Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nå kommer syngespillet om prinsesse Kristina

Nå kommer syngespillet om prinsesse Kristina

Interessen for skjebnen til den norske middelalderprinsessen Kristina av Tunsberg blir stadig større. Neste år er et norsk syngespill om prinsessen klar for urframføring.

– Det hadde jo vært strålende om stykket kunne bli urframført i forbindelse med innvielsen av det nye St. Olav-kapellet i Covarrubias, sier Ivar Skippervold.

Han har det siste året jobbet intenst med å skrive tekster og melodier til syngespillet som skal skildre prinsessens liv, fra fødselen i Bergen i 1234 til hun døde i Sevilla i 1262, bare 28 år gammel. Liket ble senere lagt i en sarkofag i landsbykirken i Covarrubias, en liten by 25 mil nord for Madrid.

Først med musikk
Som Det Norske Magasinet skrev i mai-utgaven, er det flere forfattere – både norske og spanske – som har skrevet romaner og skuespill om prinsessen og hennes tragiske skjebne. Ivar Skippervold blir imidlertid den første som forteller historien gjennom både musikk og tekst.

Prinsesse Kristina var datter av den mektige norske kong Håkon 4. Håkonsson og Margrete Skulesdatter. I 1257 ble hun sendt til Spania i 1257 for å giftes bort til en av de fire brødrene til spanskekongen Alfonso 10.

Levende historie
– Tanken er at barn skal få sitt første med historien om Kristina gjennom dette spillet. Ved at de selv kan delta i stykket, kan de lære historie på en ny og annerledes måte, sier Ivar Skippervold som har en lang karriere som låtskriver, forfatter og musiker.

Spillet om prinsessen inneholder til sammen ti sanger. Mellom sangene skal det leses tekster og framføres pantomime.
– Det er dette som skal ”dra” historien fra Kristinas fødsel fram til hennes siste dager i Spania, sier Skippervold. Han forteller av ni av de ti sangene i stykket allerede er klare. Det samme gjelder partituret (noter og stemmer).

Skippervold har blant annet brukt Mia Søreides bok Prinsesse Kristina av Tunsberg (2009) og den spanske forfatteren Juan Arroyo Condes roman ”Kristina: la flor de Noruega” (Norges blomst) fra 2003 som kilder til syngespillet.

– Jeg har ikke gjort noe dyptpløyende historisk granskningsarbeid. Dette er en fortelling for de store barna slik at de skal finne interesse for denne historien som er et viktig kulturelt lim mellom Norge og Spania. Jeg prøver å formidle ”highlights” fra prinsesse Kristinas liv.

Reiser til Spania
I oktober drar Skippervold med nødvendig studioutstyr til Spania for å gjøre de første opptakene til det som skal bli en CD. Planen er at utvalgte norske elever ved blant annet Den norske skolen i Málaga skal delta.

– Deretter drar jeg til Tønsberg og tar nye lydopptak med barn og unge på skolene der. Er det noen som kan tipse meg om gode solister i Málaga, er jeg svært takknemlig for det, sier Skippervold.

Planen er at både CD og et tilhørende notehefte skal være klart i løpet av kommende høst. Deretter er stykket klart for framføring.
– Vi legger opp til urframføring både i Tønsberg som jo var prinsessens hjemby i Norge og i Spania. Dersom urframføringen i Spania kan legges til Covarrubias i forbindelse med innvielsen av St. Olav-kapellet hadde det vært veldig moro, sier han.

Skippervold har fått Statens kunststipend for å skrive det nye syngespillet som først og fremst er ment til skolebruk.
– Jeg har lang erfaring med å skrive syngespill. Jeg mener jeg har fått et grep på denne historien som gjør at den kan formidles til nye generasjoner, avslutter Ivar Skippervold.

Inspiratoren


Det var Stig Morten Eggesvik, lærer og rektor ved Den norske skolen i Málaga fra 2001 til 2008, som inspirerte Ivar Skippervold til å gjøre noe mer utav prinsesse Kristinas historie.

– Da jeg flyttet til Spania begynte jeg å lete etter naturlige holdepunkter for å kunne utvikle kultursamarbeidet mellom Norge og Spania. Jeg fant raskt fram til Kristina og hennes dramatiske historie, forteller Eggesvik.

Han viser til at det er utgitt flere bøker om prinsessens liv, i tillegg har Kristina-stiftelsen i en årrekke arbeidet for å få bygget St. Olav-kapellet i Covarrubias. Dessuten har hjemmesiden til Norges ambassade i Madrid mye stoff om prinsessen. Selv har Eggesvik vært i Covarrubias tre ganger.
– Da Ivar Skippervold besøkte skolen i Málaga skoleåret 2008/2009, kom vi i snakk om Kristinas historie. Begge tente på ideen om et syngespill. Deretter har det gått slag i slag. Til slutt endte det opp med et syngespill, sier han.

På vegne av sitt selskap ”Sonrisa” som driver kulturformidling mellom Norge og Spania, søkte og fikk Eggesvik 60.000 kr i økonomisk støtte fra Norsk komponistforbund til prosjektet. Disse pengene har gjort at samarbeidet mellom Eggesvik og Skippervold om det kommende syngespillet snart vil bære resultater.

Svært interessant
Øyvind Fossan, visepresident i Kristina-stiftelsen, har jobbet i mer enn ti år med planene om å få bygget det nye St. Olav-kapellet i Covarrubias. Han vil mer enn at det nye syngespillet blir urframført i Spania under åpningen av kapellet neste år.

– Programmet for åpningen er ikke fastlagt ennå, men er det mulig få til, vil vi prøve å få med Ivar Skippervold og hans syngespill under åpningen av kapellet, sier Fossan.

Han kan videre opplyse at åpningen trolig vil finne sted i mai eller juni neste år, og at både det norske og spanske kongehus vil bli invitert.
Legenden forteller at det var prinsesse Kristine som bryllupsgave ønsket at det ble reist et kapell til ære for den norske helgenkongen St. Olav i Spania. Kapellet ble – så vidt man vet – aldri bygget. Før nå. For nesten 750 år etter Kristinas død, er omsider byggearbeidene godt i gang i Covarrubias.

 


Ivar Skippervold

• Har studert teologi, musikk og sosiologi i tillegg til lærerskoleutdanning. Jobbet som ungdomspastor, lærer, rektor for kommunal musikkskole og har siden vært "free-lance" musiker, komponist, tekst- og barnebokforfatter.
• Først plate i 1975 "Hiroshima og spurven". Senere har det blitt omtrent 50 forskjellige utgivelser på plate/CD/kassett, og en rekke vise-/notebøker.
• Han har laget 19 sangsykluser/syngespill fra Bibelhistorien og fem fra kirkehistorien. Flere er oversatt til andre språk.
• Serien heter "Historier som lever", og er solgt rundt 250 000 eks. Han har blitt omtalt som kirkemusikkens Torbjørn Egner.
• Ivar Skippervold har hatt en rekke turneer for Rikskonsertene og Folkeakademiet, og reist med sin gitar og sine viser rundt i hele landet i over 30 år.

Kristina av Tunsberg

• Prinsesse Kristina av Tunsberg (f. 1234) var datter av kong Håkon 4. Håkonsson og Margete Skulesdatter.
• Ble giftet bort til det spanske hoffet for å styrke forbindelsene mellom Norge og Spania.
• I 1257 dro prinsessen og hennes følge fra Tønsberg med kurs Spania.
• Kristina og prins Felipe giftet seg i 1258 og bosatte seg i Sevilla.
• I 1262 døde Kristina, 28 år gammel. Hun ligger gravlagt i småbyen Covarrubias 25 mil nord for Madrid.

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.