Månedsmagasinet på Costa del Sol

Kom mai du skjønne milde, er en kjent tekst for sangen om våren, hvor vi begynner å kjenne duften av blomstring, friskheten i luften, og vi mennesker begynner å livne opp igjen, etter en lang vinter i dvale!
Og for oss nordmenn, er vel mai måned også noe helt spesielt, med feiring av vår nasjonaldag, glade mennesker festpyntet i nye vårklær og bunader, og både små og store håper på at været skal bli bra, med sol fra skyfri himmel, hvor vi kan glede oss med is og pølser med brød eller lompe
Ja, tradisjoner er viktig, og selv om vi er vant til å ta vare på disse i Norge, må vi gjerne gjøre det her i Spania også, for det er noe med den ”norskheten” da!
Også når det gjelder maten på 17. mai, er det mange tradisjoner i Norge, faktisk så finnes det lokale særpreg over hele landet og i de forskjellige fylker.
Jeg har nevnt is og pølser, og det er vel det vi forbinder mest med barnetog og parader på dagtid, men på kvelden kan tradisjonene ”blomstre” ut i full blomst.
Rømmegrøt, spekemat, dampet laks med agurksalat – kokte poteter og Sandefjordsmør, hjortestek eller reinsdyrstek med en god viltsaus – rognebærgele eller tyttebær – gjerne servert sammen med en blanchert pære – rosenkål svisset med ekte meierismør og bacon – og selvfølgelig gode norske kokte poteter. Eller hva med særegne supper og sodd i fra Trøndelag eller særegne pølser med kålrabistappe fra Vestlandet, torsk med alt tilbehør fra nord Norge, og ja, sånn kunne jeg fortsette lenge. Men, en ting har vi i alle fall felles, og det er friske jordbær med fløte, is eller krem…….hmmmm.

Fyre opp i grillen
Eller, kanskje det er tid for å fyre opp igjen grillen, etter en lang og svært så fuktig vinter?
For selv om vi tenker tradisjoner, er det deilig å sitte ute i hagen eller på terrassen her i Spania i mai måned, før varmen setter inn for fullt i juli, og da kan grilling være et godt alternativ.
Hva med en deilig lammecarre eller bog – med tilbehør av grillet tomat og ovnsbakte poteter, eller legg en hel indrefilet av okse på grillen – og la den ”kose” seg der på svak varme en times tid og server den med frisk broccoli og stekt sjampinjong, og, du transjerer den hel – etter å ha ”hvilt” seg ca 10 minutter……hmmmm
Og siden vi er så nær Middelhavet, kunne du jo også legge litt fisk på grillen, gjerne da pakket inn i folie med creme fraiche – litt gode krydderier – og sammen med grønnsaker og poteter.
Jeg anbefaler helst en litt kraftig og fyldig fisk, som breiflabb eller rosada, men all fisk kan brukes til dette…..hmmmm
Vino til…
Og om du velger fisk eller kjøtt, kjøkkenlaget mat eller grilling eller kald mat med spekekjøtt og røket fisk, så ikke glem godt drikke til måltidet
Min gamle lærermester på Grand Hotel i Oslo, innprentet meg med at ”livet er for kort til å drikke dårlig vin”.
Og Spania har masse deilig vin å velge mellom, og ikke minst, svært lange tradisjoner som produsent. I keisertidens Roma ble Spania valgt ut som hovedleverandør av viner, og Spania er i dag den tredje største vinprodusent i verden.
Det dyrkes vin stort sett over hele Spania, hvor vi kan starte oppe i nordvest, hvor det produseres lette hvitviner, hvor den mest kjente er Ribeiro.
Fra Navarra kommer kanskje de mest kjente vinene, og kjente som Rioja, fra Leon Toro-vinene, fra den katalonske kysten kommer de søte vinene fra Tarragona og fra Panadès kommer musserende og tørre viner.
Og hvis du elsker tørre hvite, ja da skal du finne deg en knusktørr vin fra Valdepeñas.
Selv har jeg fått en forkjærlighet for rødviner fra La Mancha, med sin purpurfarge, og med masse historie på kjøpet i det som kalles ”Don Quijotes land”.
Og like i nærheten av Costa del Sol, har vi den velkjente Málagavinen, med sin mørkebrune og honningsøte smak.
Ja, jeg er sikker på at alle ganer vil kunne finne en vin som passer, med den enorme produksjonen som dette landet har… og da har jeg ennå ikke nevnt den legendariske byen Jerez, med sin fantastiske produksjon av sherry og brandy.
Men, dette kommer jeg tilbake til i neste nummer, da jeg bare MÅ få fortelle litt om nordmannen Jan Pettersen med sitt sherry og brandyhus Fernando de Castilla
Så, la meg bare som en liten avslutning få gjengi ordene til den spanske dikteren Marciso-Alonsa Cortès; ”Her er kjelleren den edleste kjeller, hvor de viner som finnes fordriver all vår sørmodighet, og hvisker vennlige råd i våre ører”…

Av gourmet og vinkjenner Øystein Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.