Månedsmagasinet på Costa del Sol
Øystein – Arbeidsnarkoman og livsnyter

Øystein – Arbeidsnarkoman og livsnyter

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Teater, ballett, drama, musikk, sang, grafisk design, reproduksjonsfotograf. Ja, mange yrker har gått glipp av en ener når han endelig valgte hotell- og restaurantbransjen som sin hovedkarriere.

Men la oss begynne med begynnelsen:
Øystein Wiig Rambøl ble født i Oslo i 1952 på ”beste vestkant” som det heter. Der tok han sin grunnskoleutdannelse som endte opp med en god gymnaseksamen. Nysgjerrig på livet tok han utdannelse innen teater, ballet, drama og musikk. Deretter satte han kursen mot London der han utdannet seg innen grafisk design og reproduksjonsfotografi for å kunne arbeide i sin fars grafiske fabrikk.
Men i underbevisstheten lå en drøm som stadig vokste seg sterkere. Drømmen om å bli kokk. Interessen for dette fikk han fra barnsben av. Da hans foreldre hadde, selskaper hadde de alltid en dame som laget maten for dem. Lille Øystein satt trofast på kjøkkenet og fulgte godt med i alt som foregikk. Det ble hans første opplæring i kokkelering. Dette skulle bli avgjørende for en lang og variert karriere innen hotell- og restaurantbransjen. Hans læretid som kokk foregikk på Grand Hotell i Oslo, der han også utdannet seg til servitør. Det ble også tid til 1 års kveldskole ved Den Franske Ambassade hvor han utdannet seg til Somelier (Vinkelner). Deretter 1 år på Norsk Hotellhøgskole hvor Food and Beverages Management var hovedutdannelse med tilleggsfag i markedsføring og psykologi.

Menneskelige egenskaper og geografisk spredning
Men hva teller utdannelsen innen denne bransjen hvis man ikke har de rette menneskelige egenskaper. Det er her Øystein skiller seg fra de fleste. Hans faglige dyktighet kombinert med hans personlige egenskaper er ikke mange forunt. Når man i tillegg blir sjarmert av denne høye, mørke mannen med det strålende smilet, da er alle ingrediensene på plass. Et smil som ikke er påklistret, men ekte. Hans hjertevarme og sjenerøsitet er noe hans gjester og venner setter stor pris på. En engasjert vert og venn som snakker på innover- og utover pust, men så har han også bodd i Bergen noen år, en by han for øvrig elsker. Som han selv utdyper det. ”Bergen er min by. Selv om jeg er Oslo gutt er jeg totalt forelsket i Bergen. Jeg er skap bergenser.”
Men Oslo og Bergen er ikke de eneste stedene som har fått glede av Øystein. Hans nysgjerrighet og ønske om variasjon i sitt yrke har brakt han til mange steder i så vel innland som utland. Fra Hovmester og Bankettsjef på Grand Hotell i Oslo, Restaurantdirektør ved Hotell Ullensvang i Hardanger, Restaurantsjef ved Vettre Konferansehotell i Asker, Direktør ved Holmen Fjordhotell i Asker til selvstendig næringsdrivende og daglig leder i selskapet R-Hotels A/S, som eide og drev: Smestad Hotell i Oslo, Lafayette Bar & Disco i Oslo, Majorstuen Hotell i Oslo, Kasjotten Hotell i Strømmen og Mjøndalen Gjestgiveri i Mjøndalen. Selskapet som han drev i partnerskap med en person ble solgt etter 5 år. Deretter bar det nordover som Restaurant og Salgssjef ved Radisson SAS Hotell i Honningsvåg hvor han i samme periode fungerte som Underholdningssjef ved Nordkapp hallen.

Underholdning og konferansier

Underholdning har alltid stått hans hjerte nær og fra 1993 til 2003 fungerte han som frilanser under selskapet Experience Event med faste avtaler og ansvarlig for underholdning og temareiser for rederiene Color Line, Fjord Line og Hurtigruten. I samme periode laget han events, arrangementer, konserter og opplevelser for en rekke bedrifter på Vestlandet, deriblant TV2 fra de startet opp i Bergen. Hurtigruten grep fatt i Øystein igjen i 2005 og han fikk ansvar for promotering og oppbygging av temareiser og underholdning til selskapets to nye skip, MS Trollfjord og MS Midnatsol. Han var Cruise Director ved MS Midnatsol cruise i Middelhavet og som skipsvert om bord ved landligge i Savonna i Italia under Olympiaden i 2006. I tillegg til aktiv deltakelse i nasjonal og internasjonal reiselivsmarkedsføring har han også vært konferansier, messeansvarlig, salgsansvarlig for destinasjoner og vertskap for delegasjoner. At Øystein bare er 57 år er en gåte når man ser på hans yrkeskarriere. I år har han også blitt forespurt om å ta ansvaret for gjennomføringen av Brakanes Hotell sitt 150 års jubileum i mai, noe han har sagt JA til. Nei er et ord Øystein sjelden uttaler. Det innebærer at han skal pendle til Norge en uke hver måned frem til jubileet og han bobler av entusiasme og har mange planer for hvordan han skal få festen best mulig.

