Månedsmagasinet på Costa del Sol
Jakten på den perfekte vinen – I beste olympiske stil. Et intervju med Rickard Enkvist.

Jakten på den perfekte vinen – I beste olympiske stil. Et intervju med Rickard Enkvist.

  

De medaljene som de amerikanske svømmerne, de rumenske turnerne og kenyanske løperne får overrakt under de Olympiske Leker, blir bare vunnet i kraft av en iherdig og hard trening, et særlig talent og ved god planlegging. Og det krever mye å nå opp på seierspallen – det skjer ikke av seg selv, verken i sportens verden eller i næringslivet, som f.eks. vinbransjen.

De mange medaljene som Rickard Enkvist, eieren av Cézar Bodegas, i nesten olympisk stil og antall henter hjem i store nasjonale og internasjonale vinkonkurranser, er også bare mulig i kraft av hardt arbeid, kunnskap og sans for kvalitet, samt et driv mot perfeksjonisme.
– Når man har vunnet en medalje, setter man seg ikke på rumpa og slapper av. Man nyter det selvfølgelig og opplever en stor glede over at vinen har falt i dommernes og forbrukernes smak. Selvtilliten blir styrket, og man får energi til å fortsette, uttaler Rickard Enkvist da vi en regnværsdag i januar besøker Rickard og Inga-Lill i Gaucín for å høre hvordan han har trent vinstokkene og druene og hvordan han, sammen med sin enølog José Manuel Cozar Cabañas, fylt flaskene med deilige viner til konkurransene.
”Medaljer er deilige og gjør at flere og flere kjenner våre viner og ønsker å smake dem. Men det er i bunn og grunn vinen som er det viktigste!”
Og jakten på den perfekte vinen fortsetter med Rickard Enkvist som katalysator i prosessen.


I 2009 vant viner fra Enkvist premier i flg. konkurranser :
Gullmedalje, Cinve for Sofia 2007
Gullmedalje, Premio Mezquita for Sueños 2006
Sølvmedalje, Premio Mezquita for Sofia 2006
Sølvmedalje, Iberwine for Sofia 2006


Hvilket øyeblikk, rent vinmessig,var bemerkelsesverdig for deg i 2009?

– Iberwine var en svært viktig konkurranse der mer enn 4000 internasjonale viner deltok. Det ble bare delt ut 100 premier, hvorav Enkvist fikk en flott sølvmedalje for vinen Sueños. Å delta i konkurranser er som å gå opp en trapp. Man deltar først på lokalt nivå, deretter regionalt, nasjonalt og til sist på internasjonalt nivå. Målet er for mange er å bli omtalt og oppnå mer enn 90 poeng hos enten Wine Spectator eller hos den amerikanske vinkritikeren Robert Parker (red: En av verdens mest innflytelsesrike vinkritikere). I 2010 er det foreløpig planlagt deltakelse i konkurranser i Brussel, Stockholm og Sevilla.

Vingården ligger midt i en fredet nasjonalpark, og det er ikke noe jordbruk i mils omkrets som bruker sprøytegift eller kunstgjødsel som kan spores i vinstokkene hos Enkvist. CO2-utledningen er også lik null. Så rent produksjonsmessig har Enkvist ingen planer om å bli offisielt økologisk, noe som vil bety flere kontroller, papirer og tillatelser. Og dessuten, slik lovgivningen nå er rundt økologi, kan man ikke umiddelbart gå fra ikke-økologisk produksjon til økologisk. Har det bare én gang blitt brukt en form for sprøytemiddel, kan man ikke godkjennes som økologisk, med mindre man velger å rydde hele området og gjenplante vinstokkene.

Hvilke nyheter kan vi forvente fra Enkvist i 2010?
– Vi holder på med å forberede en ny vin, Sueños Family Reserva, som har to år på franske eikefat og deretter et år på flaske. Det er planen for 2011 å introdusere en Sueños crianza og Últimos Sueños, en Gran Reserva. Dessuten arbeides det med en vin med 100 % Petit Verdot, og det vil igjen bli mulig å kjøpe den spesielle Champagne, som Enkvist importerer på flasker fra den franske champagneprodusenten Florent Bergeronneau-Marion. I år vil du kunne få denne champagne også i pink og blanc de blanc.

På Costa del Sol er det svært mange som kjenner vinene fra Enkvist, og siden november 2008, da det ble åpnet for besøk på vingården, har mer enn 1000 personer vært innom og opplevd stedet. Og i Rickards planlegging for 2010 er det også inkludert et mer funksjonelt kjøkken og en overdekket glassterrasse. Det betyr at de besøkende har mer å glede seg til – i tillegg til den storslåtte naturen og selve vingården. Vinene fra Enkvist kan kjøpes i Spania, Sverige og Danmark. Besøker du vingården, kan du i tillegg til vin også kjøpe honning og, senere på året, også vineddik fra Enkvist.
Lokalt har Enkvist fra å bli omtalt som El Sueco Loco, også vunnet mye ry for de resultatene han har oppnådd. Når man snakker med innbyggerne i Gaucín og nevner vinene fra Enkvist, svares det stolt: – Ja, det er vår vin.
Og hvis Rickard anonymt gjester restauranter i området og det anbefales vin fra Enkvist, sier han: – Ja, jeg kjenner den, dette er min vin. Da svares det prompte: – Nei, det er vår vin, Vinos de Gaucín.
Og man kan med rette si at Enkvist Vine har satt Gaucín på kartet, og selv om han helst ikke vil innrømme det, er Enkvist Bodega et av de stedene som årlig trekker flest personer til Gaucín.

I tillegg til vinaktiviteter, er Rickard også i gang med sin bok ”The Dreamfactory”. Vi ville nærmere inn på dette prosjektet og høre om når vi kan forvente at boken blir publisert. Ifølge Rickard selv må vi nok vente til 2012 – det meste er skrevet, men prosessen med å redigere og velge ut det mest vesentlige er fortsatt ikke gjort, så vi smører oss med tålmodighet et par år til.

Vil du vite mer om Enkvist, så besøk: www.enkvistwines.com eller www.vinosdegaucin.com

Av Mugge Fischer

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.