Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Liz Mitchell er stemmen og hjertet bak Boney M. Det Norske Magasinet møtte den verdenskjente sangeren som akkurat nå er med Boney M på en seks måneder lang verdensturné. 25. september kommer bandet til Fuengirola.

Det var en purung Liz Mitchell som i januar 1976 tok flyet fra London til Frankfurt. Et par dager tidligere hadde hun blitt ringet opp for å gi en gjesteopptreden i en nystartet, tysk gruppe. Gruppen het Boney M og bak sto den unge tyske produsenten Frank Farian. Frank hadde en idé om å skape ny og annerledes musikk som skulle framføres av litt annerledes dansere og sangere i en kvartett med tre mørke syngepiker og en danser. Ideen fikk han tidlig i 1975, men det hadde liksom ikke skjedd noe mer fordi den tyske produsenten ikke kunne finne de typene han søkte. For Liz´ vedkommende var det snakk om tre dagers jobb. Deretter var det retur til London der hun var forsanger i det talentfulle bandet The Les Humphries Singers. Hun kom imidlertid aldri hjem igjen. Frank Farian så ved første opptreden – som foregikk i hans egen nattklubb – at her hadde han den forsangeren han så lenge hadde lett etter.

Boney M fødes


Liz fikk en ett års kontrakt med mulighet for to års forlengelse.

– Kontrakten var på tysk og jeg forstod ikke et ord, men jeg skrev under likevel for jeg likte prosjektet og folkene rundt det, har Liz Mitchell fortalt i flere intervjuer, samtidig som hun innrømmet at hun nok burde ha latt en advokat se på kontrakten før hun skrev under. Det kommer vi tilbake til senere. Etter at Liz skrev under, falt de siste brikkene raskt på plass, og Frank Farian hadde fått den kvartetten han hadde drømt om; Liz Mitchell som forsanger, støttet av Marcia Barratt og Maizie Williams og den karismatiske Bobby Farrall som danser. Derfra gikk alt raskt, for den tyske produsenten hadde allerede sangene ”Daddy Cool” og ”Sunny” på tegnebrettet. De utkom allerede samme år, og året etter, i 1977, kom neste CD – eller LP som det het den gangen – på gaten. Den inneholdt bl.a. hiten Ma Baker. I 1978 kom så platen med de verdenskjente numrene ”Brown Girl in the Ring”, ”Rasputin” og ikke minst ”Rivers of Babylon” som fortsatt har plass i Guiness´ rekordbok som den best selgende single gjennom tidene. Suksessen ville ingen ende ta, og fram til 1986 lanserte Boney M nesten hvert år en ny plate som klatret helt til topps på verdens hitlister. Status etter 10 år var et salg på 105 mill. plater og singler, og Boney M skrev seg inn i historiebøkene som et av historiens best selgende band.

Tjente ingen penger
Men for gruppens fire medlemmer var det ikke gull og grønne skoger.

– Vi elskede arbeidet og musikken, og nøt i fulle drag suksessen, men vi hadde også våre interne stridigheter. Det var mye sjalusi mellom oss, og Bobby Farrall oppførte seg i en periode så rart, at Frank Farian kastet ham ut av gruppen. Han kom igjen året etter, men det var mye uro til tross for suksessen, forteller Liz Mitchell som opprinnelig kommer fra Jamaica. Hun fortsetter:

– Det var også mye uro i og omkring Boney M da det kom fram at Bobby Farralls sang på ”Daddy Cool” var playback. Men det er sant. Stemmen til ”Daddy Cool” har alltid vært Frank Farians, for Farrall kan slett ikke synge. Han var god som danser og showman for oss, men synge kunne han ikke.Likevel tror jeg ikke at han skadet oss, men var bare med på å skape enda mer mystikk om Boney M", forklarer Liz Mitchell som overraskende nok aldri skulle tjene mye penger på suksessen.

– Det var slett ikke oss som tjente på Boney M’s suksess. Vi fire sangerne og danserne fikk hver 50.000 tyske mark etter at den første platen hadde kommet i salg. Vi betalte selv våre kostymer, transport og andre utgifter. Den første store sjekken fikk vi etter to år da singelen ”Rivers of Babylon” hadde solgte bedre enn noen annen single noensinne. Da vi fikk 500.000 mark, noe som etter skatt og alle utgifter til reiser, kostymer, osv. ga 100.000 mark i netto. Der er ingen tvil om at jeg og de tre andre frontfigurene burde ha sikret oss langt bedre økonomisk da våre kontrakter skulle fornyes etter det første året, men dette var i en helt annen tid. Vi tilhørte alle flowerpower-generasjonen og alt med advokater, kontrakter og klausuler lå langt unna vår verden. Vi ville bare opptre, ha det morsomt, og klappet publikum av oss når vi forlot scenen, var vi lykkelige. I stedet var det vår produsent Frank Farian, plateselskapet, låtskriverne og konsertarrangørene som stakk av med ”gullet", forsikrer Liz Mitchell som i dag bare har smil til overs for sin og gruppens økonomiske sans på 70- og 80-tallet.