Spania – en ny utfordring
Øystein lar aldri en utfordring forbli uprøvd og fra april 2006 har han eiet og drevet restauranten Bistro O Sole Mio y Grieg Suite som ligger på det ”norske” feltet Elviria del Sol. Fra april 2009 overtok han også driften av Nordic Restaurante cafe y bar i urbanisasjonen Nordic Royal Club i Nueva Atalaya. Å starte en restaurant i Spania uten de nødvendige spanskkunnskaper kan være en prøvelse for noen og enhver, men Øystein har bevist ved sitt engasjement og pågangsmot at det er levedyktig. I tillegg til den rene restaurantdriften arrangerer han så vel store som små private selskaper, alt fra brylluper til jubileer og intime geburtsdager. Og skulle man ønske det så synger han gjerne en arie eller en sang etter ønske fra gjestene.
– Jeg stortrives i Spania og trives godt med klimaet, atmosfæren og kontakten med menneskene her, samtidig som jeg savner Norge, sier Øystein. Planer har han aldri manglet og noen av de er allerede satt ut i livet, også i Spania. Han har arrangert flere temareiser i Spania med grupper på 15, 20 eller 40 personer. En inspirerende og kunnskapsrik reiseleder som gjør turene til en minneverdig opplevelse for alle. Turene til Jerez med besøk på sherry og brandy produsenten, Fernando de Castilla, som jo eies av nordmannen Jan Pettersen, er en av hans mest populære utflukter.

Hobbyer og interesser
Øystein har drevet med teater, dans, musikk og sang siden guttedagene. Fra han var 8 år sang han i guttekoret Olavsguttene i Oslo. Da han var 10 år ble koret omdøpt til Akershus Slottskirkes guttekor Sanct Johannes guttene. Der var han medlem i hele korets eksistens, gjennom 25 år, som solist i 12 år og disiplinær leder i 16 år. Koret gjennomførte ca. 1300 konserter i så vel inn- som utland gjennom 25 år.
Fra Øystein var 11 år til 21 år medvirket han i en rekke barnehørespill på NRK. Han har vært solist i mange musicals, og da han flyttet til Bergen i 1993 ble han medlem av Bergen Operakor, hvor han fortsatt er medlem med permisjon.
-Opera er min røde tråd gjennom livet, sier han. I tillegg til teater, musikk og sang har mat og vin vært hovedinteressen. Han er medlem i Chaine Des Rotisseurs, en verdensomspennende mat og vinklubb som tar vare på de enkelte lands tradisjoner. Og selvfølgelig medlem i Kokkenes Mesterlaug. Som Somelier har han arrangert en rekke vinseminarer med forelesninger og smakinger og gjennomført flere vin- og matturer til Frankrike.

En venn for livet som er glad i livet

I det hele tatt er Øystein den type venn de fleste drømmer om. Øystein styrer og ordner, det meste er kun en telefon unna og han vil sine gjester og venner kun det aller, aller beste.
En kveld med Øystein er full av gode historier, massevis av hjertevarme og mer enn nok av god mat å drikke. Det er som å leve i filmen ”Babettes gjestebud”
– Du er glad i livet?
Øystein blir stille. –Ja, sier han enkelt.
Trekker pusten inn mens han nærmest sluker ordet. Så, begeistret og beruset av livsglede:
-Ja, jeg er jo det! Vi lever en eneste gang og da må vi jo prøve nye ting!
Selv har Øystein prøvd det meste. Han definerer seg som freelancer og som han sier:
-Jeg vil ha det slik at hvis jeg jobber en uke så kan jeg ta meg fri en uke.
Det er lett å si det, men å gjennomføre det er noe annet.
-Vi må jo leve, så jeg koser meg med mine sigarer og god mat og vin.
Øystein lever alene og trives med det. Han vil prioritere jobben sin og alle sine planer og prosjekter. I perioder sliter han med muskelsmerter, men gjør hva han kan for å beholde humøret. Forteller at et dikt som heter ”Livskvalitet” av Haldor Skard hjelper han i vanskelige stunder.
– Der står det: ”Husk hvem du er, i stedet for hva du har og lev slik at alle er glade for at du er til.”

Av Arne Lie

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet