beundrer det hele før vi må ta asfalten det siste stykke tilbake til bilen.
Og på denne måten beriket etter nesten to timers vandring med masser av opplevelser, setter vi oss inn i bilen og fortsetter vår reise.
 

Av Else Byskov. Fotos Erik Gadegaard

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.