Gikk solo
Etter 10 år med masser av suksess og interne kamper, ble Boney M i 1986 oppløst, men bare for en stund. Støttet av Frank Farian, gikk Liz solo og fikk en personlig suksess og anerkjennelse hun nok aldri hadde fått i Boney M. Med albumet ”No One Will Force You” fikk hun sitt gjennombrudd som soloartist i 1988. Med sin personlige stil har hun vunnet stor respekt som sanger og låtskriver og er i dag en ettertraktet solist i hele Europa. Hendes seneste album utkom i 2005.

Men hjertet banker fortsatt for Boney M, og parallelt med solokarrieren, har Boney M med Liz Mitchell i spissen siden 1990 med jevne mellomrom vært på turné.

– Denne gangen er vi av gårde på en seks måneders verdensturné. Vi er et 18 mann stort team, hvorav 12 av oss er synlige på scenen. Omtrent halvparten av det gamle, originale Boney M-teamet er samlet, og det er en fornøyelse. Vi har dratt på turné med et nytt og innovativt show ”designet” av Frank Farian i beste Boney M-stil. Publikum får alle de store hitene, men med et liv og en dynamikk som hittil ikke er sett, lover den erfarne forsangeren som ikke plages av alderen.

– Vi er bestemt ikke gamle. Husk at vi var svært unge da det hele startet i 1976. I dag er de fleste av oss mellom 58 og 60 år, avslutter Liz Mitchell som ser fram til Boney M’s første opptreden noensinne på Costa del Sol.

 


Fran Farian


Etter en kort karriere, uten særlige resultater, dropper Fran Farian, som opprinnelig heter Franz Reuther karrieren som solist for i stedet å bli produsent. Det har den unge tyskeren nemlig talent for. I tillegg til Boney M er Frank Farian mannen bak Eruption, Milli Vanilli, Meat Loaf, FAR Corporation og mange andre. Siden Boney M’s siste LP i 1986, har den tyske produsenten gitt ut nesten 50 plater, alle sammen samleplater og nye versjoner av gamle Boney M- hits. Nesten alle lanseringer har vært en kjempesuksess. Foran Boney M’s 30 års jubileum i 2006, lanserte han Daddy Cool som musikal i Berlin og London og for tiden arbeider han på enda en samle-CD med hittil ikke utgitt ekstra materiale fra gruppen.

Kampen om navnet
Der finnes i dag flere grupper som kaller seg Boney M, men den eneste originale er Boney M med Liz Mitchell og Frank Farian. Striden skyldes at det aldri ble tatt patent på navnet. Som Liz Mitchell sier:

– Boney M dukket opp midt i en flowerpower-tiden, og den slags ting tenkte man ikke på. Derfor måtte produsent Frank Farian, etter Boney M’s midlertidige oppløsning i 1986 igjennom en rekke langvarige rettssaker for å sikre seg retten til navnet. I mellomtiden hadde flere likevel hatt rike muligheter for å utnytte det gullklingende navnet, bl.a. sangere og dansere som gjennom årene hadde hatt gjesteopptredener med gruppen, begynt å kalle seg Boney M. Det var også tilfellet i 2001 da en falsk utgave av Boney M opptrådte i tyrefekterarenaen i Estepona.

– Frank Farian har gitt opp kampen mot plagiatgruppene, for han klarer ikke en ny rettssak hver gang en falsk gruppe opptrer i utlandet. Jeg trekker bare på skuldrene overfor dem, sier Liz Mitchell som saktens kan forstå publikums forvirring.

Dansk arrangør

Det er danske Henrik Andersen fra EventHuset som står bak konserten 25. september kl. 22.00.
– Det er en ren tilfeldighet at vi har fått Boney M til byen. Gruppen fikk en avbestilling i Tyskland akkurat da jeg hadde kontakt med manageren deres. Fordi Castillo Sohail samtidig var ledig denne datoen, kunne det ikke ha passet bedre, forteller Henrik og fortsetter:
– Jeg tør satse på Boney M for det er et av historiens største band som aldri har opptrådt i Málaga-provinsen før.
Billettsalget har startet bra, og målet er å fylle borgen med 2.000 festglade mennesker.

Skitse af Castillo Sohail med stå/siddepladser

Billetter:

Ståplass: 40 euro
Sitteplass: Nedre del 50 euro, øvre del 70 euro (Begrenset antall plasser)

Her kan du kjøpe billetter:
Fuengirola/Mijas: Vitamina (Centro Idea), Hair Inspiración (EuroMarket), UniOptica, Café Copenhagen, Café La Vida, Holger Danske, Karen & Martin, Favoritten, Casa Danesa,
Private Investment v/John Frank
Arroyo de la Miel: Frisør Kazzi
Torremolinos: DSS
Marbella: Handelsbanken
Torre del Mar: DSS + Muebles Piramides Puerto
Almuñecar: Café Rosa + Mette Owens
Book online på henrik@eventhuset.es – Info-linie tlf.: 670 63 57 86
Buss fra Almuñecar, Nerja og Torre del Mar. Ring Mette Owens tlf.: 639 861 341.

Av Norske Magasinet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet